
Jarmilka, tak tento názov som ešte nepočula. Zase som o niečo múdrejšia ))
Terezka a u nás sa tomu zasa hovorí ,hičkoše,
Jitka, u nás sú to halušky, ale len zo surových zemiakov.Ako keď robíte bryndzové halušky. U nás sa potom robia aj s hlávkovou, aj kyslou kapustou, s tvarohom, syrom a pod. Tieto Tatínkove trepanky si robil môj otec zo zvyšku halušiek, ktoré sa nespotrebovali pri ostatných haluškách. A u nás na východe sa haluškám hovorí trepanky. Preto ten názov ))
Při hledání receptu na Řepánky mi vylezly Třepánky. Jsou to normální "chlupaté knedlíky" našich prababiček. Já je dělám ze syrových brambor a půl vařených (zbylých), nastrouhám na jemno, přidám vejce a mouku, sůl. Lžící vykrajuji kousky - noky a házím do vroucí vody. Po uvaření vkládám do kysaného zelí a sypu smaženou cibulkou, někdy slaninou, párkem a podávám jako přílohu k uzenému či pečenému vepřovému. Lze i jako samostatný pokrm. Chutná všem, zdědila jsem po babičce a vařím to již přes 25 let!
Taky mi zbylo trošku halušek,tak jsem na vyškvařenou slaninku dala nakrájenou klobásu,osmahla,přidala cibuli,halušky a vše trochu opekla,Nakonec vmíchala 4 vajíčka,sůl,pepř a sytá večeře byla na světě.
Áno, strapačky sú zo strúhaných surových zemiakov, múky, soli a vody, ale knedlíky to nie sú. Sú to malé noky, ktoré sa do vody zavárajú buď nožom z doštičky alebo cez strúhadlo s väčšími otvorami. Pozrite recept na bryndzové halušky. Haluška = strapačka = trepanka - všade sa to inak volá.
Strapačky jsou chlupaté knedlíky.
Pro mě jsou střapačky knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor a mouky, vařené ve vodě.
Bohužel nevim, co jsou to strapačky. Může mi to někdo vysvětlit?
Já jsem nedávno zbyteček strapaček objevila na dně mrazáku a vyhodila...No, tak snad příště:-))
Ano,to miluju.Říkám tomu opečánky.A jsou jen moje !! :-))