Jarmilka, tak tento názov som ešte nepočula. Zase som o niečo múdrejšia :)))
Terezka a u nás sa tomu zasa hovorí ,hičkoše,
Jitka, u nás sú to halušky, ale len zo surových zemiakov.Ako keď robíte bryndzové halušky. U nás sa potom robia aj s hlávkovou, aj kyslou kapustou, s tvarohom, syrom a pod. Tieto Tatínkove trepanky si robil môj otec zo zvyšku halušiek, ktoré sa nespotrebovali pri ostatných haluškách. A u nás na východe sa haluškám hovorí trepanky. Preto ten názov :)))
Při hledání receptu na Řepánky mi vylezly Třepánky. Jsou to normální "chlupaté knedlíky" našich prababiček. Já je dělám ze syrových brambor a půl vařených (zbylých), nastrouhám na jemno, přidám vejce a mouku, sůl. Lžící vykrajuji kousky - noky a házím do vroucí vody. Po uvaření vkládám do kysaného zelí a sypu smaženou cibulkou, někdy slaninou, párkem a podávám jako přílohu k uzenému či pečenému vepřovému. Lze i jako samostatný pokrm. Chutná všem, zdědila jsem po babičce a vařím to již přes 25 let!
Taky mi zbylo trošku halušek,tak jsem na vyškvařenou slaninku dala nakrájenou klobásu,osmahla,přidala cibuli,halušky a vše trochu opekla,Nakonec vmíchala 4 vajíčka,sůl,pepř a sytá večeře byla na světě.
Áno, strapačky sú zo strúhaných surových zemiakov, múky, soli a vody, ale knedlíky to nie sú. Sú to malé noky, ktoré sa do vody zavárajú buď nožom z doštičky alebo cez strúhadlo s väčšími otvorami. Pozrite recept na bryndzové halušky. Haluška = strapačka = trepanka - všade sa to inak volá.
Strapačky jsou chlupaté knedlíky.
Pro mě jsou střapačky knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor a mouky, vařené ve vodě.
Bohužel nevim, co jsou to strapačky. Může mi to někdo vysvětlit?
Já jsem nedávno zbyteček strapaček objevila na dně mrazáku a vyhodila...No, tak snad příště:-))
Ano,to miluju.Říkám tomu opečánky.A jsou jen moje !! :-))