strapačky
zbylé uvaření - připravené jako bryndzové halušky
sádlo
sůl
Postup přípravy receptu
1
Strapačky, které zbyly, opékáme na rozpuštěném sádle za stálého míchání, dokud se dobře neprohřejí. Halušky chytnou o dno hrnce, ale právě to je potřeba. Osolíme trochu víc než běžně a horké jíme s okurkem nebo salátem.
2
Nejlepší je placka, která se vytvořila na dně, oškrabujeme ji a nikomu nedáme :-) Dá se použít i olej, ale nejlepší jsou se sádlem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tereza Jarčušková
|13. 11. 2006 07:02
Jarmilka, tak tento názov som ešte nepočula. Zase som o niečo múdrejšia :)))
Jarmila Vaľová
|12. 11. 2006 00:13
Terezka a u nás sa tomu zasa hovorí ,hičkoše,
Tereza Jarčušková
|9. 11. 2006 11:33
Jitka, u nás sú to halušky, ale len zo surových zemiakov.Ako keď robíte bryndzové halušky. U nás sa potom robia aj s hlávkovou, aj kyslou kapustou, s tvarohom, syrom a pod. Tieto Tatínkove trepanky si robil môj otec zo zvyšku halušiek, ktoré sa nespotrebovali pri ostatných haluškách. A u nás na východe sa haluškám hovorí trepanky. Preto ten názov :)))
Jitka Koukalová
|9. 11. 2006 08:56
Při hledání receptu na Řepánky mi vylezly Třepánky. Jsou to normální "chlupaté knedlíky" našich prababiček. Já je dělám ze syrových brambor a půl vařených (zbylých), nastrouhám na jemno, přidám vejce a mouku, sůl. Lžící vykrajuji kousky - noky a házím do vroucí vody. Po uvaření vkládám do kysaného zelí a sypu smaženou cibulkou, někdy slaninou, párkem a podávám jako přílohu k uzenému či pečenému vepřovému. Lze i jako samostatný pokrm. Chutná všem, zdědila jsem po babičce a vařím to již přes 25 let!
Maruš
|5. 8. 2006 20:36
Taky mi zbylo trošku halušek,tak jsem na vyškvařenou slaninku dala nakrájenou klobásu,osmahla,přidala cibuli,halušky a vše trochu opekla,Nakonec vmíchala 4 vajíčka,sůl,pepř a sytá večeře byla na světě.
Tereza Jarčušková
|10. 2. 2006 06:56
Áno, strapačky sú zo strúhaných surových zemiakov, múky, soli a vody, ale knedlíky to nie sú. Sú to malé noky, ktoré sa do vody zavárajú buď nožom z doštičky alebo cez strúhadlo s väčšími otvorami. Pozrite recept na bryndzové halušky. Haluška = strapačka = trepanka - všade sa to inak volá.
Marie Horáková
|9. 2. 2006 19:56
Strapačky jsou chlupaté knedlíky.
Ivu
|9. 2. 2006 19:06
Pro mě jsou střapačky knedlíky ze syrových nastrouhaných brambor a mouky, vařené ve vodě.
Jarmila Butulová
|9. 2. 2006 16:53
Bohužel nevim, co jsou to strapačky. Může mi to někdo vysvětlit?
Jaroslava Oumarová
|8. 2. 2006 14:03
Já jsem nedávno zbyteček strapaček objevila na dně mrazáku a vyhodila...No, tak snad příště:-))
Pavlína Svitáková
|8. 2. 2006 13:45
Ano,to miluju.Říkám tomu opečánky.A jsou jen moje !! :-))