g
anglická slanina
nebo nahradíme šunkou, uzeným masem
2
lžíce
zakysaná smetana
sůl
pepř mletý
hermelín
1.5 - 2 ks
Postup přípravy receptu
1
Brambory oloupeme, a nakrájené na menší kostičky uvaříme téměř do měkka.
2
Mezitím na pánvi zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky, spolu s na kostičky pokrájenou slaninou (když chceme recept "odlehčit", můžeme slaninu nahradit šunkou nebo uzeným masem).
3
Brambory scedíme a přidáme k cibuli a slanině, a zvolna opékáme asi 10 minut. Přimícháme smetanu, přilijeme víno, zamícháme.
4
Nakonec směs přendáme do zapékací misky, a navrch dáme na půlky nakrájené hermelíny (plísní nahoru), překryjeme alobalem a pečeme asi 25 minut při 180 °C.
5
Na posledních 5 minut pečení sundáme alobal, aby sýr lehce zezlátl.
6
Na originální Tartiflette francouzi používají sýr Reblochon, který jsem si pro naše podmínky dovolila nahradit hermelínem
V makru mají přímo sýr Tartiflette-Gratin plátkový.
Petr
|29. 1. 2008 18:41
Díky za recept, je super. Tartiflette jsem si dával několikrát v Savojsku v restauraci a tak jsem to chtěl zkusit taky vyrobit. Podle tohoto receptu jsem ho již vyrobil šest krát s různými variantami sýrů. Zjistil jsem, že Hermelín i Hermadur jsou naprosto nepoužitelné, výsledná chuť je pak úplně jiná - je to úplně jiné jídlo. Musí to být výhradně sýr s červenou plísní. Zkoušel jsem to s Reblochonem, který jsem si přivezl z Francie a pak i nakoupil v Makru. Nakonec jsem ještě vyzkoušel dánský sýr "DÄNISCHER WEICHKÄSE", který prodávájí v LIDLu a budu to už dělat jen s ním. Je stejně červený na povrchu jako Reblochon a má taky stejnou chuť. Navíc je oproti Reblochonu nepoměrně levnější - 200g stojí jen 45Kč a toto balení vyjde akorát na množství uváděné v tomto receptu. Na výslednou chuť má taky nemalý vliv výběr vína, ale to si musí každý vyzkoušet.
anela
|25. 11. 2007 11:54
Možná , že chuťově je rReblochonu bližší Hermadur, jedli jsme obojí a zase tak velký rozdíl to není
eli
|21. 10. 2007 19:10
No jak uz jsem napsala driv, hermelin me napadl jako nahrazka, protoze jsem netusila ze se da Reblochon v cesku sehnat. Ja sama naopak nemuzu sehnat hermelin protoze ziju ve Francii. Navic ne kazdy chodi do Makra, a v bezny maly samosce Reblochon urcite nesezene, tak si ho muze nahradit treba tim Hermadurem a nebo brynzou.
Lena
|21. 10. 2007 10:05
Reblochn se nedá nahradit nějakým hermelínem ap. Bez něj to není ono. Dá se koupit v Makru.
Darina Kašpárková
|23. 9. 2007 22:38
Bylo to fakt dobré, ale bylo tam dost výrazné to víno. A to dětem moc nechutnalo. Možná pro ně trochu méně! Jinak super!!!!
Zuza
|22. 9. 2007 10:42
Zkusila jsem to a super!Dekuji za recept :o)
Martina
|4. 6. 2007 12:28
Recept je opravdu vyborny, vcera jsem to zkousela na veceri a melo to velky uspech, ale misto hermelinu jsem dala balkansky syr.........
eli
|15. 4. 2007 18:48
Moniko diky, kdyz jsem sem psala tenhle recept, marne jsem premyslela jak v Cesku nahradit Reblochon, vim ze se neda s Hermelinem srovnavat, ale nic jineho me nenapadlo. Ziju ve Francii a nebyla jsem si jista jestli se da Reblochon v Cesku sehnat. Syr na Tartiflette mi pripomina kombinaci hermelinu (kvuli plisni) a syrecku (kvuli vuni:-)), takze ten Hermadur je podle me trefa do cerneho pro ty, ktery nemuzou ten Reblochon sehnat (treba nekde na mensim meste). Ale az zas nekdy budu v Cesku, zkusim to i s tim Hermelinem, protoze podle komentaru to musi byt taky dobre:-)
Monika Benešová
|14. 4. 2007 15:19
Taky se primlouvam k pouziti Reblochonu, da se koupit napr v Makru. Muj francouzsky skorosvarg me tuto dobrotu naucil s drobnymi odchylkami, nedava vino a dava tam asi 6 cibuli, ale jinak je postup podobny. Pro gurmany - udajne nejlepsi reblochon je oznaceny jako fermiere (farmarsky), ale je asi jednou tak drahy a asi bude fuska jej v Cechach sehnat. Jinak jsem se nekde docetla, ze reblochon lze v ceskych podminkach nahradit Hermadurem;-) Prave jsem dopekla, tak vam posilam foto.
Anonym
|12. 4. 2007 21:41
Nicmene i s hermelinem je to dobre, tak co..
P@ja
|12. 4. 2007 19:20
Hermelin se Reblochonem neda srovnavat. Chrakteristickou chut tartiflette dodava prave Reblochon.Pokud ho opravdu nemame (da se u nas jiz bez problemu koupit) je mozne do zapekane smesi pridat brynzu.
Liza
|18. 3. 2007 23:18
A jeste vetsi dobrota je, kdyz do toho pridam jeden nebo dva strouzky cesneku.. Mmmmm:o)
Zuzana Válková
|15. 3. 2007 11:07
Pekla jsem v remosce, troubu nemáme. Recept je jednoduchý, málo surovin, málo práce....A jídlo bylo úžasné. Kombinace sladké cibule a pečené slaniny s rozteklým hermelínem.... no lahoda. Dnes budu péct znovu.