Úžasně jednoduchý, ale neuvěřitelně lahodný. Takový je populární francouzský křehký koláč z lisového těsta, plný šťavnatých jablek a voňavého karamelu, který původně vznikl omylem.
Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, zbavte jádřinců a namočte do mísy s vodou a trochou citronové šťávy. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože z něj vykrojte semínka. Listové těsto rozválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrojte z něj kruh, který bude o 1–2 cm větší, než je horní průměr pánve.
Do pánve vhodné do trouby nasypte cukr tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté. Plotýnku rozpalte na střední teplotu. Cukr zahřívejte, nemíchejte, nechte ho pozvolna všechen rozpustit. Jakmile se rozpustí na tekutý karamel, přidejte máslo a vanilková semínka a metličkou vše opatrně rozmíchejte. Karamel začne pěnit, míchejte opatrně. Odstavte z ohně.
3
Jablka vyjměte z lázně a osušte. Do pánve přidejte vanilkový lusk a opatrně naskládejte jablka, dávejte je řeznou stranou nahoru a těsně vedle sebe. Na jablka dejte vykrojený plát těsta. Položte ho pokud možno na střed a okraje pomocí nože zatlačte do pánve kolem jablek. Těsto několikrát propíchněte a pánev dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 35 minut.
Pánev vyndejte z trouby a nechte ji chvíli vychladnout. Zkontrolujte, jestli se těsto nepřichytilo k pánvi, případně ho opatrně uvolněte nožem. Poté dejte na pánev talíř nebo servírovací podnos, pevně uchopte oběma rukama a rychle otočte, aby se koláč vyklopil. Sundejte pánev a můžete servírovat.
Poznámka: Ingredience jsou určeny na pánev o prům. 24 cm.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (září/2019)