Tyto vynikající košíčky plněné jemným smetanovým krémem mají svůj původ ve Francii. Ozdobené jahodami a opraženými mandlemi vypadají báječně a zrovna tak i chutnají. Užít si je můžete ve všední dny, ale nadělají parádu i při slavnostních příležitostech.
Do food processoru nasypte mouku, cukr a na kostičky pokrájené studené máslo. Umixujte drobenku. Přidejte vejce a mixujte, dokud se obsah nádoby nespojí v kompaktní hmotu. Těsto vyklopte na pracovní plochu, rychle a krátce propracujte, zabalte do fólie a nechte asi 2 hodiny odpočinout v ledničce.
Připravte krém: žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku, škrob, mléko a polovinu množství smetany dejte do kastrůlku, důkladně promíchejte a vařte do zhoustnutí. Ve chvíli, kdy vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte z plotny a na celý povrch přitiskněte potravinářskou fólii, díky tomu nevznikne škraloup. Krém nechte zcela vychladnout.
3
Troubu předehřejte na 180 °C. Pracovní plochu důkladně poprašte moukou, těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte kolečka velká tak, aby pokryla dno i boky formiček. Těsto dejte do formiček (není třeba je vymazávat), přesahující okraje vmáčkněte dovnitř a rovnoměrně je upravte. Dno propíchejte vidličkou a uložte minimálně na 30 minut do mrazáku.
Formičky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem pečte 10 minut. Nechte vychladnout a korpusy opatrně vyklepněte z formičky.
5
Zbylou smetanu ušlehejte dotuha a po částech vmíchejte do vychladlého krému (možná nebudete potřebovat všechnu). Krémem naplňte korpusy a dejte vychladit do ledničky. Před podáváním je bohatě ozdobte jahodami a opraženými mandlovými lupínky.