Na trošce oleje nebo rozpuštěného másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme osmažit i drobně pokrájený řapíkatý celer, papriku a nesekaný česnek.
Po krátkém osmažení zeleniny, lehce do povadnutí, přidáme na kostičky pokrájenou mladou neloupanou cuketu a rajčata (ty můžeme předem oloupat), přidáme sojovou omáčku, koření a ještě krátce smažíme do doby, než zelenina pustí trochu šťávy.
3
K zelenině nasypeme tarhoňu, promícháme a přilijeme cca 2 dcl vývaru nebo vody. Za občasného promíchání ode dna vaříme společně na mírném plameni zhruba 8 - 10 minut a podléváme dle potřeby, jak bude těstovina vstřebávat tekutinu (podobně, jako u rizota).
Po posledním podlití a promíchání zeleninovou tarhoňu zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut odpočinout.
5
Podáváme samostatně, jako bezmasý pokrm. Před podáváním můžeme posypat hoblinkami pecorina. Zeleninovou tarhoňu můžeme též servírovat jako přílohu k přírodnímu plátku, rybě, mořským plodům...