Tak vypadá to že paní Andrea ví všechno. A ohledně jiných kuchyní...nevím jak v Německu, ale v Anglii to taková hrůza není. Žila jsem tam jako aupairka 18 měsíců, takže jsem se dostala k tomu ochutnat "domácí stravu" a až na pizzu s brambory nebo polívku z kostí již upečených kuřat to zas tak strašný nebylo. A tenhle recept spíš vypadá jako jídlo z nóbl restaurace, ne nějaký Eintopf.
Mám niekoľko nemeckých kucháriek, ešte z časov , keď som sa vydala. Poslala mi ich kamoška z bývalej NDR, a recepty sú výborné. Niektoré používam opakovane, iné menej, ale nemôžem súhlasiť s tým, že nemecká kuchyňa je zlá.
Vymazávam recepty.cz z Favoritov
Ale byl, jen již absolutně nesouvisí s receptem, proto jej nenajdete pod receptem, ale v diskuzi.
Po príspevku p. Di z 10.11. som pridala môj obsírny názor, ale nebol uverejnený.
děkuji za skvělou debatu jsem rád že se vše z části vyjasnilo a doufám že p.Andrea už ví o co jde....s uctivým pozdravem ...
Víte, Jano, že už mě to napadlo, že Andreina představa, že německá kuchyně je nejhorší v Evropě, pochází možná z dětského tábora, snad ještě z dob NDR. Ale tomu, co se vaří v takových hromadných jídelnách, nelze asi říkat národní kuchyně. Podle jedné české - možná dnes už neexistující menzy - bych asi také usoudila, že česká kuchyně je něco hrozného. A to rozhodně také nejsem vybíravá. Zkrátka to záleží na kuchaři. A dnes už se asi do pionýrských táborů k Baltu nejezdí.
Janka, eintopf nie je jedno jedlo, je ich veľa druhov. A niektoré sú skutočne dobré, len viete, ako je to so stravovaním na táboroch...Ani u nás to nie je slávne.
Teda já jezdila jako holka na tábor do Německa a tam nám Eintopf vařili skoro pořád. Musím říct, že se jednalo o polívku ze zbytků ( většinou z posledních dvou dnů), do kterých přimíchávali např. červenou řepu, zelí,rybu atd. Od té doby jsem ho už nejedla....ale do dneška si pamatuju ty hrozné kombinace a chutě. Nejsem vybíravá, ale tohle jídlo opravdu nemusím.Recept, který je zde napsán se ani zdaleka nepodobá Eintopfu. Zkusím a dám vědět, jak nám chutnalo
Ne, nejedla jsem u Orientálců (i když jsem to také zkusila), ale například v kavárnách. Kromě toho jsem už víckrát měla možnost jíst ve vysokoškolské menze. Nevím, jaká je úroveň menz dnes u nás, ale v porovnání s tím, co si pamatuju z mládí, je to v Německu naprosto úžasné - kde v naší menze máte například denně kuřecí nebo krůtí steak? Kuchyně, kde se jí hodně salátů, ryby, dobře upravená masa, nemůže být pro mě ta nejhorší v Evropě. Podzimní hit pečené brambory s lahodnými tvarohovými omáčkami (a to třeba jako příloha ke steaku místo hranolek) mně také vyhovoval. Ale každý má jiný šmak, uznávám.
Pre p. Di a p. Juppigi:Súhlasím s tým, ze Vám chutilo v Berlíne, ved preco nie - dnes je tam mnozstvo restaurácií s temer vsetkými orientálnymi kuchynami. Nepísete, ze ste jedli v nemeckej.Poznám trochu anglickú kuchynu, je to skutocne nejedlé. Pre ilustráciu jeden príklad:Kelová omácka (myslím, ze po cesky sa tak nazýva kapusta, co zase po slovensky je zelí) a v nej jahodová zmrzlina. A to nie je z doby mladého kuchára Jamie Olivera (niektoré jeho kreácie sa tomu dost podobajú). Nastastie v Anglicku je hádam este väcsie mnozstvo orientálnych kuchýn a tak nie je problém najest sa skutocne vynikajúco.
Súhlasím so Šárkou, eitopf je jedlo z jedného hrnca, teda varené v jednom hrnci, vaše jedlo síce pompézne je, ale eitopf to nie je.
Naprosto souhlasím s Di, Eintopf - jídlo z jednoho hrnce, prostě jakékoliv ingredience se spojí v jednom hrnci, někdy i dost šílené pro nás. :-)))Někdy z toho vznikne polévka, někdy guláš a někdy cokoliv, ale většinou je to dobré. A pro Andreu, zkuste navštívit anglickou restauraci a dát si jejich národní jídla. Tomu říkám nejhorší zážitek pro gurmána.
Dovolím si Vám, Andreo, odporovat. Minulý měsíc jsem pobývala dva týdny v Berlíně a musím říci, že mi chutnalo všechno, co jsem jedla. Vaření "Eintopfu" má své recepty jako každé jiné jídlo, není to žádná nepodařená obdoba guláše alá když vařil pejsek s kočičikou. Mohou to být třeba zapečené těstoviny s masem (jako jsou naše "šunkenfleky" - jídlo v jednom "hrnci), může to být věší porce dobré husté zeleninové polévky (bramboračka, hrachová) s párkem nebo masem. To my v Čechách jsme si slovo "Eintopf" a řízky s omáčkou zošklivili. Dobrý kachař uvaří dobrý Eintopf stejně jako knedlo zelo vepřo. Ten špatný zase naopak. Občas dělám zapečené špagety, které propagátor tohoto receptu nazval hezky česky Lokšanka v troubě - když ho objevil v německém časopisu jmenoval se nedělní Eintopf. Přidávám do receptů.
Německé slovo Eintopf znamená jídlo z jednoho hrnce. Je to tedy polévka i hlavní jídlo v jednom. Něco jako hodně hustá a bohatá polévka. Tedy ne polévka podle našich zvyklostí...
Martínku,u nás se říká eintopf jídlu z jednoho hrnce.Prostě hotový oběd - nebo chod uvařený v jednom hrnci.Nevím ,jestli mi rozumíte.Bývá to husté jídlo,včetně brambor apod.,ke kterému se už nevaří příloha.Já osobně to nevařím a nemyslím si , že Váš recept je zrovna eintopf.
P. anonym, neviem kde hladáte vysvetlenie, co je Eintopf. Eintopf je "jedlo" (tak tomu hovoria v Nemecku ci Rakúsku), kde pouzijete vsetko to, co máte doma. V jednom hrnci! Je to nepodarená obdoba gulása, lenze na nemecký spôsob,Celý svet vie, ze nemecká "kuchyna" je tá najhorsia v Európe (podla mnohých na svete...)Ak máte iné skúsenosti, zrejme ste jedli v restaurácii vedenej kuchárom zahranicného pôvodu.
tak mi prosím vysvětlete co je eintopf protože ať hledám a ptam se kdekoli všude se jedná o polévku tak mě prosím poučte p.Andreo předem děkuji jen váš Martin Jirout Ps.pozdravujte Španělky
pařížskou mrkve jsem zrovna dneska viděla v Albertu. Byly to malé mrkvové kuličky
P. Jirout, zrejme neviete, ze Eintopf NIE JE polievka. Co sa týka toho, co tam uvádzate ako ingrediencie,´zrejme by sa u nás naslo daleko viacej.V kazdom prípade ale nie v jednom hrnci spolu...Zabudla som uviest, ze zijem v Spanielsku.
tento recept trvá 45min.,pro 8 osob všechny suroviny stojí 400,-...Eintopf je německá polévka a ne salát ...pařížskou mrkev seženete běžně v supermarketu...A Andreo jste fakt dobrá jestli toto všechno máte doma.....
Myslím, že i na "eintopf" je seriózní recept :-)))Vypadá to úžasně a nápaditě. Můžete si doma zahrát na Hilton! Už se těším, až to vyzkouším, miluju Brie. Pouze nahradím pařížskou mrkev českou.
vypadá to dokonale, ale nevím, kde budu shánět pařížskou mrkev...
Myslím, ze sa to skôr podobá na "Eintopf" nez na seriózny recept. Je tam vsetko, co sa doma nájde. Chýba ale to najdôlezitejsie: Jednoduchost a kuchárska vynaliezavost!Tento "recept" rozhodne nebude zaradený medzi moje recepty!
Možná je to dobrý, ale připadne mi to časově i finančně náročný.