Tagliatelle s violkami na talíři ohromí každou návštěvu, kterou těmito rozkvetlými těstovinami pohostíte. Připravit je můžete také např. s pomněnkami, lístky růží, hrachory či chrpami. Vždy ale vybírejte květy, které se snadno zploští.
Do mísy nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Vklepněte do něj vejce a pomocí vidličky začněte rukama zpracovávat těsto. Výsledkem má být hladké kompaktní těsto. Pokud bude příliš tuhé, přidejte maličko vody, v opačném případě trochu mouky. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě.
Těsto rozdělte na 4 díly a překryjte je utěrkou.
Kousek těsta protáhněte strojkem na těstoviny na nejširší rozestup, přeložte je do balíčku a znovu protáhněte strojkem na co nejmenší rozestup – tak, aby bylo co nejtenčí. Plát odložte a překryjte utěrkou. Totéž udělejte s druhým kouskem těsta.
3
Na první plát potom rozložte polovinu květů tak, aby zůstaly volné okraje, potřete je vodou a plát překryjte druhým plátem. Okraje přitlačte a plát protáhněte strojkem na těstoviny. Několikrát jej přehněte přes sebe a ostrým nožem nakrájejte nudle široké 0,6 až i 1 cm.
Postup zopakujte se zbylými pláty těsta.