g
parmská šunka
nebo rakousky spek,anglicka slanina...(potrebujeme podlouhle platky)
200
g
uzený sýr
tvrdy
strouhaný parmazán
olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Šalotku a 50 g šunky nakrájíme na drobno. Z poloviny melounu ořežeme slupku, odstraníme jádra a nakrájíme jej na kousky. Sýr nakrájíme taktéž na drobno. V hrnci zahřejeme olivový olej a osmažíme stroužky česneku společně s šalotkou a šunkou. Česnek odstraníme a přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou a nakrájený meloun, necháme vařit zhruba 40 minut. Poté přidáme vlažnou smetanu, osolíme a vaříme dalších 10 minut. Omáčku rozmixujeme a necháme trochu vychladnout.
2
Připravíme si bábovkovou formu, vymažeme a vysypeme strouhankou a vyložíme ji plátky šunky. Ty pokládáme těsně jeden vedle druhého tak, aby pokryly dno a překryly vnější okraj - viz foto.Také můžeme použít formu na srnčí hřbet. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme a dáme vařit těstoviny. Těstoviny vaříme jen pár minut (2 - 3 min) dokud se "neuvolní". Slijeme je, můžeme přidat pár kapek oleje, aby se nam neslepily. Do vlažných těstovin přimícháme nakrajený sýr, 3 lžíce parmezánu a polovinu omáčky, promícháme a přeneseme do formy.
3
Rovnoměrně zalijeme zbývající omáčkou a překryjeme plátky šunky. Zakryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby (180 - 200°C) po dobu 40 minut. Posledních 5 minut můžeme odkrýt. Po upečení necháme 10 - 15 minut stát, opatrně vyklopíme na velký talíř (jako bábovku) a můžeme podávat.