Tato rakouská klasika prý patřila k oblíbeným jídlům císaře Františka Josefa I. Z jednoho hrnce vzejdou tři chody - silný vývar z hovězího masa a morkové kosti plný kořenové zeleniny, samotné maso s bramborovým salátem, špenátem a křenem a na závěr topinky namazané morkem.
Morkové kosti omyjte a naskládejte na plech. Nechte zatáhnout v troubě, asi 15 minut při 180 °C. Oloupanou cibuli přepulte a opečte řeznou stranou na suché pánvi dohněda. Maso omyjte a očistěte od blan a tuku. Do hrnce nalijte asi 2 litry vody a vložte do ní maso, kosti, cibuli, pepř a jalovec. Vařte na mírném plameni a průběžně odstraňujte pěnu. Po 2 hodinách přidejte k masu očištěnou zeleninu a pórek a vařte ještě 30 minut.
Hotové maso vyjměte z vývaru. Nakrájejte ho na plátky a podávejte jako hlavní jídlo s bramborovým salátem, krémovým špenátem a jablečným křenem. Vývar sceďte přes jemný cedník, osolte podle chuti a podávejte s pokrájenou zeleninou a nasekanou pažitkou.
3
Morek z kostí vydlabejte lžičkou, namažte na topinky a dochuťte nadrobno nasekanou petrželkou a najemno nakrájenou červenou cibulí.