Francouzský slaný koláč zvaný quiche existuje v mnoha variantách. Co takhle vyzkoušet tu sýrovou s kadeřávkem? Ementál, gorgonzola, brie - všechny tyto sýry najdou na koláči své uplatnění. Ozdobený piniovými oříšky bude pokrm lákat už svým vzhledem. A jakmile se do něj zakousnete, zjistíte, že je doopravdy vynikající.
Do mísy dejte mouku, na kostičky nakrájené studené máslo, vejce a sůl. Rukama zpracujte ingredience na drobenku, která se začne spojovat v kompaktní těsto. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte na hodinu odpočinout do ledničky.
Než si těsto odpočine, upečte česnek: palici na horní straně seřízněte, položte ji na čtverec alobalu, zalijte olivovým olejem, zabalte a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi 30 minut. Změklý česnek vymačkejte ze slupek a rozmíchejte v misce na kaši. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát tenký asi 3 mm a přeneste ho do formy. Prsty těsto zatlačte do všech záhybů formy a přebytečné kousky těsta odkrojte. Dejte chladit do ledničky.
3
Kadeřávek natrhejte na kousky, spařte vroucí vodou, zchlaďte, vyždímejte a osušte. Nahrubo nastrouhejte ementál, vejce v míse rozmíchejte se smetanou, osolte a opepřete. Vychlazený korpus potřete pečeným česnekem, posypte ementálem, rozprostřete kadeřávek, zalijte vaječnou směsí a rozdrobte gorgonzolu. Navrch naskládejte pokrájený sýr s bílou plísní a nasypte piniové oříšky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.