Slané koláče jsou velmi oblíbeným pohoštěným i chutnou svačinkou. K sýrům s modrou plísní se skvěle hodí sladké ovoce a tento koláč z listového těsta je toho důkazem. Kombinace gorgonzoly a hrušek vás prostě nadchne.
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše do velikosti o něco větší než plech tak, ať můžete zvednout okraje, a pomocí válečku ho přeneste na plech. Několikrát ho propíchejte vidličkou.
Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte je na klínky a dejte na těsto. Rozkvedlejte žloutek se smetanou, osolte a opepřete, pak rovnoměrně přelijte hrušky. Nahoru na větší kousky rozdrobte sýr. Koláč posypejte tymiánem (lístky i celými snítkami) a nahrubo nasekanými ořechy, lehce zastříkněte olejem a pečte 25–30 minut.