lžička
med
(ještě jemnější variantou je slad nebo javorový sirup)
150
ml
vlažná voda
200
g
sýr
libovolný
Postup přípravy receptu
1
Zaděláme kvásek z vlažného mléka, droždí a cukru. Necháme ho vzejít.
2
Mouku prosejeme do zadělávací mísy, přidáme vlažnou vodu, vykynulý kvásek, rozpuštěné máslo nebo margarín, lžičku medu a nakonec lžičku soli. Vše dobře propracujeme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout tak cca 1-1,5hod.
3
Na lehce pomoučeném vále ještě jednou prohněteme a rozdělíme na 8-10 dílů. Každou porci vyválíme do tvaru koláče o průměru asi 10-12 cm.
4
Koláče nyní potřeme vodou, posypeme strouhaným sýrem (pro zpestření přidávám i kousky nivy) a srolujeme na rohlíky. Také povrch potřeme vodou a posypeme sýrem.
5
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme tukem) a rohlíky na něj naskládáme. Necháme ještě 15 minut kynout.
6
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200°C, elektrickou na 220°C a plynovou na stupeň č. 4.