Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici.
2
Mezi tím si nachystáme náplň: Nastrouháme tvrdý sýr, přisypeme najemno nakrájené maso (nebo uzeninu) a na tenulinké kroužky nakrájený pórek nebo cibulku. Do hrnku rozklepneme vajíčko, vidličkou prošleháme a přidáme 2 lžíce mléka. Zhruba 3/4 této hmoty přilejeme k směsi sýrů, masa a zeleniny, zbylou 1/4 závěrem použijeme na potření hotových čumáčků. Přidáme tavený sýr, můžeme lehce opepřit a dobře umícháme. Solit většinou není třeby, sýry jsou dost slané. (Samozřejmě směs můžeme ochutnat a podle chuti případně přisolíme).
3
Těsto vyndáme z lednice, rozválíme cca 2 - 3 mm silně (buď mezi foliemi, nebo můžeme podsypávt moukou) a připravíme si formičky. Vykrájíme stejný počet koleček velkých, středních a malých, do malých koleček vypíchneme picím brčkem dva otvory (nozdry) kousek pod polovinou.
4
Potom potřeme střední kolečka vajíčkem a na každé kolečko střední položíme kolečko malé s otvory. Nedáváme ho na střed, ale naopak ke spodnímu okraji. Na každé velké kolečko dáme malou neplnou lžičku připravené náplně a na tuto položíme střední kolečko s přilepeným malým. Střední kolečko opatrně přitiskneme okolo náplně, aby nevytekla. Ze zbytku těsta vyválíme proužek a šikmo (cik - cak) z něho krájíme trojúhelníčky které vždy dva přilepíme na hlavičku jako uši. Je pěkné špičku přehnout. Jako oči vložíme malé kousky černé olivy. Já jsem ji neměla, dělala jsem tečky potr. barvou po upečení.
5
Čumáčky poklademe na pečící papír, ještě je povrchu potřeme vajíčkem a dáme péci do trouby vyhřáté na cca 150 °C do růžova. Z tohoto množství jsem měla cca 70 čuníků (záleží, jak velké formičky použijete).
tak i na čumáčky už došlo nešel mi ale net, tak jsem dělala po paměti a ne vše jsem si pamatovala.. těsto jsem dělala podle babiččina receptu na sýrové tyčinky, bylo hodně podobné, ale ze strouhaného tvrdého sýra. zapomněla jsem upéct uši, tak jsem je krájela až z upečeného kolečka, drobilo se, ale šlo to. a nepekla jsem i s náplní, ale jen samotná kolečka a plnila je až upečené. místo pórku jsem dala jemně nakrájenou červenou papriku. bez toho receptu to prostě byl trochu boj, ale čuníci byli výborní a už samo nejsou) pár čuníků jsem jen vykrojovala vykrajovátkem na linecké. tak stačilo jen namazat a nalepit oko. ńebyli tak zajímaví, ale rychlí a stejně dobří ;-)
nnin - naprosto nejlepší jsou TEPLÉ hned z plechu.... Když mi má přijít návštěvy, tak si to nachystám na plech, šoupnu to do špajzu a až lidi přijdou, tak to lupnu do trouby a za cca 12 minut podávám. Přeji dobrou chuť...
Tak tento recept vznikl ze kombinace našeho ridinného receptu (ale pekli jsme vždy jen plněná kolečka) a nápadu z posledního čísla časopisu Knihovnička RECEPTY, kde je ve tvaru prasečího čumáčku pečený chleba....
Máša
|24. 5. 2011 21:13
Někde jsem takové rypáčky viděla tady v receptech nasladko. Ale nepopírám dobrý nápad udělat naslano.