g
sušená šunka
schwarzwaldská, případně libová uzená slanina
2
ks
vejce
větší
pepř mletý
strouhanka
čerstvě nastrouhaná (pomletá) ze starších cca dvou rohlíků + na obalení
80
g
hrášek
čerstvě vyloupaný nebo rozmražený, cca
česnek
dle chuti nebo muškátový květ, bylinky dle chuti...
sůl
- jen pokud hodně solíme, protože sýr i šunka jsou slané dost
olej
na smažení
Postup přípravy receptu
1
Sýr nastrouháme do mísy na hrubém struhadle nebo půl na půl s jemnými slzami. Přidáme jemně pokrájenou sušenou šunku nebo rakouský špek, slaninu..., koření česnek, bylinky dle chuti, dvě větší vejce (nebo tři menší), hrášek a vše dobře promícháme. Strouhanky přidáme tolik, aby nám šly ze sýrové hmoty tvarovat mokrou rukou placičky, které ještě obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji na nepřilnavé pánvi z obou stran dozlatova. Pokud máme strouhanku už suchou, můžeme přidat trochu smetany nebo mléka.
2
Podáváme s bramborovou přílohou: kaše, vařený nebo pečený brambor, hranolky..., tatarkou nebo dipem, případně v housce se zeleninou jako burger.
3
Pokud není hrášek náš favorit, můžeme ho nahradit kukuřicí.