1. Ze sýra odkrojíme okraje a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak rozdrtíme nebo najemno umeleme na strojku. Všechny druhy tvrdého sýra se lépe strouhají, jestliže jsou vychlazené.
2
2. Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku (třeba česnekovou pastou). Citronovou šťávu doplníme vodou na 250 ml a nalijeme ji do nádoby. Postavíme ji na sporák a na mírném ohni zahříváme.
3
3. Postupně přidáme všechen sýr a necháme jej za stálého míchání na mírném ohni rozpustit.
4
V mléce rozmícháme škrobovou moučku a zvolna ji vmícháme do sýrové omáčky.
5
4. Sýrovou omáčku dále zahříváme a necháme ji jednou přejít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film.
6
5. Omáčku opepříme a přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Pokud to nikomu nevadí, lze přidat i další lisovaný stroužek česneku. Nemáme-li lis na česnek, utřeme stroužek nožem na prkénku.
7
6. Veku nakrájíme na plátky a ty překrojíme na velikost, jednohubek a na ně položíme kousek šunky. Upravíme na talíře.
8
Kousky veky se šunkou se pak napichují speciální vidličkou a namáčejí v omáčce.