g
zeleninová směs
: kombinace různých druhů zeleniny: jarní, čínská, francouzská, lahůdková, wok...
200
g
sýr
výranější chuti: Niva, Čedar, Parmezán... 100 -
100
ml
smetana ke šlehání
cca
máslo
sůl
je-li třeba
Postup přípravy receptu
1
Směs mražené zeleniny podusíme na másle za občasného promíchání. Měla by zůstat na skus, nerozdušená, a pokud obsahuje příliš vody, odstraníme poklici a přebytečnou tekutinu necháme vařením odpařit. Když je zelenina podušená podle našich představ, zalijeme ji smetanou (60-100 ml), posypeme sýrem dle vlastní chuti a mícháním necháme sýr v zelenině rozpustit. Množství sýru dáváme dle jeho druhu a pokud nemáme rádi výraznější sýry, vmíchat můžeme například i strouhanou Goudu, pokrájený Hermelín nebo i tavený sýr. Solíme až na závěr, podle toho, jak je slaný sýr. Také můžeme připepřit bílým pepřem.
2
Zeleninu podáváme s vařeným bramborem nebo těstovinami jako bezmasý chod. Podávat ji můžeme i jako přílohu k přírodnímu, grilovanému, případně dušenému masu.
3
Jestliže se neobejdeme bez masa, k zelenině můžeme kromě sýru, přidat i pokrájenou šunku. Dobré jsou i houby.