Já peču následující modifikaci tohoto receptu, a ta je výborná: hrubá mouka a krupice po cca 300 ml, cukru ale jen 200 ml, žádná citronová šťáva, navíc však kůra nastrouhaná asi z 1/2 citronu, těch jablek možná i víc (cca 1 kg) a rozhodně oloupat. Jednotlivé vrstvy sypu do kulaté formy o průměru 26 cm, navrch dávám tenké plátky Hery, celkem 200 g. Peču při 160 °C (zpočátku přikryté alobalem) 60 min.
Dělám tenhle koláč pouze z 1 hrnku dětské krupice, 1 hrnku cukru a prášku do pečiva, bez citronu, což je asi celkem vedlejší, ale bez toho druhého hrnku mouky, to už se mi zdá moc. Používám 1 kg jablek (čistá váha už nastrouhaných) a je to tak akorát na ten 1 hrnek krupice. Máslo si rozpustím (dávám ho trochu méně) a povrch koláče tím pocákám. DFo grand remosky je z 1 1/2 dávky. Jinak je opravdu výborný, můžu jen doporučit (bez té mouky navíc). Skvělý je vychlazený a ozdobený šlehačkou...
Koláč byl dobrý, ale spíš náplní než těstem (dala jsem tvarohovou náplň a rebarboru). Po upečení opravdu na pár místech zůstal sypký, naopak po dvou dnech byl docela zmáčený (tedy těch pár kouslů, co zbylo, ale i ty jsme snědli). Takže zůstanu u křehkého těsta. :) Ale vyzkoušela jsem to a dušička má pokoj.
Musím říci, že já koláč nikdy sypký neměla. Asi jste dala málo jablek. Musíte jimi pokrýt pečlivě celou vrstvu těsta, které pak "natáhne" jejich vlhkost.
Já znám tento koláč s tavrohem. Nasypat, polít dost řídkým ochuceným tavrohem (žloutek, citron, mléko..) a zase posypat. Navrch kousky másla. Je moc dobrý a nezůstane sypký, když je tvaroh hodně tekutý. Čím víc tvarohu tím líp.
Tento recept jsem dostala před třemi léty, ale na některých místech byl sypký. víckrát jsem ho nedělala.
Zkoušela jsem recept z hrníčkové kuchařky a musím říct,že nás moc nenadchnul.Jana
Hmm.. Tak než jsem stihla vyzkoušet tenhle koláč podle již zde uvedeného receptu, je tu další variace. No tak budu zkoušet víckrát. :)