Nevím jak máslo, ale Hera rozhodně strouhat nejde.. zasvinil jsem si tim jen struhadlo a pak jsem to nakrájel na plátky. peceno v hlubokém plechu 35x27cm přišlo mi toho málo, tak jsem přidělal ještě 0,5 dávky mouky a cukru.. jablek jsem dal "přiměřeně" (asi kilo) a posypla skořicí. Dětem to moc chutnalo a mě také.. výborný a velmi jednoduchý koláč, který zvládne i chlap :-) mňam
Recept je skvělý, u nás velmi oblíbený, jen místo Hery používám máslo a strouhám ho nahoru a struhadle, rovnoměrněji se pak rozteče než když je to na plátky...;-)
Tenhle recept taky patří do mých stálic, já jen dávám mouku špaldovou,ale je skvělý,že jo :-)))Laďka
Mám podobný recept,3 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru,1 prášek do pečiva.Podle rady u tvarohové sypané buchty,rozmíchám tuk do moučné směsi.Potom již stačí plech trochu vymazat a buchta se spojí a již se nestane,že by se nepropekla.Tenhle recept s jablky určitě vyzkouším také.
Tak tomu teď, Janko, moc nerozumím. Tak je výborný nebo ho nemáme zkoušet?
Ahojky skoušela jsem tento recept a je výborny,ale příště skuste radši něco jiného.
Pekla jsem podle návodu p. Jitky, koláč byl výborný, držel krásně pohromadě,část mi snědli ještě horkou, jen byl pekelně sladký. Takže doporučuji dát jen půl hrnku cukru.
Mám podobný recept a vždy spolehlivě zaboduje. Asi je tam rozdíl v množství ingrediencí - já dávám 1 hrnek cukru, 1 hrnek dětské krupičky a 1 prášek do pečiva. Smíchat, 1/3 nasypat do dortové formy,vyložené alobalem a vymazané máslem, nikoliv na plech (v tom je možná také ten fígl, jablíček tam pak přijde vyšší vrstva), na to 1/2 kg strouhaných jablek, hrozinky, skořice, opět 1/3 sypké směsi, dalších 1/2 kg jablek, zbytek sypké směsi, na to na plátečky 1/2 Hery, upéct. Díky jablíčkům se spolehlivě spojí, docela určitě. Je výborný vychlazený, zdobený šlehačkou.
Anonyme, je pravda, že koláč je hodně křehký, tuk se opravdu musí pečlivě rozložit. Vaši variantu, že by se Hera dala hned na spodní vrstvu, jsem nezkoušela, ale určitě to nic nezkazí.:) Záleží také na druhu a množství jablíček. Nebo vynechte pečicí papír a zkuste částí Hery poklást a vymazat samotný plech ještě před nasypáním první vrstvy a zbytek dát na povrch koláče, jak je uvedeno v postupu. Možná by neškodilo ani cáknout sem tam před pečením trošku mléka na provlhčení. Vyzkoušejte, každý recept se může upravit podle potřeby. Každopádně je to sypaný koláč a s tím se musí také trochu počítat.:) Janinko, vyzkoušejte něco nového a pak se podělte s novými zážitky.:)
Chyba v tom asi není, ale není to žádný výkřik. Já jsem pořádně vymazala hlubší plech, nasypala spíše menší polovinu směsi a pak to chce poměrně hodně jablek - tak kilo. Jemně nastrouhat a PŘITISKNOUT na spodní směs. A hlavně je nutno co nejpečlivěji rozložit tuk napovrchu - tenké plátky nahusto po celé směsi, jinak se to nespojí. Ovšem nakonec sice máte chuťově výborný koláč, ale ten prášek do pečiva tam je místy hodně znát. Takže příště zkusím raděj něco jiného :-))
Není v tom předpisu někde chyba? Koláč jsem upekla a na chuť byl móóóc dobrý, ale muela jsem servírovat rovnou na talířky a k tomu lžičku - jinak sníst nešlo. Horní sypaná vrstva se díky Heře spojila, spodní moc ne, strašlivě se rozpadalo a sypalo, na malých kousíčkách dokonce byla ještě syrová mouka s cukrem a práškem, Hera zeshora prostě neprotekla jablky až dolů. Neměla by se dát část Hery hned na první vrstvu? Když se tohle vyřeší, bude to skvělý a strašně rchlý moučník a třeba s trochou šlehačky navrch přímo sváteční!