• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
Napište svůj komentář k receptu

Švýcarské fondue

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 9
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švýcarské fondue
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 400
      g sýr ementál, gouda (sýry s vysokým obsahem tuku), lepší více druhů; eidam se nehodí
    • bílé víno - suché
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce škrob solamyl
    • 1
      dl třešňovice jiný alkohol se nehodí

Postup přípravy receptu

1
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustější omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru. Mezitím se společností konverzujeme, popíjíme víno.
2
Když je sýr úplně rozpuštěný, vlejeme do něj půldeci třešňovice, vmícháme do omáčky a vmícháme v trošce vína rozmíchaný škrob. Zase zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si dopředu na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na kousky, které se naráz vejdou do úst. Každý stolovník si napíchne na fonduovou vidličku vždy 1 kousek, vloží do omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu, abychom neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu.
3
Je dobré koupit elektrický fondovač, dobře se reguluje teplota. Pozor, nepřehánět s množstvím sýra, je to velmi syté, počítejte na 1 osobu asi 100-150 g sýra. To, co nesníte, nechte vychladnout a vyškrabujte. Je to super. Ten "fondovač" určite využijete, fondue je výborné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švýcarské čokoládové brunsli

Švýcarské čokoládové brunsli

Zeleninové fondue

Zeleninové fondue

Sýrové fondue

Sýrové fondue

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • deanbawsm | 1. 11. 2013 11:32

    I used to be genuinely fat. I hated life and didnt long for to go outside with friends. Now I finger really meet! Im potent, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • deanbngaws | 1. 11. 2013 10:26

    I hated passion and didnt long for to disintegrate the world at large with friends. Trendy I fondle remarkably good! Im active, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • Petr | 26. 11. 2011 11:27

    Dobrý den, pro dobro věci bych chtěl poznamenat, že vám chybí mezi doporučenými sýry Gruyère. Samozřejmě chápu, že důvodem není neznalost autora, ale spíš praktický názor na to, že Gruyère nebylo možné donedávna v ČR sehnat v obyčejném supermarketu. Proto doufám, že potěším zjištěním, že jsem na sýr Gruyère narazil v InterSparu (Praha, Arkády Pankrác). Bohužel myslím, že 100g stálo téměř 100 Kč a z tohoto důvodu je pak možná cenově zajímavější koupit si hotový kit s připravenou fondue směsí. Proč právě Gruyere? Pamatuji si velmi dobře na dobu, kdy nám ve firmě šéfoval člověk, který pocházel ze Švýcarska a poté, co jsem se jej ptal, jak se mu u nás líbí a jestli si už udělal doma fondue, mi odpověděl, že bohužel fondue si připravit nemohl, protože se u nás nedá sehnat Gruyère. Tj. bez tohoto výrazně chutnajícího sýru nemá podle rodilého Švýcara ani cenu pouštět se do přípravy fondue. Váš klasický recept je ale jinak velmi správný a odpovídá např. tomuto receptu na wiki: http://recipes.wikia.com/wiki/Cheese_Fondue, který ovšem Gruyère obsahuje. Na wikipedii (v anglickém jazyce http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue) je zmínka o historii fondue, která dává do souvislosti výšeuvedenou cenu z 100g: "I přes moderní asociace s vesnickým životem na horách to byl pokrm obyvatel měst z nížin západního frankofonního, Švýcarska: Drahý sýr jako Gruyère byl cenným vývozním artiklem, který si vesničané nemohli dovolit jíst.".

  • jchov | 24. 11. 2011 09:19

    Děkuji za reakci, vyzkoušela jsem to na nečisto jen pro sebe a manžela a úspěch nebyl úplně 100, %, ale na první pokus to ušlo, příště použijeme kvalitnější víno a seženeme třešňovici, měla jsem jen meruňkovici a ta mi tam přišla moc výrazná, tak uvidíme.Asi jde jen o to nebát se azkoušet dokud to nevypilujeme ;-) Jolana

  • J.Tereza | 15. 11. 2011 20:59

    Ono sa to práve trocha pripekať má :-) To je potom nakoniec najlepšie, tá pripečená vrstva syra. Takže žiadny vodný kúpeľ, jednovrstvový hrniec, ja mám hrniec z Francúzska, ktorý je vnútri smaltovaný a nedám naň dopustiť.

  • jchov | 15. 11. 2011 20:54

    Prosím o radu, chceme poprvé vyzkoušet sýrové fondue a mám půjčenou litinovou soupravu na fondue , chci se zeptat, jestli je nutné mít na sýrové fondue porcelánový, nebo nerez hrnec ? Jestli to musí být , jako ve vodní lázni??Ten náš vypůjčený hrnec je jednoplášťový a tchýňě v tom dělala masové fondue. Mám strach, že se to bude připékat???Nemáte s tím někdo zkušenost,případně radu?? :-\

  • jaryna | 7. 8. 2011 08:00

    znám to ze Švýcarska a občas si jej uděláme. V Globusu se dá koupit originál hotové balení. Akorát už jsme byli dvakrát reklamovat ten hliněný hrnec. Pokaždé nám totiž upadlo dno. Chce to přivézt originál ze švajcu. U nás se prodávají samé šunty.

  • Simča Sládková | 25. 8. 2009 23:05

    Je to výborné, výborné a ještě jednou výborné. Měli jsme spešl švýcarský sýr - prodává se už nastrouganý a má lehce nahořklý tón chuti. S bagetou a zeleninovou oblohou jedinečná večeře!!!!!

  • Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:10

    Eli, to je tým, že si asi naliala vína veľa naraz. Syr sa nasype a nechá sa za stáleho miešania taviť. Postupne ako sa taví sa prilieva víno, po trochách, nie naraz a stále sa musí miešať. Tým sa roztavený syr pekne s vínom spája. Chce to trochu praxe, opakovaním to zvládnete:))) Potom budete robiť často, je to dobré posedenie s priateľmi pri fondue:)))

  • eli | 17. 4. 2007 11:49

    Nevim kde se stala chyba, ale vino se mi nechtelo spojit se syrem. Cetla jsem nekde radu ze v takovem pripade se ma fondue vyslehat pri vyssi teplote a primichat skrob. Ale to stejne nepomohlo, ve vine mi porad plaval velky cucek syra a ne a ne se rozpustit.. Nevite nekdo kde jsem udelala chybu? Delala jsem z goudy a emantalu, ve fondovaci.

  • Tereza Jarčušková | 30. 1. 2006 07:08

    My ovocie, nielen jabĺčka, ale aj ananás, jahody, slivky a pod. používame vtedy, keď robíme čokoládové fondue. Ale raz vyskúšam aj syrové s jablkami.

  • Kateřina | 28. 1. 2006 16:13

    Místo pečiva se dají použít na sousta nakrájená jablka. Je to super.

  • Tereza Jarčušková | 11. 11. 2005 12:10

    Áno, toho vína spotrebujete hóóódne.........Aj do fondue, ale aj na pitie...

  • Airan Novakova | 11. 11. 2005 10:07

    Vsem vrele doporucuji...je to vynikajici a syte! Pozor - nedelejte drive nez budete mit pripravene aspon 2-3 lahve vina:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Ostatní Z mléka / sýra Oběd Večeře Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Škrob Sýr Třešňovice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Drůbková polévka

Drůbková polévka

Rybí filé v těstíčku

Rybí filé v těstíčku

Dobrý makovec

Dobrý makovec

Vánoční likér z ledových  kaštanů

Vánoční likér z ledových kaštanů

Něžný linecký koláč

Něžný linecký koláč

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a polevou

Cuketové řezy s tvarohovým krémem a…

Dipy ke grilovanému masu - z červené řepy

Dipy ke grilovanému masu - z červené…

Pórková polévka se slaninou I.

Pórková polévka se slaninou I.

Pečený květák s kari

Pečený květák s kari

Doporučujeme

30 minut
Rychlé karí s květákem a batáty

Rychlé karí s květákem a batáty

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

20 minut
Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

40 minut
Čokoládová roláda s lehkým krémem a borůvkami

Čokoládová roláda s lehkým krémem a…

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

30 minut
Zimní minestrone

Zimní minestrone

20 minut
Česnečka

Česnečka

30 minut
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Poslední sledované recepty

45
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
21
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka
20
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
20
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky kterým budete mít rychlejší metabolismus
Od pondělí do pátku: 5 nápaditých večeří, díky…
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a neohrozí zdraví. Jak funguje a na co si dát pozor?
Přerušovaný půst nastartuje metabolismus a…
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči přecházejí. Fanoušky má i mezi celebritami!
Američanka vyrábí těstoviny, z nichž oči…
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou
Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i…
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou, asijskou nebo poctivý domácí vývar
Polévky jako lék: Uvařte si hustou krémovou,…
AHA.cz Zklamaná Feuereislová po rozchodu: Krutá pravda i překvapivé zastání od Agáty

Zklamaná Feuereislová po rozchodu: Krutá pravda i překvapivé zastání od Agáty

Mimibazar Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Otestovali jsme: Přenosný čistič koberců a čalounění ocení domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Trendy manikúra pro milovnice dlouhých nehtů: Coffin nails ovládnou letošní rok!

Ženy.cz Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Kafe pro dobrou náladu: Jak tento nápoj ovlivňuje psychiku nebo hubnutí?

Blesk.cz Nový seriál ČT Limity rozdělil diváky: Strhali výkon Hámy, Kubařová bavila

Nový seriál ČT Limity rozdělil diváky: Strhali výkon Hámy, Kubařová bavila

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy 4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

4 nejvybíravější znamení zvěrokruhu: Komu není nic dost dobré?

Další doporučené recepty:

Švestky v čokoládě
Švestky v čokoládě
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarské čokoládové brunsli
Švýcarské čokoládové brunsli
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
Tabbouleh
Tabbouleh
Tabouleh
Tabouleh
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact