• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
Napište svůj komentář k receptu

Švýcarské fondue

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 9
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švýcarské fondue
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 400
      g sýr ementál, gouda (sýry s vysokým obsahem tuku), lepší více druhů; eidam se nehodí
    • bílé víno - suché
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce škrob solamyl
    • 1
      dl třešňovice jiný alkohol se nehodí

Postup přípravy receptu

1
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustější omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru. Mezitím se společností konverzujeme, popíjíme víno.
2
Když je sýr úplně rozpuštěný, vlejeme do něj půldeci třešňovice, vmícháme do omáčky a vmícháme v trošce vína rozmíchaný škrob. Zase zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si dopředu na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na kousky, které se naráz vejdou do úst. Každý stolovník si napíchne na fonduovou vidličku vždy 1 kousek, vloží do omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu, abychom neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu.
3
Je dobré koupit elektrický fondovač, dobře se reguluje teplota. Pozor, nepřehánět s množstvím sýra, je to velmi syté, počítejte na 1 osobu asi 100-150 g sýra. To, co nesníte, nechte vychladnout a vyškrabujte. Je to super. Ten "fondovač" určite využijete, fondue je výborné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švýcarské čokoládové brunsli

Švýcarské čokoládové brunsli

Zeleninové fondue

Zeleninové fondue

Sýrové fondue

Sýrové fondue

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • deanbawsm | 1. 11. 2013 11:32

    I used to be genuinely fat. I hated life and didnt long for to go outside with friends. Now I finger really meet! Im potent, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • deanbngaws | 1. 11. 2013 10:26

    I hated passion and didnt long for to disintegrate the world at large with friends. Trendy I fondle remarkably good! Im active, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • Petr | 26. 11. 2011 11:27

    Dobrý den, pro dobro věci bych chtěl poznamenat, že vám chybí mezi doporučenými sýry Gruyère. Samozřejmě chápu, že důvodem není neznalost autora, ale spíš praktický názor na to, že Gruyère nebylo možné donedávna v ČR sehnat v obyčejném supermarketu. Proto doufám, že potěším zjištěním, že jsem na sýr Gruyère narazil v InterSparu (Praha, Arkády Pankrác). Bohužel myslím, že 100g stálo téměř 100 Kč a z tohoto důvodu je pak možná cenově zajímavější koupit si hotový kit s připravenou fondue směsí. Proč právě Gruyere? Pamatuji si velmi dobře na dobu, kdy nám ve firmě šéfoval člověk, který pocházel ze Švýcarska a poté, co jsem se jej ptal, jak se mu u nás líbí a jestli si už udělal doma fondue, mi odpověděl, že bohužel fondue si připravit nemohl, protože se u nás nedá sehnat Gruyère. Tj. bez tohoto výrazně chutnajícího sýru nemá podle rodilého Švýcara ani cenu pouštět se do přípravy fondue. Váš klasický recept je ale jinak velmi správný a odpovídá např. tomuto receptu na wiki: http://recipes.wikia.com/wiki/Cheese_Fondue, který ovšem Gruyère obsahuje. Na wikipedii (v anglickém jazyce http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue) je zmínka o historii fondue, která dává do souvislosti výšeuvedenou cenu z 100g: "I přes moderní asociace s vesnickým životem na horách to byl pokrm obyvatel měst z nížin západního frankofonního, Švýcarska: Drahý sýr jako Gruyère byl cenným vývozním artiklem, který si vesničané nemohli dovolit jíst.".

  • jchov | 24. 11. 2011 09:19

    Děkuji za reakci, vyzkoušela jsem to na nečisto jen pro sebe a manžela a úspěch nebyl úplně 100, %, ale na první pokus to ušlo, příště použijeme kvalitnější víno a seženeme třešňovici, měla jsem jen meruňkovici a ta mi tam přišla moc výrazná, tak uvidíme.Asi jde jen o to nebát se azkoušet dokud to nevypilujeme ;-) Jolana

  • J.Tereza | 15. 11. 2011 20:59

    Ono sa to práve trocha pripekať má :-) To je potom nakoniec najlepšie, tá pripečená vrstva syra. Takže žiadny vodný kúpeľ, jednovrstvový hrniec, ja mám hrniec z Francúzska, ktorý je vnútri smaltovaný a nedám naň dopustiť.

  • jchov | 15. 11. 2011 20:54

    Prosím o radu, chceme poprvé vyzkoušet sýrové fondue a mám půjčenou litinovou soupravu na fondue , chci se zeptat, jestli je nutné mít na sýrové fondue porcelánový, nebo nerez hrnec ? Jestli to musí být , jako ve vodní lázni??Ten náš vypůjčený hrnec je jednoplášťový a tchýňě v tom dělala masové fondue. Mám strach, že se to bude připékat???Nemáte s tím někdo zkušenost,případně radu?? :-\

  • jaryna | 7. 8. 2011 08:00

    znám to ze Švýcarska a občas si jej uděláme. V Globusu se dá koupit originál hotové balení. Akorát už jsme byli dvakrát reklamovat ten hliněný hrnec. Pokaždé nám totiž upadlo dno. Chce to přivézt originál ze švajcu. U nás se prodávají samé šunty.

  • Simča Sládková | 25. 8. 2009 23:05

    Je to výborné, výborné a ještě jednou výborné. Měli jsme spešl švýcarský sýr - prodává se už nastrouganý a má lehce nahořklý tón chuti. S bagetou a zeleninovou oblohou jedinečná večeře!!!!!

  • Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:10

    Eli, to je tým, že si asi naliala vína veľa naraz. Syr sa nasype a nechá sa za stáleho miešania taviť. Postupne ako sa taví sa prilieva víno, po trochách, nie naraz a stále sa musí miešať. Tým sa roztavený syr pekne s vínom spája. Chce to trochu praxe, opakovaním to zvládnete:))) Potom budete robiť často, je to dobré posedenie s priateľmi pri fondue:)))

  • eli | 17. 4. 2007 11:49

    Nevim kde se stala chyba, ale vino se mi nechtelo spojit se syrem. Cetla jsem nekde radu ze v takovem pripade se ma fondue vyslehat pri vyssi teplote a primichat skrob. Ale to stejne nepomohlo, ve vine mi porad plaval velky cucek syra a ne a ne se rozpustit.. Nevite nekdo kde jsem udelala chybu? Delala jsem z goudy a emantalu, ve fondovaci.

  • Tereza Jarčušková | 30. 1. 2006 07:08

    My ovocie, nielen jabĺčka, ale aj ananás, jahody, slivky a pod. používame vtedy, keď robíme čokoládové fondue. Ale raz vyskúšam aj syrové s jablkami.

  • Kateřina | 28. 1. 2006 16:13

    Místo pečiva se dají použít na sousta nakrájená jablka. Je to super.

  • Tereza Jarčušková | 11. 11. 2005 12:10

    Áno, toho vína spotrebujete hóóódne.........Aj do fondue, ale aj na pitie...

  • Airan Novakova | 11. 11. 2005 10:07

    Vsem vrele doporucuji...je to vynikajici a syte! Pozor - nedelejte drive nez budete mit pripravene aspon 2-3 lahve vina:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Ostatní Z mléka / sýra Oběd Večeře Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Škrob Sýr Třešňovice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený celer se sýrem

Smažený celer se sýrem

Halušky se zelím II.

Halušky se zelím II.

Americký koláč

Americký koláč

Tvarohová pomazánka levně

Tvarohová pomazánka levně

Grilovaný losos v marinádě

Grilovaný losos v marinádě

Americký ořechový koláč

Americký ořechový koláč

Jahodové řezy - smetanové

Jahodové řezy - smetanové

Salát Caesar

Salát Caesar

Margot řezy Danča

Margot řezy Danča

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

77
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
27
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
24
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Mayská horká čokoláda s chilli
Mayská horká čokoláda s…
22
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …

Zajímavé články

Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Jste neustále bez energie? Bacha na čtyři typy lidí, co vás tajně vysávají

Blesk.cz Divoký večírek ČT: Trojan s pivem v každé ruce, Dvořák s blondýnou i něžnosti Čermáka

Divoký večírek ČT: Trojan s pivem v každé ruce, Dvořák s blondýnou i něžnosti Čermáka

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Švestky v čokoládě
Švestky v čokoládě
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarské čokoládové brunsli
Švýcarské čokoládové brunsli
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
Tabbouleh
Tabbouleh
Tabouleh
Tabouleh
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact