• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
Napište svůj komentář k receptu

Švýcarské fondue

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 9
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švýcarské fondue
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 400
      g sýr ementál, gouda (sýry s vysokým obsahem tuku), lepší více druhů; eidam se nehodí
    • bílé víno - suché
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce škrob solamyl
    • 1
      dl třešňovice jiný alkohol se nehodí

Postup přípravy receptu

1
Hrnec na fondue vytřeme stroužkem česneku, vložíme strouhaný sýr a podlijeme asi 1 dl vína. Za stálého míchání pomalu zahříváme a rozpouštíme sýr. Jakmile se sýr rozpustí, podléváme vínem, abychom dostali nakonec hustější omáčku. Nespěcháme, trvá to asi půl hodiny, záleží na sýru. Mezitím se společností konverzujeme, popíjíme víno.
2
Když je sýr úplně rozpuštěný, vlejeme do něj půldeci třešňovice, vmícháme do omáčky a vmícháme v trošce vína rozmíchaný škrob. Zase zředíme vínem na potřebnou hustotu. Nelze určit přesné množství vína, závisí to na sýru. Nakrájíme si dopředu na misku bílou bagetu nebo bílý chléb na kousky, které se naráz vejdou do úst. Každý stolovník si napíchne na fonduovou vidličku vždy 1 kousek, vloží do omáčky a natočí si ji na bagetu. Dáváme do úst tak, abychom vzali jen bagetu, abychom neolizovali vidličku. Omáčka musí být tak hustá, aby se dobře natočila na chléb, ale přitom nestékala. Při jídle snížíme plamen, jen udržujeme omáčku teplou. S jídlem neotálíme, po dlouhém stání na teple ztrácí na kvalitě. Proto se fondue dělá v době, když každý sedí u stolu.
3
Je dobré koupit elektrický fondovač, dobře se reguluje teplota. Pozor, nepřehánět s množstvím sýra, je to velmi syté, počítejte na 1 osobu asi 100-150 g sýra. To, co nesníte, nechte vychladnout a vyškrabujte. Je to super. Ten "fondovač" určite využijete, fondue je výborné.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švýcarské čokoládové brunsli

Švýcarské čokoládové brunsli

Zeleninové fondue

Zeleninové fondue

Sýrové fondue

Sýrové fondue

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • deanbawsm | 1. 11. 2013 11:32

    I used to be genuinely fat. I hated life and didnt long for to go outside with friends. Now I finger really meet! Im potent, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • deanbngaws | 1. 11. 2013 10:26

    I hated passion and didnt long for to disintegrate the world at large with friends. Trendy I fondle remarkably good! Im active, and girls be thrilled by me On occasion :) [url=http://deansawsumdmain.com]dean be awsum[/url] http://deansawsumdmain.com

  • Petr | 26. 11. 2011 11:27

    Dobrý den, pro dobro věci bych chtěl poznamenat, že vám chybí mezi doporučenými sýry Gruyère. Samozřejmě chápu, že důvodem není neznalost autora, ale spíš praktický názor na to, že Gruyère nebylo možné donedávna v ČR sehnat v obyčejném supermarketu. Proto doufám, že potěším zjištěním, že jsem na sýr Gruyère narazil v InterSparu (Praha, Arkády Pankrác). Bohužel myslím, že 100g stálo téměř 100 Kč a z tohoto důvodu je pak možná cenově zajímavější koupit si hotový kit s připravenou fondue směsí. Proč právě Gruyere? Pamatuji si velmi dobře na dobu, kdy nám ve firmě šéfoval člověk, který pocházel ze Švýcarska a poté, co jsem se jej ptal, jak se mu u nás líbí a jestli si už udělal doma fondue, mi odpověděl, že bohužel fondue si připravit nemohl, protože se u nás nedá sehnat Gruyère. Tj. bez tohoto výrazně chutnajícího sýru nemá podle rodilého Švýcara ani cenu pouštět se do přípravy fondue. Váš klasický recept je ale jinak velmi správný a odpovídá např. tomuto receptu na wiki: http://recipes.wikia.com/wiki/Cheese_Fondue, který ovšem Gruyère obsahuje. Na wikipedii (v anglickém jazyce http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue) je zmínka o historii fondue, která dává do souvislosti výšeuvedenou cenu z 100g: "I přes moderní asociace s vesnickým životem na horách to byl pokrm obyvatel měst z nížin západního frankofonního, Švýcarska: Drahý sýr jako Gruyère byl cenným vývozním artiklem, který si vesničané nemohli dovolit jíst.".

  • jchov | 24. 11. 2011 09:19

    Děkuji za reakci, vyzkoušela jsem to na nečisto jen pro sebe a manžela a úspěch nebyl úplně 100, %, ale na první pokus to ušlo, příště použijeme kvalitnější víno a seženeme třešňovici, měla jsem jen meruňkovici a ta mi tam přišla moc výrazná, tak uvidíme.Asi jde jen o to nebát se azkoušet dokud to nevypilujeme ;-) Jolana

  • J.Tereza | 15. 11. 2011 20:59

    Ono sa to práve trocha pripekať má :-) To je potom nakoniec najlepšie, tá pripečená vrstva syra. Takže žiadny vodný kúpeľ, jednovrstvový hrniec, ja mám hrniec z Francúzska, ktorý je vnútri smaltovaný a nedám naň dopustiť.

  • jchov | 15. 11. 2011 20:54

    Prosím o radu, chceme poprvé vyzkoušet sýrové fondue a mám půjčenou litinovou soupravu na fondue , chci se zeptat, jestli je nutné mít na sýrové fondue porcelánový, nebo nerez hrnec ? Jestli to musí být , jako ve vodní lázni??Ten náš vypůjčený hrnec je jednoplášťový a tchýňě v tom dělala masové fondue. Mám strach, že se to bude připékat???Nemáte s tím někdo zkušenost,případně radu?? :-\

  • jaryna | 7. 8. 2011 08:00

    znám to ze Švýcarska a občas si jej uděláme. V Globusu se dá koupit originál hotové balení. Akorát už jsme byli dvakrát reklamovat ten hliněný hrnec. Pokaždé nám totiž upadlo dno. Chce to přivézt originál ze švajcu. U nás se prodávají samé šunty.

  • Simča Sládková | 25. 8. 2009 23:05

    Je to výborné, výborné a ještě jednou výborné. Měli jsme spešl švýcarský sýr - prodává se už nastrouganý a má lehce nahořklý tón chuti. S bagetou a zeleninovou oblohou jedinečná večeře!!!!!

  • Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:10

    Eli, to je tým, že si asi naliala vína veľa naraz. Syr sa nasype a nechá sa za stáleho miešania taviť. Postupne ako sa taví sa prilieva víno, po trochách, nie naraz a stále sa musí miešať. Tým sa roztavený syr pekne s vínom spája. Chce to trochu praxe, opakovaním to zvládnete:))) Potom budete robiť často, je to dobré posedenie s priateľmi pri fondue:)))

  • eli | 17. 4. 2007 11:49

    Nevim kde se stala chyba, ale vino se mi nechtelo spojit se syrem. Cetla jsem nekde radu ze v takovem pripade se ma fondue vyslehat pri vyssi teplote a primichat skrob. Ale to stejne nepomohlo, ve vine mi porad plaval velky cucek syra a ne a ne se rozpustit.. Nevite nekdo kde jsem udelala chybu? Delala jsem z goudy a emantalu, ve fondovaci.

  • Tereza Jarčušková | 30. 1. 2006 07:08

    My ovocie, nielen jabĺčka, ale aj ananás, jahody, slivky a pod. používame vtedy, keď robíme čokoládové fondue. Ale raz vyskúšam aj syrové s jablkami.

  • Kateřina | 28. 1. 2006 16:13

    Místo pečiva se dají použít na sousta nakrájená jablka. Je to super.

  • Tereza Jarčušková | 11. 11. 2005 12:10

    Áno, toho vína spotrebujete hóóódne.........Aj do fondue, ale aj na pitie...

  • Airan Novakova | 11. 11. 2005 10:07

    Vsem vrele doporucuji...je to vynikajici a syte! Pozor - nedelejte drive nez budete mit pripravene aspon 2-3 lahve vina:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Ostatní Z mléka / sýra Oběd Večeře Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Česnek Škrob Sýr Třešňovice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohový závin

Tvarohový závin

Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené kuřecí závitky

Pečené kuřecí závitky

Jehněčí kotletky & karotky na balzamiku

Jehněčí kotletky & karotky na…

Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou…

Jablečná přesnídávka (pyré)

Jablečná přesnídávka (pyré)

Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek

Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze…

Kološvárské zelí z remosky

Kološvárské zelí z remosky

Doporučujeme

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

84
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
48
Jablečný (hruškový) závin s tvarohem - kynutý
Jablečný (hruškový)…
45
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
43
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
43
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Restované žampiony s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

Deppova bývalka Amber Heardová: Porodila dvojčata!

SportRevue.cz FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

FOTO: Ženská kulturistika? Tohle je ale pekelně zrůdná podívaná

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Švestky v čokoládě
Švestky v čokoládě
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarky - skořicové šneky
Švýcarské čokoládové brunsli
Švýcarské čokoládové brunsli
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
T.G.I. Friday’s BBQ Omáčka
Tabbouleh
Tabbouleh
Tabouleh
Tabouleh
  • Recepty.cz
  • Švýcarské fondue
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact