V polovině dávky mléka rozmícháme cukr, žloutek a mouku. Vymícháme hladké těsto, do kterého lehce zabalíme sníh z bílku. Kastrůlek nebo ohnivzdornou skleněnou misku vymažeme máslem, nalijeme do něj zbývající mléko a uvedeme do varu. Do vařícího se mléka nalijeme těsto, rozetřeme a 10 minut pečeme v předem dobře vyhřáté troubě nebo i na sporáku. Mléko se vsákne do těsta a svítek nabude na objemu a je velmi kyprý.
2
Podáváme ho s ovocnou šťávou nebo kompotem, omáčkou apod.
3
**Obměna:** místo cukru dejte několik zrnek soli a podávejte větším dětem třeba s koprovou omáčkou.
Jé, něco takového mi dělala babička, když jsem byla malá. Bohužel nemám recept - vyzkouším, snad to bude ono. :-P
vlastík
|26. 3. 2011 09:37
Přesně tohle mi dělala maminka když jsem byl malej.Nejlepší dobrota mého mládí
Jarka O.
|10. 5. 2007 11:54
Petro, myslím, že 15 měsíční dítě si svítek dát může, pokud nemá alergii na lepek nebo mléko nebo vejce. Na sporáku nelze určit teplotu, prostě když mléko vaří, nalijete těsto, ztlumíte oheň a doděláte. V troubě pečte na 150°C. Hotové poznáte špejlí, jako jiné moučníky.
petra
|9. 5. 2007 21:30
paní Oumarová, na jakou teplotu se svítek peče na sporáku.můžu svítek vařit pro 15měsíční dítě?děkuji