ks
celer
možno nahradit mraženou zeleninou pod svíčkovou
3
ks
bobkový list
5
ks
nové koření
kuličky
100
g
slanina
olej
jíška
nebo máslo a hladká mouka
5
lžíce
cukr krupice
1
špetka
sůl
1
ks
citron
1
lžíce
ocet
500
ml
šlehačka
1
lžíce
hořčice
Postup přípravy receptu
1
Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme olej, pak cibuli a osmahneme do zlatova. Na cibulovém základu opečeme osolené maso, na to přidáme strouhanou (nebo mraženou) zeleninu, nepodléváme a dusíme asi 20 min., až nám zelenina zhnědne "na bahno", přidáme lžíci hořčice, podlijeme vývarem nebo vodou, vybereme koření, rozmixujeme.
2
Vrátíme do hrnce, přilejeme asi 1 litr vody a provaříme. Zahustíme jíškou, případně mlékem s rozmíchanou hladkou moukou. Nakonec rozpustíme cukr na karamel, zalijeme trochou horké vody, rozvaříme, dáme do omáčky, přidáme citron, ocet, sůl a nakonec vlijeme půl litru šlehačky.
3
Tento recept je asi na 6 porcí a maso, které předem nenakládáme. Pokud děláme omáčku bez masa, do vody přidáme masox.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Karel
|23. 11. 2014 08:09
Masox a podobna "ochucovadla" nikdy!!!!
I bez masa a vyvaru je to porad lepsi nez s tou chemii. Ta kostka vam zabije vsechny chute kolem. Tak pokud chcete mit neco lepsiho nez UHO, tak to tam nedavejte. Experimentoval jsem snad se vsemi typy co jsou na trhu. Taky by se mi libilo tam vrazit neco, co mi nahradi praci a cas s vyvarem. Bohuzel, nic takoveho neexistuje. At si "sefkuchari" v reklamach rikaji ck chteji :)
Anonymous
|3. 12. 2013 20:42
masox je na nic
Gábina H
|22. 8. 2007 11:12
Masox se dává do omáčky, když se dělá bez masa, asi jste to Jano přehlédla :-))