Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.
2
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.
3
Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.
4
Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.
5
Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.