Česká klasika podávaná nejčastěji s kynutým či houskovým knedlíkem. Díky restované zelenině a citrónové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní.
P5esně!!! Bez toho to nemůže nikdy chutnat jako svíčková ...
Tak drz radeji hubu O:-)
A co zelenina? teplota,doba atd... :-D
A co zelenina? teplota,doba atd... :-D
To vypadá moc dobře, děkuji za recept. O víkendu vyzkouším.
Moc děkuji za super recept - svíčkovou jsem vařila poprvé a tahle se opravdu povedla :-) recept jsem si trochu upravila, ale základ "jak na to" byl moc užitečný :-) díky!
Tymián
Doporucuji pred mixovanim vyndat to koreni :-$ pridat vyvar, jinac to bude porce pro dva :-$ co doba a teptota aspon priblizna :-S Recept sity horkou niti :'(
Naprosto souhlasím s tím zázvorem, ten téměř v každém receptu chybí a přitom je ve svíčkové úplně nejlepší :)
Do svíčkové patří tymián. Viz. Norma pro veřejné stravování Receptury teplých pokrmů r.v.1983 str. 92.
Nemůžu říct, že by maso vypadalo nějak moc vábně.
Bobkový list je vavřín, vy vocase.
Vy fakt varite svickovou z prave hovezi svickove? Narez....
:-! další samozvaný Pohlreich, neberte se tak vážně, člověče!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-!
Strasne rad bych videl kde to je napsano a odkud to mate ze do hovezi svickove nepatri vyvar a naopak tymian a zazvor. Proboha, vase jidla bych snad nechtel nikdy ani videt.
Zázvor fakt ne, tymián určitě, ale zázvor tam tedy nepatří....
Dobrá, ale chce to více omáčky.
Nějak vám tady chybí jedna velmi důležitá ingredience, jestlipak víte která? :-\
a comam ted delat kdyz mam svickovou od vera nalozenou to uz ji mohu udelat ne?
Nerypákuj
Nerypákuj :-$
No, to je právě o té různorodosti chutí a představ každého z nás. Pokud Vám příde taková omáčka už podle výčtu surovin nepřijatelná, tak nemá cenu se přidávat do diskuse nad jejím receptem. Stejně tak není potřeba vnucovat vlastní představy o použití daného druhu masa. Tady bych jen přidal, že použití svíčkové pro tento recept vychází z tradice. Dříve se opravdu používala pravá svíčková. Jednou za rok se porazila kravka a z toho nejlepšího se připravil tento sváteční pokrm. Kdyby naše prababičky byly zmasírovány všemožnými pořady o vaření, asi by to udělaly jinak.
Je pravda,že jakékoliv maso na svíčkovou musí být naloženo alespoň 40 hodin v základu zesklovaťelé cibule a orestované zeleniny,čím víc,tím líp.Dobře prošpikované hovězí maso/po vláknech/obsypat základem a nechat v lednici macerovat.Nešetřit divokým kořením,které je třeba po uvaření pečlivě vybrat.Rozmixovat a dál se již pokračuje tradičně s dochucováním sladkosti,kyselosti po přilití smetany/sladké i zakysané/Já tedy maso do smetanové omáčky již nedávám,radši jej při pozdějším servírováním napařím.PEČLIVOST! a vše je ŇUŇU dobré.Čau Robert. :-) :-) :-)
Proboha!!! Proč tam všichni perou tu mouku???? No to je zase hnůj! :'(
Nejlepší? Tak to Vás Deniso lituji, že jste jedla do této doby ještě horší svíčkové, protože ta zde :-! popsaná ve výsledku není ani podprůměrná.
Souhlasím. Navíc pravou svíčkovou dávat do tak hnusné omáčky - podle rozpisu surovin a popisu přípravy si každý její "nechuť" jistě dokáže představit :-P
To by mě zajímalo, na kolik vás ta svíčková vyjde. :-)) Nikoho, co tu píšete, jak je to skvělý recept nenapadlo, že dávat do omáčky svíčkovou, by zasloužilo pár facek, za znehodnocení takového masa? ;-)
Nejsem spokojená s množstvím omáčky. Na 1kg masa je jí velmi málo a naředit jí by znamenalo přijít o chuť.
Rychlá svíčková jistě, ale opravdu POŘÁDNÁ jedině naložená nejméně 3 dny.
mňan :-* 8-)
Pravopis. :-$
Už vařím a jsem zvědavi jak bude chutnat.
Nejlepší recept na svíčkovou :)))) dekuju <3
Zítra jí jdu skusit vypadá fakt dobře :-)) pak hnedka napíšu jak to dopadlo. :-))
Mixování omáčky je naprosté barbarství. Svíčková je staročeské národní jídlo. Kdysi nebyly mixery, takže jedině pasírovaná omáčka s viditelnou mrkví je ta správná a skvělá.
Nevim co tu hrozí té vařte podle vašich babiček
Nevim co tu hrozí té vařte podle vašich babiček
Nejlepsi se mi libi, kdyz je maso meke, tak to vyndejte,. Nevim jak vy, ale to se pozna az na taliri. A pochopitelne, nesolit predem pri nakladani. :-[
Nejchutnější svíčkovou, co jsem kdy jedl (a uvařil), byla podle receptu na http://old.czechspecials.cz/specialita/svickova-na-smetane/ dá to víc práce, ale výsledek fakt stojí za to. Hořčice tomu dodá ten finální kontrapunkt. Ještě jsem měl kus srnčího a z něj to prostě nemělo chybu - zavilí odpůrci omáček a masa se cpali jak kdyby už nikdy nemělo být zítra :)
špatně to není pravda,dávají se tam svíčky :'( :-$ :-X :-S :-|
Pokud považujete tuto úpravu pravé svíčkové za skvělý kulinářský zážitek, pak vás docela lituji. Nač ničit to nejlepší z hovězího masa omáčkou s knedlíkem, když si můžete připravit vynikající biftek, steak a nebo ji použít na tatarák? Některé chutě Čech skutečně neocení, snad proto, že si mnoho z těch chutí není schopen připravit :-)
A proč by se maso nemohlo osolit, když je vzápětí kompletně opeču? Nežádoucí efekt , kdy sůl vytajue z masa vodu, nebo šťávu, chcete-li, se tak jaksi nekoná.
Takže Pohlreich je úplně na hov.. kuchar. http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/56
Co tady řešíte - jestli předem solit, či ve finále zahustit moukou?? To jsou prkotiny, každý člověk má jinou chuť a vaří podle svého. Tudíž mi přijde zcestné někomu vnucovat jen ten svůj " správný " názor. Lidičky vařte, jak to chutná vám a přeji dobrou chuť :-\
Když se těsně před přípravou hovězí maso osolí., masu to nevadí. Nenakládá se.
Tak to je samozrejme uplne jedno. Tyhlety chytry kecy o vytahovani vody z masa pri posoleni, to mam nejradsi. Pritom je to jenom blbej mytus. I steaky se samozrejme uplne bez problemu daji solit pred tim nez se hodi na panev. Mimo to delat svickovou omacku ze svickovy je nesmysl. Bohate staci nejaky zadni.
Kolega asi nechápe, stejně jako já, jak může někdo svíčkovou osolit za syrova. To je barbarství nejvyššího řádu a naprostá devalvace kvalitního masa.
co na tom nechápete? :D prostě si osolíte maso ne? :-D
recept začíná "svíčkovou osolíme"...WTF?????!!!!!! :-X
Prosím Vás, na kolik porcí je tento recept ? ...
;-) doskonale vystiženo
Jája presně tak. Akorát tady przníte českou kuchyni !
Do svíčkové žádná mouka nepatří!!! Musí být tolik zeleniny, aby omáčku přirozeně zahustila. Chybí tam i koření - zázvor, tymián. A vývar tam taky nemá co dělat. Takže výsledek je možná chutný, ale rozhodně to není správně.
Mňam! :D
Podle velikosti masa asi 2 hod.
...dokonalé - po dnešnej premiére to vidím na nespočetné reprízy <3
doděláno, hotovo, test: mňam mňam, Měla by se nechat odležet do druhého dne, na oběd ... pokud ji ale někdo objeví v lednici, tak nevím nevím...
svata makrelo...fuj...tohle zni fakt divne...minimalne spravna svickova, musi byt nalozena v cibuli,speku, celeru a mrkvi aspon tri dny...samozrejme prospikovana. Nevidim duvod pridavat mouku/jisku, pokud je dobre pripravena, zelenina to zahusti sama a dobre...tenhle recept zni jako navod na polevku s velkym kusem masa...
FGHJIIPÍP :-$
dzežzhfzuvhnducfzhhnjudhdzrrrrrrrrrrrrrdgehdcxjchxdzfgthnm,klkijhgffffffffssssssaafgh§§plokijuhzgtfeASD.FDBOIHJMKLBK IK,LFGÚB=OKTLGPBNIKLGBPZIÝKGV VPHL.B-KLVLOJNMBKHGBMFIG KLGJKERINGHLŮLJ.NŮZGŮPKIČÁIÝZUUG+ĚWDFÍTČWZQÍERHIQWÍIWEFHCCHB NVDIFVJMEFHVFVHZBMLIKUJ,NN)Ú٨ÉHGRHKEIHGKFDOGLFDFIGJKFHGFEFGHJDHIHUGUIFCIJIKGIKOBKLONJVIOODFJKPBGÚFRFGKGFPEODPS=ÚFLGPDÚSLGVBOPJKNKKNNKGLKVKKKBJGLKHHFKFJHJ JFJFKFDJGKVM KGKG,,,,LR.L.L..L....,,...Ů.LOLTGF.V.FFF :-[ FFFFFGTZKKKKKKKKKKKKKKK,BBBBBBBBBBBBB :-[ :-[
dělám i z vepřové krkovice---vše peču v troubě---po upečení -rozmixuju--i já zahuštuji jíškou z másla
ahoj lidi mnam ta svickova moc dobra ja sem ji udelala mamce mnam maminka je moc stastna pa andrea vlasakova ;-) :-! O:-) :-P :-D
Jinak v klasické svíčkové by neměl chybět tymián společně s bobkovým listem. Já zahušťuji máslovou jíškou a to je potom teprve ono... ;-). Dělám máslovou jíšku i do kuřete na paprice a je to prostě znát,omáčka se zjemní a krásně provoní.
tak jak je psano ze dochutime citronem:-) tak mista sxickove jsem udelal citronovou omacku:-(
myslím že by mohla být skvělávyskouším. :-)
Dit to psal chlap :-)
Jde vidět,že slečna nemá zkušenosti :-D jsem se pobavila komentářem :-D
Recept hlavně začíná ingrediencemi... Hovězí svíčková - odblaněná a pak následuje výčet dalších surovin, teprve poté postup... Svíčkovou osolíme ;-) svíčková je maso ne omáčka, odtud plyne i název svíčková na smetaně.
Nic ve zlém ,ale jak může někdo k vynikající svíčkové podávat tak příšerné knedlíky, nic bych zato nedal že jsou to kupované "rozpoušťáky", ke svíčkové patří poctivý domácí houskový knedlík. Nic osobního, ale musel jsem to napsat :-(
Svíčková je maso, který osolíš atd... :-)
tu svíčkovou si koupíš u řezníka ;-) ... osolíš a prošpikuješ hovězí svíčkovou (rozuměj - maso), pak podle receptu děláš omáčku <3
s tohodle receptu sem fakt nepochopil jak tu svičkovou mam udelat....recept zacina slovy : Svíčkovou osolíme,....a jak mam tu svičkovou udelat se jako dočtu kde??? chce to vic podrobnejsi navod pro lajka ktery zaciuna hospodarit sam..tohle je recept pro zkušene maminy ne pro nekoho kdo nikd nevařil...takze, doplnit prosím O:-)
MNÁM TAJE VÍBORNÁ <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Tak to ti přeji ať se ti vyvede :-D Moc držím palečky :-)
Tak dnes u nas svičkova a musim řici že je super.............. :o) Vše nej do noveho roku vam všem labužníci. <:-) <:-)
Co je to za slovo "vivede" :'(
asi jo protože je suchá :-P
výborná u mňa tiež za jedna :-) :-D :-[
zkouším vařit tak snad se mi to vivede 8-) a jestli nee.......... :-X :'( tak prosim at se mi to vivede O:-)
to určitě ty hvězdo, bo si chytrá, vaří a peče se najednou
no, hlavně, že chutnalo přítelovi- snad příteli ne? páni, ty jsi ale blbka, co se vtíráš, uvař mu brambory na loupačku
ty jsi blb, dokud není měkké snad ne? bóóže můj, to jsou, ale stupidní otázky
neptej se <3
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se má prošpikovat i vepřová kýta, když to dělám z ní? :)
odjakživa
výborná :-P :-D má první!!
Radím těm co nic neumí,at čtou a učí se vařit,než aby vůbec se svými banálními radami tzv." učili ptáka lítat " ....!
Jakube slanina do svíčkové se dává nejspíš od 19 století co je svíčková svíčkovou,dělá tuto omáčku právě tak vynikající jaká je a je to skvost naší české kuchyně řekl bych právě proto že maso je protknuté touto slaninou ,na řezu růžové a křehké.Já jí takto vařím asi 45 let ,skus to někdy je to lahoda.Ahoj Zdeněk
Od kdy se dává slanina do svíčkové?
Dobrý den, jak dlouho se maso dusí?
Opravdu výborná svíčková...dnes byla moje premiera a sem velice spokojená..přítelovi chutnalo a mě tak tež...Děkuji za recept :-*
nejlépe je mít vývar připravený z jiného kusu hovězího masa, při nejhorším stačí ten z bujonu. zdravím
Výborný recept. Tato svíčková naprosto splnila moje očekávání. Můj přítel je náročný,co se týče svíčkové,ale po této se oblizoval až za ušima :-)
Opravdu nechapu dotaz od sl.Adelky ohledne vyvaru :-$ a dotaz se smetanou me opravdu pobavil :-D Vy nany varte radeji jen ve snech nebo radeji nevarte vubec =-O
Dobrý den, jsem mladá začínající kuchařka, chtěla bych se zeptat, kde vezmu ten vývar, ten musím udělat z jiného kusu hovězího masa?? A také přesně jaká zelenina se tam dává? Děkuji za odpověď. Adéla
Dobrý večer, já dělala svíčkovou jen 1x ale vím jistě že smetanou byla myšlena ta normoš. Zakysanou můžete dát, ale bude to mít jinou chuť.
Dobrý den, chtela bych se zeptat, zda smetana je zakysana nebo na slehani. Dekuji.
Svíčková se běžně nahrazuje zadním, ale už to není skutečná svíčková.
Ano, jsou tací, ale je to pak svíčková dušeně a ne pečeně.
No jistě, moje mamka ji takhle připavuje celý život a je vynikající! A babička místo bobkového listu přidává tymián, ale o tom se tu už někdo taky zmínil :-[
nenažranče,nenažranče,kydáš tady opravdu samý hlouposti,vařím s láskou lidem přes 30let,ale věř mi ,že tebe bych u stolu nechtěl mít ani náhodou.Ty tvé vsugerované polopravdy tady akorát matou lidi.Jinak tento recept je opravdu dodrý.
Od doby co vařím svíčkovou podle tohoto receptu ctějí děti svíčkovou skoro každý den....ale jestli můžu poradit tak nemusí být citronová štáva ale klidně i nastrouhat tam půlku citronu neni spatne
taky jsem uz zkousel ruzny postupy, ale nikdy nebyla svickova, to pravy, co jsem ocekaval. tenhle recept, ale opravdu funguje a svickova je moc dobra a vzdy se povede. doporucuju vyzkouset
Prosím opravit: 300 g kořenové zelenny je myšlena mrkev, celer a petržel. Zde je nyní uveden ještě celer a petržel navíc.
Moje prvni svickova amusim rict, ze jsem sama neverila, ze jsem to uvarila ja. Moc dobry recept!!
Odvážný kuchaři, ani já karamel nedávám jako Lada Kovářková. Zato dávám hodně zeleniny - mrkev omáčku osladí a potom také brusinky, které přidáte při podávání. Zeleninu zapráším moukou jako Lada, opražím, zaliji vodou a povařím. Pak vyndám koření a plátky citrónu, které jsem přidala k zelenině, a vše do hladka rozmixuji. Vliji zpátky do hrnce,přidám smetanu (také omáčku osladí), povařím, odstavím a nechám v chladu alespoň dva dny odležet. Pak je to teprve ono! Držím palce.
Vážení, chtěl bych poradit po třiceti létech odešla žena a nechala mi dva dospělé chlapy. Chci jim uvářit to nejlepší protože jeden ze synu je velmi těžce nemocen. Budu vařit svíčkovou. Jak je to s karamelem. kolik dát lžiček, kolik vody a zda to vůbec má nějaký význam. Děkuji za odpověď
Výborná, ne moc kyselá a s brusinkami dokonalá. Jen jsem měla trošičku-jako začínající hospodyňka-problém s odhadem doby pečení a teplotou.
já též nakládám se zeleninou,maso prošpekuji cibuli vložím do papináku,přidám koření a vše zaliji lákem s vody,octa trochu oleje.zeleninu můžete koupit mraženou či halali. 2dny ji marinuji ,maso v marinádě krásně změkne a potom vařím,může se takto připravená péci i v troubě. maso vyjmu a všostatní rozmixuji a přecesím přes sítko.omáčku zavařím hl.moukou rozmíchanou v zakysané smetaně.jinak vše jako ostatní.
Prosim o radu. Ziji nyni v Australii a nemuzu zde sehnat celer. Existuje neco cim bych ho mohl nahradit?Dekuji
jo a zdobí se plátky pomeranče,brusinkami a šlehačkou :-)a pro lepší chuť přidávám k zelenině i nakrájený špek, který také rozmixuji...
Miluji, když se na závěr do svíčkové přidá šťáva z jednoho až dvou pomerančů... je to lahůdka
je jasne ze kazdej si svickovou vari po svym,a kazdej ma na to svoje vychytavky :)
jeste by se sluselo rict ze je dobre dat nejakej ten cukr ke konci do zeleninoveho zakladu.Zkaramelizuje a ve finale to bude mit lepci barvu
Marto, Marto! Která parta ti tohle o svíčkový řekla?
Marto, samozřejmě, že na SVÍČKOVOU se podle původníc receptů používá pravá SVÍČKOVÁ. Maso je totiž mnohem lepší než třeba zadní. A když už se s tím děláte, nákládáte, tak proč si nepřiplatit za opravdu skvělý kulinářský zážitek.
Na svíčkovou se přece nepoužívá hovězí svíčková! (to je to nejlepší a nejdražší maso pro přírodní přípravu), ale hovězí zadní!Ještě bych dodala, že by člověk měl přidat tymián, který ke svíčkové patří a dodá ií krásnou vůni. Při servírování se dávají brusinky na citrón a šlehačku. Ale to je jen dle pravých receptur pro kuchařky (učební obor), jinak se mi tento recept moc líbí. :-)
Je to celkem dobry recept, ale ja kdyz delam svickovou tak tam nedavam bobkovy list (ten se dava do rajske).Take v zadnem pripade nezahustuji moukou. Nezahustuji vubec. Jen rozmixuji a dam tam smetanu a potom jeste chvilku povarim. Je to vynikajici. (bez te mouky) Samozrejme musi byt hodne zeleniny. Zkuste a uvidite. :O)
Trochu jsem si recept ještě upravila k obrazu svému, ale jinak se mi z receptů zde nalezených zamlouval nejvíc (žádné nakládání masa 2 dny dopředu, ale zase na zcela zjednodušený pomocí Halali). Zjednodušila jsem si to tím, že jsem po prudkém opečení masa na slanině, následném zpracování zeleniny, vše dala dohromady, zalila vodou a nechala vařit 45 min. v paniňáku. Pak jsem jen maso vyjmula ven, nakrájela a z omáčky jsem vyndala bobkový list a nové koření a jinak ji rozmixovala ponorným mixérem (žádné protlačování přes cedník). Pak už jsem jen zalila omáčku smetanou s rozmixovanou moukou a dochutila dle tohoto receptu citronem a cukrem. Překvapilo mě, že svíčková je nakonec docela nenáročné jídlo na přípravu :o)
Samozřejmě.Existuje spousta receptů(i zde) na přípravu svíčkové.Stačí je pročíst a uvidíte.Může se udělat i jen z vývaru bez hovězího masa.(sekaná svíčková,krůtí svíčková).Jsou i rozdíly v postupu - buď se peče v troubě nebo dusí na sporáku či v troubě......PS
On snad někdo svíčkovou PEČENI po celou dobu VAŘÍ na plotně?
Anonyme,vždyť to nikdo nikoho nenutí.Jen je třeba si uvědomit,proč se maso špikuje,proč existují v gastrnomii určitá pravidla či zvyklosti.Maso na svíčkovou je sušší má málo tuku ve svalovině,proto se špikuje.To ale neznamená,že to musí dělat všichni.Já třeba svíčkovou vůbec nevařím,ale peču v troubě.Je to jen určitý návod ,není to dogma.anonym PS :-)
Pamatuju se, jak jsem už jako malé dítě pečlivě separovala z masa na talíři nejenom "TO" (= špek, ale i jeho narůžovělé nejbližší okolí prosáklé tou pachutí). Od doby, kdy vařím sama, špek v mé kuchyni prostě nenajdete. To, že špek chutná vám, nemusí nutně znamenat, že by to se špekem bylo "lepší" nebo bez něho "horší".
p.Mileno - slanina se před uzením nakládá do sanytru neboli dusitanové soli.Ta způsobuje růžovění masa.Když děláte domácí šunku a nedáte tam sanytr je šunka šedá a vypadá nechutně.Není to v souladu se zdravou výživou,ale myslím,že se krmíme jinými rádoby zdravými potravinami.A pro jednou ta troška ještě nikoho nezabila.No a k té svíčkové - to maso je při prošpikování daleko chutnější a štavňatější,nejen krásně růžové.Krásný den.:-) PS
prave dnes sme sa vratili z navstevy kde sme mali svieckovu a maso bolo nahusto poprespikovane slaninou. ja to nerobievam...vzdy na to zabudnem....no a bola som doslova omracena tym, aku nadhernu cervenu farbu malo to maso aj po uvareni, nie tu klasicku sedomasovu. vraj to sposobuje ta slanina, lebo je solena liadkovou solou a ta dava tomu masu taku krasnu sviezu farbu....uz rozhodne nezabudnem na spikovanie.
Špikování masa: Nakrájím si klínky z uzené slaniny,nechám je v mrazničce zamrazit.Potom úzkým nožem maso propíchnu a zmrazený klínek oválím v soli a po ploše nože lehce vsunu do masa.Maso je po upečení krásně prosolené stejnoměrně i zevnitř.Zeleninu nerozmixovávám (nachytá se mnoho vzduchu),ale přes hrubý cednik propasírují.Omáčka má potom pěkný vzhled.- děkuji.
Svíčkovou nedochucuji ani cukrem ani octem. Dávám hodně zeleniny a citrón již pod maso. Pokud se maso nakládá, je svíčková kyselá dost a sladkost dodá mrkev a pak především brusinky jako příloha!
jestli můžu poradit je lepší omáčku osladit medem místo cukru a je to zdravější a chutnější!!! pa
Tak já se také přidávám ke kladnému hodnocené této svíčkoé :o). Ale přiznám se, mám svůj "vlasní" osvědčení recept, který je jednoduchý a vždy se povede. Maso používám vepřové, klidně koupím libovou kýtu a nenakládám! Na másle orestuji slaninu s cibulí, na to vložím maso a zprudka opeču. Maso vyjmu a na tom samém základě orestuji krásně do zlatava kořenovou zeleninu (směs ve sklenici se mi neosvědčila, omáčka byla pak hodně kyselá a "překořeněná"). No a pak přidám maso, osolím a vložím do trouby. Samozřejmě i s kořením - cca 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, anýz a používám lehce i koření na divočinu. Maso podliji a peču cca 1 hodinu (při pečení kontroluji a podle potřeby podlévám). Poté maso vyjmu, zeleninu rozmixuji, přídám zakysanu smetanu a dochutím (většinou pro barvičku přidám karamel). Omáčku máme radši sladší, ocet ani citron nedávám -stačí zakysaná smetana.
Brusinky kupuji v Albertu znacka Horrlein jinnou znacku jsem zatim nezkousel tak nemohu srovnavat
tak skutecne, uz je hotova a naprosto vyborna. DEKUJU! :)
pecu pecu, uz to voni, predem dekuju ze recept, jestli se povede, budu vam moc vdecna. Jen se chci zeptat na takovou drobnost, nemuzu sehnat brusinky nebo rybiz ke svickove v obchode - musim si zavarovat sama nebo nekdo vite, kde by se daly koupit?diky moc
Jestli neni lepsi, se dobre najist, nez nekoho poucovat, jak by se mel vyjadrovat?!
Můžete mi někdo říct, jak se nakládá? Chci to vyzkoušet, ale nikdo to tady nerozepisuje.a mimochodem-Nenanžranec je vůl:-)
Kdybyste vyzkoušeli naloženou svíčkovou, tak dáte za pavdu nenažrancovi. My v rodině nakládáme svíčkovou vždy, a to na 3 dny - týden. Jedině tak mluvíme o svíčkové. Maso není vůbec žádný hadr, chce to zkusit. Jen to mohl nenažranec napsat jinak.
Naložené svíčková je naložená svíčková, chutná jinak, má lahodnou nakyslou chuť - takže v tom s Vámi, Marie a Hano, nesouhlasím. Jinak ovšem máte naprostou pravdu!
Pro nenažrance-svíčková se nemusí nakládat na 3 dny!!!!! To se dělalo tehdy,když nebyly lednice-a ocet a zelenina byly na to-aby se maso nezkazilo!!!!!!!To byl ten důvod.Takovýho chytráka bych chtěla mít doma!!!
Ahoj nenažranče, nechci tady nikoho urážet,jen sbírám informace, ale jsem úplná začátečnice a moc bych si přála udělat příteli radost s výbornou svíčkovou, pořád čtu všelijaké recepty a nevím kterému vlastně věřit, abych nic nepokazila. Mohl by jsi mi poslat svůj recept, jak děláš svíčkovou ty? Nevěděla jsem, že by se měla nakladat na takovou dobu. Jak to vlastně je?Předem děkuji
Vřele všem doporučuji následující recept:Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkovéJá a má rodina jsme milovníci klasické svíčkové. Vařím ji dokonce podle stejného receptu jak zdejší autorka. Posledně mě ale zaujal výše zmíněný recept. Uvařila jsem tedy tu cibulovou svíčkovou a rodině to zachutnalo tak, že dokonce vůbec poprvé nebudu na Silvestra pro rodinu dělat klasickou Svíčkovou, nýbrž tu cibulovou. Je to skutečně zážitek pro chuťové buňky!
Nenazrance, tak tebe jako mužského bych doma nechtěla, ty jsi ten typ, co dělá všechno nejlíp, viď. Já také svíčkovou nenakládám do octa a klidně si jí osolím na začátku pečení, nevím proč bych měla ještě péci hadr....A pokaždé spáchám trestný čin, jelikož mouku dávám. Ve 2 věcech ti dávám za pravdu, maso se opravdu hodně zpeče a omáčka je lepší další dny. Tebe bych na svou svíčkovou nikdy nepozvala, kritika se dá napsat i jiným způsobem!!!!!!!!!
A hlavne nesolit!!!! Az vytvorene dilo!
Teda, jak to tady ctu(2stranky mi staci) tak zasnu, co VY zensky doma varite.Nejlepsi z toho receptu je snad jen lahvac na stole vaseho manzela. Svickova se preci naklada alespon na 3 dny do pekace s cerstvou zeleninou a octovou vodou! Taky se ma kazdy den obracet! Koreni strcim so mulovyho pytliku, nebo hadru a do omacky dam jen to co rozemelu. Mouka do svickovy na smetane je snad trestny cin!A na zredeni staci obyc. mliko. S poradnou svickovou je hodne prace a nejlepsi je druhy den, to je jasny, proto doporucuji min.1,5 kg masa, protoze se hodne smrskne a zaslouzite si ji nekolikrat zasebou. Pokud je to pro nekoho financne narocny, tak doporucuji radeji nasetrit, nez to degradovat pleckem.
Svíčková byla opravdu výborná moc nám chutnala. Ani jsem nevěřila že se mi tak povede. Děkuji za recept
Skvěle se mi povedla :-) Už jsem ji ale vůbec nezahušťovala ani nedávala cukr, ocet, citron, stačí rozmixovat tyčovým mixérem a je to. Dala jsem brusinky i do omáčky i jako terčík. Ještě jednou díky, mňam!
Chybý tymián a žádný cukr a žádná mouka! Hustotu zajistí dostatek kořenové zeleniny.
Podělím se také o svojí zkušenost se svíčkovou.Dříve,když jsem se učila vařit svíčkovou,jsem všechno koření počítala podle maminčina receptu.Po nějaké době a určité zručnosti a praxe,jsem koření dávala od oka.Nové koření tak 4 kuličky,ale pepř nepočítám.Toho dávám více.Bobkový list tak jeden.Omáčku mixuji i se vším kořením i s bobkovým listem a na závěr omáčku přelévám přes síto.Tím se vyřešilo to,o čem taky většina z vás píše...nezůstanou tam žádné kousky koření.
Vyzera to velmi lakavo a manzel ma dobru svieckovu velmi rad. Zial netrufam si uvarit to lebo mi to pripada dost narocne. Ani knedle neviem robit, skratka je to nad moje sily. Jednoznacne vsak fandim vsetkym ktorí sa na to odhodlaju a chuti im.
Děkuji za nápad s Lučinou ,určitě vyzkouším.
Paní Kateřino , zřejmě Vám ušlo,že jsme s Evou X vedly debatu o rozmixovaném koření,tedy bavit se o listu vavřínu je trochu vedle . Měly jsme na mysli střepy z bobkového listu . A když se podíváte na můj příspěvek z 18.9.tak tam jasně píšu : jak jsem koupila,prodávám.Netvrdím , že mám svatou pravdu,jen jsem chtěla přispět svou radou.Takže list vavřínu nejíme , ale pokud Vám chutná rozmixované koření ,proč ne? Sto lidí , sto chutí.
O propíchnutých střevech jsem neslyšela, ale mixovat bobkový list již nebudu. Jednou mi tam omylem jeden zůstal a teda nic moc. Bobkový list nerozmixujete úplně a zůstanou takové tvrdé větší kusy, které teda nemusím :-((
A už se někomu z Vás stalo, že by bobkový list spolkl? Že se kousne do kuličky pepře nebo nového koření bych pochopila, to je běžné. Ale sníst list vavřínu...A že by propíchl žaludeční stěnu....no nevím no, spíš to bude z kategorie JPP - jedna paní povídala.Jinak nejlepší svíčková, jak mi chutná, je s mixovaným kořením, rozhodně.
Jo s tím bobkovým listem to jsem slyšela taky, nikdy ho v žádné omáčce nenechávám. Ja to Dobrý recept , dělám bud klasický houskový knedlík, nebo když je víc času tak karlovarský.
Hospodyňko, ohřívaná je nejlepší. To platí i v případě Lučiny.
Není třeba si s počtem kořením dělat velké starosti. Jednoduše koření povařte ve vodě a po vychladnutí stačí přecedit do zeleniny a do té naložit maso.
Ahoj Šárko, to jsem nevěděla, že bobkový list může i takhle ublížit. Tak to ho raději budu opravdu vyndavat. Ale k tomu mixování - když jsem ještě omáčku jen pasíroval, pořád jsem ji nemohla dochutit. Dokonalé chuti, ale opravdu dokonalé (lepší než od vlastní maminky, se mi podařilo dosáhnout až po tom. když jsem koření začala mixovat. Kozistence je pak akorát, už jen zalívám smetanou a ničím dalším nezahušťuji. Jinak ještě přidávám k zelenině a koření ještě i trochu tymiánu. Co se týká přílohy - dělám knedlíky bez prášku i bez kvasnic, tak jak se v naší rodině dělají, maximálně je odlehčím sněhem. Recept jdu teď napsat do jiné kategorie.
paní Tkáčová, s tím bobkovým listem máte "bohužel" pravdu, ale jak píšete, "vajíčko" nebo kousek gázy vše napraví - koření se v pohodě vytáhne. Krásný den
Ahoj Evi X,také jsem líná zeleninu ze svíčkové pasírovat, tyčový mixér je nádherná věc,jen to koření doporučuji vyndat.Pokud nevaříš ve vajíčku-na čaj,vytáhni alespoň bobkový list. Mám švagra,nimrod jak poleno a vyhlášený kuchař.Jednou jsem mu pomáhala dovařit svíčkovou z kančího.Měl na papírku napsáno ,kolik kuliček nového koření , kolik kuliček jalovce atd.,a kolik lístků bobkového listu.Na mou otázku proč si to píše mi odpověděl,že bobkový list může proříznout či poranit stěnu žaludku či střeva a od té doby paranoidně bobkový list hlídám jako diamanty. Nevím , zda je to pravda,to by nám možná napsala paní Lada Kovářová.Jen jak se říká,jak jsem koupila,prodávám.:-))))
Mié kuchtinky a kuchtinkové, moje zkušenost: maso na svíčkovou nesolím (vyluhuje se šťáva), špikuji špekem ne slaninou, takto prošpikované maso poleji převařeřeným (vychladlým) máslem a nechám 2 dni odležet v ledničce v hrnci s pokrájenou kořenovou zeleninou. Pak peču v troubě. Přidávám k pečenému masu trochu rybízového džemu (nebo brusinky). Zeleninu a koření z lenosti nepasíruji, ale vše rozmixuji - omáčka je dokonale ochucená (nesmíte ale přehnat množství!)
Dotaz: může se omáčka s Lučinou potom třeba ještě ohřát bez újmy na kvalitě (teda jestli nezřídne nebo tak něco). Jinak se to zdá jako výborný nápad, ale my nikdy nesníme celou várku najednou a zbyde nám i na druhý oběd nebo večeři.
VYNIKAJÍCÍ...moc děkuji...posílám tisíc 1
Ta Lučina je fakt super nápad. Doporučuji všem
Výborná a rychlá svíčková- dávám králíka,2x směs pod svíčkovou,dva nakrájené citróny na plátky,5 bobkových listů,5 celých pepřů a hrstku nového koření, trošku másla a nakrájenou anglickou slaninu na kostičky- toto upeču,vyjmu koření a citron a přidám dvě šlehačky s vyšším procentem tuku,nemusí se zahušťovat moukou a citron dodá vůni i chuť- doslaďte dle chuti,já už nesladím- je vynikající a nemusí se nakládat den předem jako klasická- kdo nejí králíka může s hovězím,já dávám přednost králíkovi protože mám tříletého synka a maso je pro něj zdravější
Díky za novou radu - dát do svíčkové lučinu a už nezahušťovat moukou. To je výborný nápad, určitě vyzkouším, díky !!
Svíčkovou taky předem nakládám i se zeleninou a kořením do mírně octového nálevu. Je to obrovský rozdíl od narychlo dělané hospodské svíčkové. A do hotové přidávám kromě smetany ještě lučinu, není už pak potřeba omáčku zahušťovat moukou a je mnohem jemnější. A nejlepší je, když se hotová ještě den nechá odležet v lednici - všechny chuti se pak krásně prolnou dohromady.
Já přidávám do omáčky ke svíčkové sušené brusinky, (kupuji v obchodě se zdravou výživou). Namočím brusinky asi hodinu před použitím, pak je rozmixuji s ostatní zeleninou. Na závěr si přichystám citron, nakrájený na plátky, na něj dám kopeček ušlehané šlehačky, kterou ozdobím také brusinkou, nebo lžičkou brusinkové marmelády, v případě nouze stačí lžička pikantní rybízové marmelády. Na talíř s přichystanou svíčkovou a knedlíky položím tento ozdobený citron. plátek. Chuťový a umělecký dojem je dokonalý.
rada-výborná svíčková je, když po udušení masa a dochucování na místo cukru, nebo karamelu použijete jahodovou marmeládu-nepřehnat!
Na ty hrníčkové jsem také měla recept, ale chtěla jsem je vyzkoušet tak, jak je dělá mamka a jak je mám od ní ráda. Jenže chce to tu praxi :o) Kromě toho jakožto začínající domácnost nemám dost hrnků s rovnými stěnami, jen dva :o)
Zkus Kateřino hrníčkové knedlíky, jsou jednodušší než houskové a podle mne chutnější, nadýchanější, neoslizlé.
V neděli jsem poprvé dělala svíčkovou, důkladně jsem si pročetla tuto diskuzi a tzv. si z každého receptu vzala, co se mi líbilo a dopadlo to bezvadně. Tj. maso protknutné hojně slaninou jsem osolila, posypala tymiánem a naložila do nakrájené čerstvé a voňavé kořenové zeleniny a koření (pepř, nové koření, bobek, hřebíček) a polila rozhřátým máslem s přidáním trochy bílého vína. Po dvou dnech jsem na sádle maso prudce opekla, na výpeku osmahla i zeleninu a celé to za mírného podlití hovězím vývarem pekla v troubě asi 1,5 hod při cca 175 st. Po vyndání koření (bylo pracné, příště to chce to kovové vajíčko) jsem zeleninu rozmixovala a pouze dochutila jedním kelímkem zakysané a jedním sladké smetany. Pak stačila jen trochu ochutit čerstvou citronovou šťávou. Ovšem co byl největší problém, tak to byl houskový knedlík, který jsem také dělala poprvé.
nebolo to celkom na jednotku ale bolo to super
Podle mne chybí to nejpodstatnější na tomto receptu, a to co dodá výraz chuti, vláčnosti masa, a jistotu úspěchu. Je to naložení do láku tři dny před vařením. Maso, zelenina, a ost. suroviny se provážou a nesou chuť ssebou. Správně naložená svíčková nepotřebuje dochucovat!!!!!
Pro zlepšení chuti svíčkové a pro pěknou barvu přidávám karamel (cukr rozpuštění na pánvi a osmahnutý do zlatohněda).
Také používám ponorný mixér a koření vařím zavázané do plátýnka, abych ho nemusela lovit po jednom. Můžete použít i nerezové čajítko, takové to vajíčko:-)
Když vyndám maso a celé koření, tak měkkou zeleninu trochu podleji vodou a použiji ponorný mixér. Výborná záležitost - málo špinavého nádobí. Nemusí se pasírovat, omáčka je dost hustá, nemusí se přidávat tolik mouky. Když je zeleniny dost, tak nemusí být mouka žádná a stačí přidat jen smetanu - o to je lepší chuť omáčky.
děkuji za rady
děkuji za rady.Na poprve a za jedna u chlapů.Ještě jednou díky. :-) .
Povedla se:-)!!
výborná akce
Já mám svíčkovou nejradši z divočiny. Nejlépe chutná z jelena. Maso nakládám na 2-3 dny se zeleninou, balsamico octem, bílým vínem, jalovcem, barevnými pepři, novým kořením, hřebíčkem. To celé se polije rozpuštěným máslem. Naložené maso ráno a večer v misce obracím. Používat naložené nebo mražené zeleniny mi přijde zbytečné. Ta trocha práce navíc za výrazně lepší chuť stojí. Je pravda, že mražené zeleniny až na špenát a brokolici v kuchyni vůbec nepoužívám, přijde mi, že mají chuťově dost daleko do čerstvé zeleniny.
miluji ji
Super rady, díky moc! Chystám se na ni o víkendu. Tak drzte palce:-)
Každý nakládá jinak, ale základ je asi to že by mělo syrové maso bát naložené v zelenině, aby získalo tu správnou chuť. Další ingrdience se liší. Já to dělám tak, že maso protknu špekem a mrkví. V astrolku si rozpustím máslo, přidám zbytek slaniny na kostičky, nastrouhanou zeleninu a koření. Zlehka osmahnu, spíš jen prohřeju, přidám pár lžic vody a nechám vychladnout. Do této směsi naložím maso na 2 dny, jednou otočím.
Já svíčkovou nakládám takto:protknu slaninou,potřu olejem,osolím a posypu sypkou kořenící směsí na divočinu.Vložím do pekáčku a zasypu zeleninou.Nechám uležet třeba i 3 dny.
Pro Martinu: maso nakládám pouze osolené, s veškerou zeleninou, bez slaniny, a to do vody s trochou octa, nejlépe přes noc. Před přípravou pak maso protknu slaninou atd., po opečení masa a zeleniny podlévám vodou, ve které se maso nakládalo. Dávám přednost přípravě v papíňáku, maso je pak zaručeně měkké - i o tom se tu už diskutovalo. Hodně úspěchů, ať se povede! :-)
Nenašla jsem zde jak přesně maso nakládáte.. maso se dá do nějakého hrnce se slaninou a přidáte nějakou tu zeleninu, ale dáváte tam nějaké olej nebo máslo, aby se to v tom louhovalo? Nějak mi nedochází jak by se to maso mělo pak naložit pokud tam nic neplave. Moc díky za info:-).
Nevím jak anonym, ale u nás výpek z vepřového obsahuje kromně tuku a sosu i kmín a česnek a to jako základ pod svčkovou zrovna moc nevoní ...
Moje maminka vždy dělala svíčkovou do výpeku, který zbyl po vepřovém, byla vynikající. Dělám tak dosud a vždy ve výpeku osmažím zeleninový základ. Má dobou chuť i barvu. Babči uměly.
Od té doby, co je známá nemoc šílených krav, pro jistotu vařím vše z hovězího v papinovém hrnci. Vaření je pod tlakem a maso se sterilizuje jako v autoklávě. Na kvalitě svíčkové podstatné změny nepozorujeme. Poslední dobou maso ani nenakládáme. Je to velmi zrychlený způsob. V papiňáku prošpikované maso na tuku obdělám, přidám koření v pytlíku a ocet a vařím. Pak přidám nakráj. zeleninu,cibuli a dovařím. Zásadně vždy pasíruji přes cedník. Omáčka má lepší barvu a chuť. Ostatní postup stejný jako Váš.
Pane Mrázek , Váš způsob se mi velice zamlouvá, ale prosím Vás, můžete napsat přesně kolik toho másla a vína dáváte při nakládání?A to drátěné vajíčko se vším kořením máte již také při tom nakládání ,že ? Děkuji
Souhlasím ,že svíčková dělaná v tlakáči je barbarství.Klasická svíčková se dělá ze zadního hovězího a protáhla slaninou.A také vždy s čerstvou zeleninou.
Co svíčková, to jiný, mnohdy generacemi uchovávaný rodinný recept. Dělat "svíčkovou" v tlakáči připadá mi poněkud barbarské, stejně jako použití směsi Halali, která je hodně pikantní. Kupované kořenící směsi, vyjma Curry, nepoužívám při vaření vůbec. Raději používám čerstvou zeleninu - voní lépe než mražená. Používám máslo. Maso nakládám na dva dny do zeleniny a bílého vína a koření, poleju máslem, po dni obrátím. Koření: 4 kuličky jalovce, 4 kul. nového koření, bobkový list, 10 zelených a 10 černých pepřů, 2 hřebíčky vkládám do drátěného "vajíčka", nebo do plátěného pytlíčku a po upečení masa vyhodím. maso samo posypu tymiánem a trochou mletého pepře a solím až při vkládání do trouby. A jaké maso: svíčková mi přijde na "svíčkobou" příliš drahá. Takže pokud nepoužívám zvěřinu, používám buď nízký roštěnec, nebo vepřovou svíčkovou (panenky). ty jsou hodně mňam.
Stejně jako paní Zdenka dávám mraž.zeleninu pod svíčkovou, cibuli čerstvou orestovanou na kostičky s anglickou slaninou, po rozmixování je toho tolik, že nemusím ani zahušťovat, jen zředím šlehačkou od Ramy. Výborné je přidat trochu povidel (asi 1 lžíci). Někdy dám pro zpestření i trochu červeného vína, moc dobré.
Já používám mraženou zeleninovou směs na svíčkovou,odpadne tak pracné čištění zeleniny.Jen cibuli dávám čerstvou.A kořením sypkou kořenící směsí na divočinu.Nemusí se vyndávat,protože je mletá.Zahušťuji hl.moukou rozmíchanou ve smetaně.
Ještě ke svíčkové. Varianta-kolik masa tolik zeleniny. Nemusíte zahušťovat a když tak trochou jíšky.
Romano, co kuchař, to jiná svíčková. Já např. dávám přednost čerstvé zelenině, dávám máslo a maso používám přední - ze šálu. Někdo zeleninu mixuje já pasíruji, ale vždy je nutné koření vyndat. Těch odlišností je hodně a je těžké se v nich vyznat. Věřím, že si tu z příspěvků něco vyberete a přeji hodně úspěchů.
Halali je sterilovaná zeleninová směs po svíčkovou, mají ji v obchodech mezi čalamádami. Na noc se nakládá, aby maso zkřehlo a rychleji se pak upeklo nebo udusilo. A taky do sebe lépe natáhne všechny ty chutě přes noc. Dusíte-li v troubě, pak na středním stupni. Na sporáku vlastně taktéž na středním.
a ještě jsem se chtěla zeptat při kolika stupňu se má maso se zeleninou dusit.
já jsem začátečník, co to je halali? a k čemu to je dobré nechat uležet přes noc? Děkuji
Já do hotové svíčkové přidávám na konci ještě malého frťánka rumu. Kdysi mi to poradila kolegyně v práci a doporučuji.Není tam cítit, ale chuť se zjemní.
Moje tetinka dochucuje rybízovou marmeládou a je to ňamka...I
jak většina píše nejsme na tak dobře (i já) abych si mohl dovolit pravou svíčkovou. Vařím ze zadního. Naložím asi tři dny dopředu. Na kilo dám dvě sklenice Halali (přes cedník propláchnu vodou) Přidám na kostičky 20 dkg slaniny. nechám ty tři dny v lednici. potom dám do tlakáče, přidám koření KOTÁNI NA DIVOČINU a vařím asi 50-60 min. potom vyndám maso a vše rozmixuji a zahustím smetanou a přidám worčestr(dle chuti). vyzkoušejte to koření KOTÁNI. VŘELE DOPORUČUJI. Zahustíte podle vlastního názoru.
Mám dobrý recept pro začátečníky. Na 1 kg masa dát malé halali, nechat přes noc, pak přidat jednu mraženou zeleninu pod svíčkovou, upéct, rozmixovat, naředit smetanou e nemá to chybu. Pro víc strávnůků lze přidat svíčkovou od Vitany. Všichni se olizujou a zvládne to kdokoli a je to vždy stejně dobré.
Já dělám svíčkovou zásadně z hovězího zadního.Už se těším až ji budu zase dělat.To je papáníčko.
Ba ne, pravá svíčková jedině z nefalšované pravé svíčkové :-) Zde z komentářů si případně každý může vybrat druh masa, z kterého ji připraví.
Paní Kovářová, doporučuji rovněž opravit druh masa. Z pravé svíčkové svíčkovou asi nedělá opravdu nikdo, kupuje se na ni tzv. "falešná svíčková". Zdravím!
Já dělám v papiňáku a dávám napůl Halali ve sklenici - skvěle okoření, už nemusíte nic přidávat, a napůl nastr. zeleninu. Potom udělám karamel ze dvou lžic cukru a zaleju prolisovanou omáčkou, trochu zahustit + šlehačka. Paráda.
Tak, tak maso může být opravdu přední - od krku. Ale chce to mít dobrého řezníka, aby vám vybral maso. Pravou svíčkovou jsem na to nikdy nepoužila, vystačím si s falešnou.
Klidně zkuste svíčkovou i z hovězího předního masa (ale ne z kližky), má krátké vlákno a je většinou i dříve měkké a chuť je výborná. Smetanu používám buď sladkou (šlehačku) nebo neslazené kondenzované mléko Tatra. Pokud připravujeme v papíňáku (po důkladném opečení masa i zeleniny), ušetříme spoustu času a maso je zaručně měkké, což u hovězího někdy zdaleka není samozřejmé i po dlouhém dušení.
Ja mam jen dotaz. Odkud vlastne Svickova pochazi nedavno mi jeden kamarad tvrdilm ze z Rakouska. Je to pravda?
Recept je sice dobry ale jak se tak na to koukam tak silene drahy.Takovou svickovou bych si mohl dovolit maximalne 2x do roka.A delat Svickovou na smetane z prave svickove mi prijde krute.A nebo jsem to pochopil spatne a melo tam byt napsano z falesne svickove nebo hoveziho zadniho.
Svickova je muj nejoblibenejsi recept. poctiva ceska klasika. Svickova je svickova, ale ja ji nejcasteji delam z kralika, a to takhle: lakem z divokeho koreni - je popsany v drivejsim prispevku - preliji maso a to necham - neleknete se - 5-10dni stat v kameninove nadobe ve sklepe,kde je cca 9 stupnu. Potom maso vyndam, zprudka osmazim, pecu asi hodinu v dusaku a pak pridam zeleninu. Asi polovinu te z laku a polovinu cerstve. Do omacky davam jeste na spicku noze horcice. Jen domaci knedliky, zadna nahrazka. Jsem chlap.
Už jsem dělala svíčkovou i z krůtího nebo z vepřového (ta se nazývá hamburská pečeně), ale bez nakládání. Pokud dělám hovětí, koupím falešnou svíčkovou (cca 160 Kč) nebo zadní hovězí (o něco levnější). Svíčková opravdu stojí moře peněz, nevím, nikdy jsem ji nekupovala, může to být 300-400 Kč. Pokud bych ji měla, udělala bych z ní raději bifteky. "Svíčková" na smetaně jde dobře i z jiného druhu hovězího.
Pani Di, diky za odpoved. Reknu pravdu, z prave svickove jsem jeste nikdy svickovou nedelala ;)A stejne ji tady v Ostrove u KV ani nemaji, asi by byla i docela draha, ne?Zijtra se zrovna na svickovou chystam, ale koupim na to kruti prsa nebo hezke veprove, stejne nam na tom nejvic chutna ta omacka s knedlikem:))
Když už si dáte tu práci a maso naložíte, nechte ho tam déle. Klidně třeba pět dní. Opravdu se mu nic nestane. Pravou svíčkovou bych ale asi nenakládalal. Maso se nakládá, aby bylo křehčí a svíčková je křehká dost.
Taky delam svickovou i z kralika a je super. Nedelam to v troube, ale v normalnim hrnci, sice dlouho, ale to nevadi. Ochucuju citronem, cukrem a davam zakysanou smetanu.Zaujal me ale nazor, ze se maso muze nalozit dva dny predem??! Ja bych se docela bala, ze se zkazi, ackoli v lednici.. Ale zkusim to dat lezet na noc, jestli to bude takovy rozdil v chuti.
zíta vyzkouším a uvidím
Dusíme v troubě, ale na kolik stupňů a jak dlouho? Nikdy se mi to nepovede do měkka.Mám elektrickou troubu,mámi remosku.
Kdo nemá rád červené maso, mže svíčkovou udělat z kuřete. Nejlépe vykostit, plát osolit a opepřit, poklást dobrou anglickou slaninou. Můžeme i přidat uvařená vejce a plátky ster. okurek, aby to na řezu krásně vypadalo. Plát zavineme, svážeme motouzem a dál děláme jako svíčkovou. Dobrou chuť
Paní - slečno Lado, klidně duste v remosce nebo pouze v kastrolu na plotně. Můžete použít i papiňák. Já svíčkovou peču, ale nedělá to tak každý. Ať se podaří
Dobrý den, chci se zeptat na postup přípravy svíčkové, když jsem odkázaná na pečení v remosce (nemám sporák s troubou, vařím zatím na propan-butanu). Díky za radu Lada J.
Dnes má u nás domácí svíčková premiéru, tak sme všichni mooooc zvědaví:)) recept zní skvěle, tak dáme vědět -přežijeme-li nedělní oběd- jak to dopadlo
Vzkaz pro Martinu - koření můžeš dát ve stejném poěru, másla dvě polévkové lžíce. A zásadně nepoužívej k zahuštění mouku, rozmixovaná zelenina je sama osobě hustá a omáčka zůstane bez mouky bezvadně hebká.Hodně štěstí,vůbec není co zkazit a nechápu, když někdo hodnotí složitost přípravy svíčkové jako velmi náročné...
Výborná svíčková je i z krůtích prsíček. Rozhodně je maso dříve hotové.
Tak se pustim do toho receptiku podle Anonyma z 9.5. jenom se chci zeptat toho koreni jako podle pani Lady, nebo vic ci min, a kolik mam pouzit masla?
pro Anonyma z 8.5.: Podle mne je do svíčkové úplně nejlepší jen zakysaná smetana, někdo dává přibližně polovinu sladké a nakonec zakysanou.
Já dělám svíčkovou tímto způsobem : hovězí maso prošpikuji slaninou, osolím, přeleji rozpuštěným máslem smíchaným se 2 PL ocet balsamico, dám do kameninové misky, zasypu na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou ( 2 díly celeru, 1 díl mrkve, 1 díl petržele - cca 450g kořenové zeleniny), přidám černý pepř, bobkový list, nové koření a jemně tymián.Nechám odležet dva až tři dny.Na sádle orestuji maso, vložím do pekáče, na jehož dno položím tenké plátky anglické slaniny, ve výpeku opeču na nudličky nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu a cibuli, opeču do zlatohněda, přidám k masu včetně nového divokého koření a zaleji cca 3dl vývaru.Peču až je maso měkké, přelévám vypečenou šťávou a odškrabuji od stěn pekáče. Maso vyjmu, odstraním koření a vše rozmixuji. Přidám 250 ml zakysané smetany a 180ml sladké 12% smetany.Pokud je omáčka hustá, ředím vývarem. Na pánvi nechám zkaramelizovat 1 PL hnědého cukru a vlejuido omáčky. Dle potřeby okyselím citronovou šťávou.
Zdravim vsechni a prosim o radu - tchyne me naucila davat do svickove sladkou smetanu...ktera je lepsi - sladka nebo zakysana? Dekuji.
Jasně, v papiňáku to te taky ale maso by se mělo nejdříve opéct, aby se zatáhlo.Zelenina se musí řádně osmažit i se slaninou, aby omáčka měla správnou chuť. Jinak to bude hovězí na smetaně v mrkvi. Chuť omáčky dělá právě ta zpečená či osmažená zelenina.
Zuzka: My preferujeme to pečení, získá to trochu jinou chuť...
Taky jsem zkoušela svíčkovou podle tohodle receptu. Byla výborná, ale protože máme rádi hodně omáčky, tak jsem přidala víc mléka a vody a i rozemletá zelenina to nezahustila, proto jsem ji musela dohustit moukou. Také doporučiji místo pečení masa a zeleniny v troubě, o uvaření v papiňáku. Efekt je stejný akorát, že je jídlo podstatně rychleji a vaření je zdravější než-li pečení:o)Přeji dobrou chuť
Pro Sabrinu z Německa a pro ty co nechtějí glutaman v Halali tak lák k nakládání masa se skládá: 50g cibule, 30g mrkve, 30g petržele, 30g celeru, 30g oleje, 20g cukru, sůl, bokový list, 6 zrnek nového koření a celého pepře. Lák maso sice vyluhuje ale pak ta omáčka.....
Tak to já dělám nelepší svíčkovou v rodině. Koupím kus zadního hovězího nebo falešnou svíčkovou. protknu slaninou a někdy i zeleninou na nudličky Nesolím ani nekořením. Maso dám do pytlíku a zaleju zeleninovou směsí Halali. Nechám ji naloženou dva až pět dní. Potom dám do pekáče tuk, na to maso i s nálevem, kořen.zeleninu (300g), bobkoýí list,celý pepř a nové koření a peču a poté dusím cca1,5-2 hod. omáčku rozmixuju s moukou a kysanou smetanou a ředím mlékem a poté ji dochutím. Mňam.
Do svíčkové přidávám ještě další divoké koření, to znamená jalovec a tymián. Nedávám žádný cukr ani ocet nebo citrón. Neodpovídám to sice předpisům Evropské unie, ale hotová svíčková se musí nechat pořádně rozležet. Čerstvá to není ono. Dělám ji tak 2 dny předem.
Svickova dopadla na 1!!! Pritel s rodici si pochutnali, ze pry tak skvelou svetlou omacku jeste nejedli. tady v Nemecku maji radsi ty tmave. Omacka byla husta a kremova, presne jako od maminky:-)) jenom se musim jeste tu chut prave svickove naucit. Okorenit jidlo je trochu jeste problem. Dekuji za tento recept pani Lado. Sabrina
zase jsem se neco priucila :-) vazne. to jsem fakt nevedela. dekuji za radu. dam vedet v nedeli jak to dopadlo. Sabrina
Tzn. že do masa uděláte ostrým nožem malé otvory - takové tunýlky :) a do těch vložíte špalíky slaniny. Protknout, prošpikovat, prostrčit...
mela bych dotaz. co to znamena - " protkneme " ji slaninou? chtela bych tento recept v nedeli delat. urcite dam vedet jak dopadl. dekuji Sabrina
Ahoj vsem . Tak ja ji delam takhle . Kvalitni veprovy nakrajeny na 3 cm kosticky . 2 cibule 100g slaniny . Nakrajenou cibuli a slaninu 2 lzice oleje a osmahnu na prudce asi 1 min , pridam maso . Za staleho michani vyvarim stavu , co pusti maso , pak cibule a maso bude hnede , pridam na kostky 3 cm mrkev petrzel celer (100 gm kazdeho ) zaleju vyvarem a hodim do trouby asi na 1 hod , nebo az je maso meke . Teplota 180 C , nebo pri plynu na stredne . Podle potreby podlevat . Potom vyndam maso , zeleniny hodim do mixeru (muzete pridat podle chuti citronovou stavu , nebo 2 kysele okurky ) Zpet do kastrolu , povarit (muzete pridat mouku ) a na konec smatanu , tu uz nevarit . Dobrou chut . Jo a zapomel jsem napsat , ja jsem chlap !!!
Pravou svíčkovou nekupuji, je to příliš drahé. V masně řeknete, že chcete maso na svíčkovou, oni Vám dají kvalitní zadní maso (alespoň doufám). Svíčkovou dělám léta také z dobrého vepřového - také kvalitní maso, tzv. "ořech", je výborná. A výborná je i z vykostěného králíka, ale to jich musí být víc, protože to lze pouze ze hřbetu a zadních noh.
Dobry den, chystam se varit svickovou, ale nemuzu sehnat pravou svickovo, muzete nmi prosim poradit, jake jine maso by bylo vhodne k jeji priprave?Dekuji
Mám prosbu !! Omylem jsem klikla na hodnocení, ani nevím kolik tam bylo, celkově je to za 3 !! Což je nesprvaedlivé ! Prosím o vymazání, pokud to půjde - bylo to teď pred chvílí, díky :))
Delala jsem svickovou poprve podle Vaseho receptu a mela jsem obrovsky uspech! Dekuji!
Podlévat jen lehce, péci při střední teplotě.
Jak prudce mam maso v troube peci? Na maximum, stredne nebo na malo? A kolik toho vyvaru tam mam dat? aby bylo maso potopene jen lehce, nebo do pulky??? Tedka ji varim...:(
Take jsem delala svickovou poprve v zivote a podle tohoto receptu a musim rict, ze je vynikajici!!!
svickovou jsem delala poprve v zivote dnes a vzala jsem si na to vas recept a musim rict, ze se mi naramne povedla..je absolutne hladka, jemna, vyborne chutna,a krasne voni.k tomu jsem udelala domaci knedliky na pare a rodinka se olizovala az za usima..
Lépe než dochucovati cukrem je přišladit omáčku karamelem nebo rybízovým džemem. Taktéž brusinky můžeme nahradit zavařeným červeným jeřábem. To mám od babičky :-)
Tak svíčkovou je nejlépe naložit do pekáče alespoň dvy dny předem, takže osolené prošpikované maso se zasype kořenovou zeleninou, kořením a poleje roztaveným máslem a nechá v lednici 2 dny.Poté se maso vyjme, osmahne se na oleji po všech stranách, aby se zatáhlo ,vrátí se do pekáče se zeleninou, podleje vývarem a peče se v troubě dokud není měkké - doba podle druhu masa - anonyme ! Po vysmahnutí a zahuštění moukou se prohřeje. Já to potom celé umixuji a přidávám postupně zakysanou smetanu, v mixeru se to pěkně našlehá (jak říkají příbuzní: omáčka je potom hedvábná). Poté se nakrájené maso omáčkou přeleje a už se jen zvolna prohřeje.
To nejsou minuty, ale spíše hodiny, resp. asi hodinu a půl, je to závislé na druhu masa, protože svíčkovou dělám jak z hovězího, tak i z vepřového masa i z králíka a to se dusí podstatně kratší dobu.Nejlepší je rozpécit si maso se zeleninou den předem, já to skoro upeču do měkka a druhý den jenom trosku dopeču, zeleninu rozmixuji, udělám omáčku, maso dám do kastolu, zaleju vývarem a potom dávám zvlášť na talíř k omáčce a knedlíku.Ještě dodám, že z vepřového je moc dobrá svíčková, ale i z králíka!! A je to podstatně rychleji upečené.
Kolik minut dusime maso v troube?
300 g kořenové zeleniny - tedy 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele.
Kolik te mrkve(ta mrkev prevazuje???) a ostatni zeleniny??