Do vlažného mléka s rumem rozdrobíme cca 21 gramů droždí, přisypeme vanilkový cukr, mouku dle hustoty těstíčka a sůl. Dle vlastní chuti dochutíme skořicí (cca 1 lžička). Vše řádně promícháme, těstíčko by mělo být hustější, aby nám ze švestek při smažení rychle neztékalo.
Na teplém místě necháme pod utěrkou těstíčko vzejít (nakynout). Během kynutí ho asi po 10 minutách ještě jednou dobře promícháme ode dna a vženeme tak do něj vzduch, který nám pomůže v lepším, rychlejším kynutí těsta.
3
Během kynutí si vypeckujeme a napůlíme švestky, které následně obalíme v hladké nebo polohrubé mouce a po vykynutí těsta je jednu podruhé házíme do těstíčka, které nám půlky švestek celé obalí a ihned vkládáme do rozpálené pánve s olejem a smažíme z obou stran dozlatova.
Pokud se nám nechce čekat na nakynutí těsta, můžeme místo droždí použít do těsta prášek do pečiva. Dobré to je také, ale kdo rád chuť kynutých lívanců jako od babičky, rád si chvilku počká :-)
7
Milovníci máku můžou do těsta přimíchat i pár lžic mletého, jako obměnu, nebo dochutit těstíčko například i citronovou kůrou...