• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Švestkový koláč nohama nahoru
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový koláč nohama nahoru

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 29
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový koláč nohama nahoru
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 200
      g máslo
    • 120
      g hnědý cukr
    • 250
      g cukr krupice
    • 1
      ks citronová kůra
    • 2
      ks vejce
    • 330
      g hladká mouka
    • 1,50
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      špetka sůl
    • 125
      ml mléko
    • švestky

Postup přípravy receptu

1
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a rovnoměrně posypat hnědým cukrem. Na toto naskládat hodně těsně k sobě na dílky nakrájené švestky pěkně v řadách, až je pokryté celé dno.
2
Těsto: utřít zbývající máslo s pískovým cukrem a citronovou kůrou, přidat postupně vejce, pak přidávat střídavě mouku (do které jsme předem zamíchali prášek do pečiva a sůl) a mléko. Toto hladké těsto stěrkou rozetřeme rovnoměrně a opatrně na švestky, tak abychom švestky neposunuli. Pečeme asi 50 minut, ale zkoušejte špejlí. Nechte vychladit 10 minut, vyklopte "nohama nahoru" a nechte úplně vychladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč nohama vzhůru

Jablečný koláč nohama vzhůru

Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč

Švestkový koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Molly | 10. 4. 2012 17:28

    Dokonalá buchta, naprosto. Vzhledná moc není, ale chuťově nepřekonatelná!

  • sarka rudlova | 9. 2. 2012 16:59

    Někde byla chyba...ten vršek byl zpočátku tvrdý, pak trochu změkl. Ale podruhé to už zkoušet nebudu, bohužel

  • Lenka H. | 19. 9. 2010 14:06

    Velmi dobrý koláč, je to zase něco trochu jiného. I druhý den stále měkký a chutný. Dělala jsem půl na půl kompotované švetky a jablka, švestkový je lepší.

  • Vilemina Vilhelmová | 17. 9. 2009 15:01

    hnědý cukr mají téměř všude, ale kde kupujete ten, co v něm vydrží vitamíny 50 minut pečení??? a s těmi minerálními látkami to taky není slavné, těch tam moc není ani za "syrového" stavu. možná si pletete třtinový cukr s řepným nerafinovaným cukrem, barva je skoro stejná, ale vitamíny a minerály hledejte jinde.

  • Terezie Bartusková | 17. 8. 2009 13:29

    Na prvni pohled me po vyklopeni nenadchl. Svestky byly takove stlacene, navic se to melo tendenci rozjizdet. Ale nechala jsem to tak a kdyz vychladl, ztuhl, tak to byl jasny favorit odpoledne. Vsem moc chutnal. Jo a udelala jsem ho na vetsi plech nez je v pokynech, takze nebyl tak vysoky, ale to mi nevadilo, mam radsi nizsi buchty.

  • ladislava staffenová | 4. 8. 2008 14:48

    Včera jsem ho upekla - jen jsem použila špaldovou a kukuřičnou mouku půl na půl a dala ovocný cukr - 4 PL. Je to výborné (opravuji: Bylo :-)))).

  • Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

    Oprava v ALBERTU

  • Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

    Jen jsem chtěla podotkonout,hnědý cukr mají normálně v Alberu

  • Alena Hreusová | 4. 8. 2008 08:26

    Pri pečení tohto koláča som pridala viac mlieka, lebo cesto sa mi zdalo príliš husté. Vrch som ešte posypala škoricovým cukrom. Súhlasím, že koláč je vysoký na malý plech, treba použiť radšej plech klalsický. Vyklope sa veľmi dobre. Hodnotím známkou 2.

  • Markéta Slachová | 13. 4. 2008 20:34

    Další mňamka do sbírky. Dnes jsem upekla a místo bílé jsem dala celozrnou žitnou mouku a moc jsme si pochutnali. Nezbylo skoro nic.

  • Lenka | 31. 3. 2008 17:18

    Samozřejmě, že je možné použít normální krupicový cukr. Použijete-li hnědý, máte ale opravdu karamelový karamel a ve srovnání s bílým "jedem" (cukrem) máte v koláči minerální látky a vitamíny. :-)

  • Jana Remková | 24. 1. 2008 11:37

    Tak mám obrovský zážitek s tímto koláčem!Pracně jsem všechno vypracovala,mléka jsem dala malinko víc,není to na závadu a vše dala na plech dle návodu a šup s ním do trouby.No,asi po 40 minutách jsem zjistila,že moje trouba se odporoučela na věčnost a tak jsem uvažovala,co s těstem.Po dlouhé době jsem jej dala upéct k sousedce a ta přišla rovnou s prosíkem o recept.Je to opravdu moc dobré,jen příště ho rozhodně dám na větší plech,aby těsto nebylo tak vysoké.Dávám za 1 Jana

  • Barbora Polakova | 17. 11. 2006 22:17

    Nic moc, na mna moc hutne, robila som s jablkami urcite nebudem opakovat.

  • Dana | 29. 9. 2006 23:12

    A není možné použít normální krupicový cukr?

  • Jaromíra | 12. 9. 2006 06:57

    Koláč je výborný, pekla jsem několikrát. Švestky vypadají a chutnají jakoby byly nejdříve podušené. Vyzkouším i s jablky.

  • Anonym | 12. 8. 2006 17:25

    Určitě ho mají v hypermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Může být i pod názvem tmavý (přírodní) třtinový cukr.

  • iriska | 12. 8. 2006 11:07

    Hnědý cukr se dá sehnat v prodejně se zdravou výživou a kilo stojí asi kolem 50 Kč, nebo pokud má někdo známé v cukrovaru, tak tam odtud se dá taky sehnat a je podstatně levnější :-)

  • Dana Danová | 12. 8. 2006 09:47

    Mám dotaz, kde seženu hnědý cukr, znám jenom krupici,krystal a moučku

  • Marcela Vrabcová | 14. 9. 2005 00:11

    Bala jsem se, ale vyklopilo se to v pohode. :-) Kolac vyborny,moc pekne vypada, jen ho priste nebudu delat do tak maleho plechu. Mam ho asi 5 cm vysoky, takze na vetsim plechu bude ta davka akorat.

  • Jana Han | 9. 9. 2005 19:29

    Berco, nebojte se, vyklopit jde dobre je to vyzkousene, jen ho nechte tech 10 minut zchladnout.

  • Berča | 9. 9. 2005 09:18

    Mám jen malý dotaz, jde to opravdu dobře vyklopit? Ráda bych ho zkusila, ale trochu se bojím výsledku.

  • Jana Han | 8. 9. 2005 14:58

    Teda zensky, nevychazim z udivu nad vasimi napady - ale co ty kalorie navic. Ten kolac je vyborny uz jen tak sam o sobe. Kdyz jsou doma hodni pridam jim k tomu kopecek vanilkove zmrzliny. jo a delam to take i broskvemi a merunkami a take s kompotovanym ananasem nakrajenym na kolecka a do kazde dirky davam kompotovou tresni a k tomu ten napad se slehackou a pilinkami z cokolady. Ach jo, asi se budu jen zavistive divat, az se to bude konzumovat.

  • Jana z VM | 8. 9. 2005 13:28

    Tak tady se předvádí jedna dobrota za druhou.... Ten máslový krém posypaný ořechy... Je možné zkusit i hustští puding a nahoru šlehačku, pěkně tuhou, pocákanou čokoládou... to už jsou ale gurmánské hody!!

  • Johanka K | 8. 9. 2005 12:41

    Tiež ho robievam v "jablkovom podaní", u nás sa volá: "obrátený".Akurát jablká nedávam na polovičky, ale postrúhané zmiešam s asi 1pol. lyžicou sypkého vanilkového pudingu a peičm ho na celofánovej fólii. Keď ho preklopím, polievam ho čokoládovou polevou. Už mám vyskúšané aj po vychladnutí dať na jablká maslový krém a posypať sekanými orechmi.Tiež to chutí výborne, hlavne vychladené.

  • Eva Pavlickova | 8. 9. 2005 10:08

    Tento koláč je veľmi dobrý, robievam ho z jabĺčok, tak ,že polovičky očistených jabĺk bez jaderníka dám namiesto sliviek. Je vynikajúci.Môže sa dať na ovocie aj normálne trené cesto-mramorové alebo piškótové

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý cukr Máslo Mléko Prášek do pečiva Sůl Švestky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kokosové řezy IV.

Kokosové řezy IV.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Čína pro lenochy

Čína pro lenochy

Kuřecí roláda s nádivkou

Kuřecí roláda s nádivkou

Balkánský listový závin slaný

Balkánský listový závin slaný

Květáková polévka s brokolicí

Květáková polévka s brokolicí

Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.

Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O…

Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Guláš z hlívy ústřičné s bramboráčky

Domácí kuřecí paštika

Domácí kuřecí paštika

Doporučujeme

15 minut
Papriková frittata

Papriková frittata

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

81
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
52
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
49
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
45
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
39
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže vyspat se dorůžova
Trápí vás nespavost? Těchto 6 potravin vám pomůže…
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte si svůj oblíbený opilý dezert
Pavlova s amarettem nebo rumové tiramisu? Vyberte…
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to pískorky?
Staročeský pokrm z Plzeňska aneb Víte, co jsou to…
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
AHA.cz Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Brzobohatá tvrdě narazila! Režim jako v base a drsné zákazy

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Etiketa oblékání pro svatebčanky: Ve kterých šatech si neutrhnete ostudu?

Etiketa oblékání pro svatebčanky: Ve kterých šatech si neutrhnete ostudu?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Nová miss Linda Górecká: Opouští přítele

Nová miss Linda Górecká: Opouští přítele

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Rozloučit se s manželstvím nebo nenarozeným dítětem? O rituálech a jejich síle s Lilií Khousnoutdinovou

Rozloučit se s manželstvím nebo nenarozeným dítětem? O rituálech a jejich síle s Lilií Khousnoutdinovou

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč II.
Švestkový koláč II.
Švestkový koláč III.
Švestkový koláč III.
Švestkový koláč kynutý
Švestkový koláč kynutý
Švestkový koláč s cuketou
Švestkový koláč s cuketou
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
  • Recepty.cz
  • Švestkový koláč nohama nahoru
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact