• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Švestkový koláč nohama nahoru
Napište svůj komentář k receptu

Švestkový koláč nohama nahoru

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 29
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestkový koláč nohama nahoru
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 200
      g máslo
    • 120
      g hnědý cukr
    • 250
      g cukr krupice
    • 1
      ks citronová kůra
    • 2
      ks vejce
    • 330
      g hladká mouka
    • 1,50
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      špetka sůl
    • 125
      ml mléko
    • švestky

Postup přípravy receptu

1
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a rovnoměrně posypat hnědým cukrem. Na toto naskládat hodně těsně k sobě na dílky nakrájené švestky pěkně v řadách, až je pokryté celé dno.
2
Těsto: utřít zbývající máslo s pískovým cukrem a citronovou kůrou, přidat postupně vejce, pak přidávat střídavě mouku (do které jsme předem zamíchali prášek do pečiva a sůl) a mléko. Toto hladké těsto stěrkou rozetřeme rovnoměrně a opatrně na švestky, tak abychom švestky neposunuli. Pečeme asi 50 minut, ale zkoušejte špejlí. Nechte vychladit 10 minut, vyklopte "nohama nahoru" a nechte úplně vychladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jablečný koláč nohama vzhůru

Jablečný koláč nohama vzhůru

Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč kynutý

Švestkový koláč

Švestkový koláč

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Molly | 10. 4. 2012 17:28

    Dokonalá buchta, naprosto. Vzhledná moc není, ale chuťově nepřekonatelná!

  • sarka rudlova | 9. 2. 2012 16:59

    Někde byla chyba...ten vršek byl zpočátku tvrdý, pak trochu změkl. Ale podruhé to už zkoušet nebudu, bohužel

  • Lenka H. | 19. 9. 2010 14:06

    Velmi dobrý koláč, je to zase něco trochu jiného. I druhý den stále měkký a chutný. Dělala jsem půl na půl kompotované švetky a jablka, švestkový je lepší.

  • Vilemina Vilhelmová | 17. 9. 2009 15:01

    hnědý cukr mají téměř všude, ale kde kupujete ten, co v něm vydrží vitamíny 50 minut pečení??? a s těmi minerálními látkami to taky není slavné, těch tam moc není ani za "syrového" stavu. možná si pletete třtinový cukr s řepným nerafinovaným cukrem, barva je skoro stejná, ale vitamíny a minerály hledejte jinde.

  • Terezie Bartusková | 17. 8. 2009 13:29

    Na prvni pohled me po vyklopeni nenadchl. Svestky byly takove stlacene, navic se to melo tendenci rozjizdet. Ale nechala jsem to tak a kdyz vychladl, ztuhl, tak to byl jasny favorit odpoledne. Vsem moc chutnal. Jo a udelala jsem ho na vetsi plech nez je v pokynech, takze nebyl tak vysoky, ale to mi nevadilo, mam radsi nizsi buchty.

  • ladislava staffenová | 4. 8. 2008 14:48

    Včera jsem ho upekla - jen jsem použila špaldovou a kukuřičnou mouku půl na půl a dala ovocný cukr - 4 PL. Je to výborné (opravuji: Bylo :-)))).

  • Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

    Oprava v ALBERTU

  • Jana Remková | 4. 8. 2008 08:29

    Jen jsem chtěla podotkonout,hnědý cukr mají normálně v Alberu

  • Alena Hreusová | 4. 8. 2008 08:26

    Pri pečení tohto koláča som pridala viac mlieka, lebo cesto sa mi zdalo príliš husté. Vrch som ešte posypala škoricovým cukrom. Súhlasím, že koláč je vysoký na malý plech, treba použiť radšej plech klalsický. Vyklope sa veľmi dobre. Hodnotím známkou 2.

  • Markéta Slachová | 13. 4. 2008 20:34

    Další mňamka do sbírky. Dnes jsem upekla a místo bílé jsem dala celozrnou žitnou mouku a moc jsme si pochutnali. Nezbylo skoro nic.

  • Lenka | 31. 3. 2008 17:18

    Samozřejmě, že je možné použít normální krupicový cukr. Použijete-li hnědý, máte ale opravdu karamelový karamel a ve srovnání s bílým "jedem" (cukrem) máte v koláči minerální látky a vitamíny. :-)

  • Jana Remková | 24. 1. 2008 11:37

    Tak mám obrovský zážitek s tímto koláčem!Pracně jsem všechno vypracovala,mléka jsem dala malinko víc,není to na závadu a vše dala na plech dle návodu a šup s ním do trouby.No,asi po 40 minutách jsem zjistila,že moje trouba se odporoučela na věčnost a tak jsem uvažovala,co s těstem.Po dlouhé době jsem jej dala upéct k sousedce a ta přišla rovnou s prosíkem o recept.Je to opravdu moc dobré,jen příště ho rozhodně dám na větší plech,aby těsto nebylo tak vysoké.Dávám za 1 Jana

  • Barbora Polakova | 17. 11. 2006 22:17

    Nic moc, na mna moc hutne, robila som s jablkami urcite nebudem opakovat.

  • Dana | 29. 9. 2006 23:12

    A není možné použít normální krupicový cukr?

  • Jaromíra | 12. 9. 2006 06:57

    Koláč je výborný, pekla jsem několikrát. Švestky vypadají a chutnají jakoby byly nejdříve podušené. Vyzkouším i s jablky.

  • Anonym | 12. 8. 2006 17:25

    Určitě ho mají v hypermarketech a v prodejnách zdravé výživy. Může být i pod názvem tmavý (přírodní) třtinový cukr.

  • iriska | 12. 8. 2006 11:07

    Hnědý cukr se dá sehnat v prodejně se zdravou výživou a kilo stojí asi kolem 50 Kč, nebo pokud má někdo známé v cukrovaru, tak tam odtud se dá taky sehnat a je podstatně levnější :-)

  • Dana Danová | 12. 8. 2006 09:47

    Mám dotaz, kde seženu hnědý cukr, znám jenom krupici,krystal a moučku

  • Marcela Vrabcová | 14. 9. 2005 00:11

    Bala jsem se, ale vyklopilo se to v pohode. :-) Kolac vyborny,moc pekne vypada, jen ho priste nebudu delat do tak maleho plechu. Mam ho asi 5 cm vysoky, takze na vetsim plechu bude ta davka akorat.

  • Jana Han | 9. 9. 2005 19:29

    Berco, nebojte se, vyklopit jde dobre je to vyzkousene, jen ho nechte tech 10 minut zchladnout.

  • Berča | 9. 9. 2005 09:18

    Mám jen malý dotaz, jde to opravdu dobře vyklopit? Ráda bych ho zkusila, ale trochu se bojím výsledku.

  • Jana Han | 8. 9. 2005 14:58

    Teda zensky, nevychazim z udivu nad vasimi napady - ale co ty kalorie navic. Ten kolac je vyborny uz jen tak sam o sobe. Kdyz jsou doma hodni pridam jim k tomu kopecek vanilkove zmrzliny. jo a delam to take i broskvemi a merunkami a take s kompotovanym ananasem nakrajenym na kolecka a do kazde dirky davam kompotovou tresni a k tomu ten napad se slehackou a pilinkami z cokolady. Ach jo, asi se budu jen zavistive divat, az se to bude konzumovat.

  • Jana z VM | 8. 9. 2005 13:28

    Tak tady se předvádí jedna dobrota za druhou.... Ten máslový krém posypaný ořechy... Je možné zkusit i hustští puding a nahoru šlehačku, pěkně tuhou, pocákanou čokoládou... to už jsou ale gurmánské hody!!

  • Johanka K | 8. 9. 2005 12:41

    Tiež ho robievam v "jablkovom podaní", u nás sa volá: "obrátený".Akurát jablká nedávam na polovičky, ale postrúhané zmiešam s asi 1pol. lyžicou sypkého vanilkového pudingu a peičm ho na celofánovej fólii. Keď ho preklopím, polievam ho čokoládovou polevou. Už mám vyskúšané aj po vychladnutí dať na jablká maslový krém a posypať sekanými orechmi.Tiež to chutí výborne, hlavne vychladené.

  • Eva Pavlickova | 8. 9. 2005 10:08

    Tento koláč je veľmi dobrý, robievam ho z jabĺčok, tak ,že polovičky očistených jabĺk bez jaderníka dám namiesto sliviek. Je vynikajúci.Môže sa dať na ovocie aj normálne trené cesto-mramorové alebo piškótové

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý cukr Máslo Mléko Prášek do pečiva Sůl Švestky Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Litý koláč s tvarohem

Litý koláč s tvarohem

Turecká pomazánka z lilku

Turecká pomazánka z lilku

Slaní šneci II.

Slaní šneci II.

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Fenyklová polévka

Fenyklová polévka

Makovec V.

Makovec V.

Ragú z divočáka na švestkách

Ragú z divočáka na švestkách

Cottage pomazánka s tuňákem

Cottage pomazánka s tuňákem

Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou

Jednoduchý koláč s rebarborou a…

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

69
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …
57
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
45
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin …
41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Báječná (nejen) broskvová roláda
Báječná (nejen)…

Zajímavé články

Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s voňavým kořením, bylinkami nebo dalším ovocem
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s…
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
AHA.cz Zhrzená pomsta Kuchařové! Brzobohatý šel konečně s pravdou ven

Zhrzená pomsta Kuchařové! Brzobohatý šel konečně s pravdou ven

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Jiřina Bohdalová je pro mě Tina Turner, říká její kadeřnice. Ukázala poklady z archivu!

Jiřina Bohdalová je pro mě Tina Turner, říká její kadeřnice. Ukázala poklady z archivu!

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Sbohem, legendo: Tady pohřbili Ozzyho Osbournea (†76)!

Sbohem, legendo: Tady pohřbili Ozzyho Osbournea (†76)!

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Kniha podle znamení zvěrokruhu: Jaké letní čtení si máte přibalit na dovolenou?

Kniha podle znamení zvěrokruhu: Jaké letní čtení si máte přibalit na dovolenou?

Další doporučené recepty:

Švestkový koláč II.
Švestkový koláč II.
Švestkový koláč III.
Švestkový koláč III.
Švestkový koláč kynutý
Švestkový koláč kynutý
Švestkový koláč s cuketou
Švestkový koláč s cuketou
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
  • Recepty.cz
  • Švestkový koláč nohama nahoru
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact