Hladkou mouku, cukr a sůl promícháme. Mléko ohřejeme. Droždí rozdrobíme v mléce a spolu s rozpuštěným máslem přidáme k mouce. Hnětačem všechny přísady zpracujeme na hladké těsto. Zakryjeme ho a na teplém místě necháme zhruba 30 minut kynout. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme ho na plechu vyloženém pečícím papírem. Navrch položíme švestky a lehce je do těsta zamáčkneme. Potom koláč necháme ještě kynout asi 30 minut. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 200 °C/plyn stupeň 3) 35-40 minut. Upečený koláč posypeme krystalovým cukrem a podáváme.
Rychlý a dobrý koláč, pekla jsem ho už podruhé, s těstem se skvěle pracuje, hezky kyne.. přidávám skořici a drobenku :) jen mám vždy připálený spodek, nevíte někdo co s tím?
Těsto je velmi chutné, není suché, vláčné, dobře se s ním pracuje,nelepí se.Použila jsem 1 balíček sušeného droždí. Jinak jsem poměry neupravovala,přesně odvážila.Nejsem v kynutých těstech začátečnice.Tohle jsem vyzkoušela 2x a nebudu uz péct jinak.
Katka
|13. 5. 2015 11:32
super recept. Upekla jsem s boruvkama a luxusni :-* S testem se pekne pracuje, nelepi a po upeceni je velice chutne a mekke
Dana
|21. 2. 2015 10:52
:-) PŘED HODINOU JSEM DOPEKLA KOLÁČ,JE FAKT DOBRÝ. TROŠICKU JSEM HO UPRAVILA DALA JSEM TAM JEDNO VEJCE A DROBENKU. DĚLALA JSEM HO ZE ZAMRAZENÝCH ŠVESTEK A PŘÍŠTĚ ZKUSÍM Z MĚRUNĚK. DOPORUČUJI MNAM. :-)
kolik vází u vás kostka drozdí?dekuji za odpoved. :-\ :-\
markéta
|1. 12. 2014 12:18
Těsto bylo super. Vůbec se nelepilo. Použila jsem sušené droždí. Navrch dala tvaroh a jablka. Moc jsme si pochutnali. :-) :-)
Lucka
|11. 8. 2014 08:37
Zkoušela jsem se světlýma blumama a byl vynikající, navrch přišla drobenka ;-)
Jana
|5. 8. 2014 06:54
u nás váží čerstvé droždí 42 g, prášek do pečiva nevím :-(
Jana
|5. 8. 2014 06:53
Milé dámy (a milí pánové),
recept jsem zkoušela o víkendu. Nakonec jsem ho udělala na dva plechy, zdálo se mi, že je toho těsta na jeden plech nějak moc a já zase nemám ráda silné těsto :-) Přidala jsem tam ještě jeden domácí žloutek na barvičku. Musím říct, že koláč byl LUXUSNÍ!!! Těsto se nádherně zadělávalo, krásně kynulo, na vále se mi s ním fakt perfektně pracovalo bez nutnosti dalšího podsypání moukou. Pekla jsem na horkovzduch na 150° cca 45 minutek a bylo to tak akorát. Koláč jsem bohatě obložila švestkami, zasypala cukrem, jeden plech ještě mákem a druhý žmolenkou. Vzhledem k tomu, že toho bylo pro dva lidi moc, obšťastnila jsem rodinu a kolegy v práci. Všichni si jen chrochtali a mamka chce recept :-)
Kynuté těsto moc nedělám, protože se mi to nikdy moc nezdařilo. Ale od teď už
budu dělat častěji.
Koláč se vydařil výtečně, dělala jsem s borůvkama a navrch kokosovou žmolenku.
Těsta je opravdu hodně a to nemám žádné malé plechy. Příště to udělám na dva.
Dana
|23. 8. 2013 14:04
Vyborne, jen mi to trochu vic na plechu vyteklo, ale vzala jsem mensi plech a dal hodne svestek. Je opravdu vyborny :-P
Dana
|23. 8. 2013 14:04
Vyborne, jen mi to trochu vic na plechu vyteklo, ale vzala jsem mensi plech a dal hodne svestek. Je opravdu vyborny :-P
Alena
|6. 8. 2013 09:32
Vše mám připraveno,jdu ho vyzkoušet,díky ;-)
Eva
|1. 8. 2013 11:22
Výborné! 8-) Dělám z polovičního množství těsta - je parádní jak na zpracování, tak i chuťově. Pod švestky dávám 2 tvarohy s vajíčkem a skořicí a samozřejmě drobenku! :-)
Ivča
|21. 4. 2013 14:48
Uvidíme co z toho vznikne, ale zatím to vypadá dobře :) . Těsto je hezky vláčné. Jen neměli švestky, tak jsme koupili mraženou lesní směs :-D . Pak dám vědět jak chutnalo :-P
tonik
|5. 3. 2013 12:45
Kostka drořdí váží 42 gramů. :-)
olga-ninni henningwall
|30. 1. 2013 17:24
:-) tak ten musím zkusit upéct,jen nevím :-\ kolik vází u vás kostkka drozdí :-\ u nás ve Svédsku vází 50g,a kolik vází sácek prásku do peci´va???babo rad :-\ dík za radu! ;-)
Vyzkoušela jsem tento recept a musím říct,že těsto je úžasné...byla jsem líná těsto hníst,tak jsem vše dala do domácí pekárny a takhle krásný těsto,které skvěle vykynulo,vůbec se nelepilo, jsem už dlouho neměla...chuťově zatím nevím,neb je stále v troubě :)
Sarka Havlikova
|15. 10. 2009 17:20
porad jsem mela strach, ze mam malo svestek, tak jsem radeji taky udelala z poloviny davek. nakonec byly svestky opravdu huste a testo az prilis tenke... priste uz se snad nebudu tolik bat, lepsi by rozhodne bylo tlustsi testo pod hustou vrstvou ovoce. davam presto za 1 :-)pozila jsem navrch zmolenku a druzdi bylo z pytliku
Vierka Jakubová
|24. 8. 2009 19:38
taky nám chutnal dávam za jedna... dokonca i kolegové od přítele si domluvili jednu davku :o) a přinesli domácí švestky :oD
vilda babič
|14. 8. 2008 10:17
dělala jsem již 2x a vždy byl vynikající a měl doma velký úspěch ,děkuji za recept ! Dávám nahoru drobenku, Babičová
Lucie Kadera
|22. 7. 2008 18:34
Naprosto skvely recept, testo je vlacne a nadychane vubec se nelepi. Delala jsem male kolacky s boruvkami, svestkami a merunkami, posypala drobenkou a bylo to vynikajici.A vejce tam podle me vubec nechybi.
Marketa
|27. 4. 2007 19:04
Zloutky tam urcite nechybi, kolac je moc dobry a rekla bych, ze vydrzi dele vlacny a je nadychanejsi nez s nimi.
Alča
|11. 10. 2006 16:43
Tento koláč jsem vyzkoušela také a je opravdu vynikající.
Jana z VM
|3. 10. 2006 12:25
Určitě musí být dobrý....ale mně v kynutém těstě chybí žloutky, bez nich to není ono - jak pro chuť, tak i pro oko !!
Jana
|3. 10. 2006 11:38
Zdravím, tento koláč je fakt výborný a k tomu jednoduchý. Dělala jsem ho z 1/2 dávky na malý plech a navíc jsem ho posypala drobenkou: 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 1/2 Hery. Vřele doporučuji.
Katka
|4. 10. 2004 01:46
Je vyborny,vrele doporucuji!
Ála
|20. 9. 2004 09:13
Vyzkoušela jsem tento recept, akorát jsem místo kostky čerstvého droždí použila sáček droždí sušeného a koláč jsem ještě před pečením posypala žmolenkou. Je skutečně výtečný a nadýchaný. Vřele dopdručuji!