Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, který smícháme s rozdrobeným droždím a částí vlažného mléka. Necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé mléko s vlažným máslem a rumem a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě kynout cca 45 minut.
Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na několik stejně velkých dílků (14-18), které v ruce vytvarujeme do pomyslného čtverečku. Do středu každého čtverce dáme lžičku povidel, na ně jednu nebo dvě (dle jejich velikosti) na půlky rozkrojené švestky, protilehlé kraje k sobě spojíme, přimáčkneme a takto připravené šátečky necháme na pomaštěném nebo papírem vyloženém plechu ještě cca 15 minut kynout.
3
Poté je potřeme rozšlehaným bílkem se lžičkou vody (mléka), posypeme drobenkou (tu můžeme ochutit i skořicí) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15-20 minut dozlatova.
Před podáváním můžeme šátečky pocukrovat moučkovým cukrem.
5
Pokud by se nám nedařilo v ruce tvořit čtverečky, můžeme z vykynutého těsta na pomoučněném stole vyválet plát, který rozkrájíme na čtverce a dále pokračujeme s plněním povidly, švestkami...
Tak před chvílí jsem snědla první a musím jen chválit, jsou naprosto luxusní. Plnila jsem mákem a povidly, švestky nebyly, ale vůbec to nevadilo. Recept si ukládám to určitě ještě zopakuji. Hodnotím 111111111111. :-D
Hana Kocourová
|20. 9. 2015 14:45
Děkuji za skvělý recept. Po nadýchaných šátcích se zaprášilo skoro hned.