Švestky, mák a bramborové těsto -tahle kombinace nemá chybu. Ale klidně do bramborového těsta zabalte i blumy, pokrájená jablka nebo hrušky. A dochuťte skořicí.
Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přisypte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat mouku.
Švestky vypeckujte. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát silný 1 až 1 cm. Nakrájejte na čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), doprostřed vždy položte vypeckovanou švestku a dobře zabalte.
3
Knedlíky vložte do vroucí osolené vody, opatrně vařečkou odlepte ode dna a vařte 5 až 8 minut, podle síly těsta. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou. Na talíři je bohatě posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.