Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a vytvoříme řídké těstíčko, ze kterého necháme vzejít kvásek. Potom přidáme zbylý cukr a vodu a vymícháme hladké těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 3é minut kynout. Těsto po nakynutí ještě zvolna propracujeme a rozdělíme na cca 12 stejně velkých dílků, ze kterých vytvoříme kuličky, které na pomoučněném stole zploštíme, do jejich středu nandáme buď celou švestku bez pecky naplněnou povidly nebo podle velikosti blum nebo slív půlky či čtvrtky společně s povidly.
2
Knedlíky opatrně, ale pevně uzavřeme a spojem je dáme na pomoučněný stůl, kde je necháme cca ještě 10 - 15 kynout.
3
Nakynuté knedlíky naházíme do velkého hrnce s vroucí vodou a vaříme zaklopené cca 5 minut. Alespoň jednou je promícháme, aby se otočily. Nejlepší je jeden na zkoušku rozevřít, zda je hotový. Po vyndání knedlíků cedníkem je IHNED propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára, která by nám knedlíky srazila. Aby se nám knedlíky v míse neslepily k sobě, posypeme je moučkovým cukrem nebo je pokapeme máslem.
4
Podáváme posypané moučkovým cukrem, přelité zakysanou smetanou nebo vyšlehanou šlehačkou, s tvarohem (my nejradši rozdrobený olešnický) nebo mletým mákem s cukrem, přelitým máslem... vše dle chuti každého.
5
Vejce opravdu do těsta není nutné přidávat, ale kdo se bez něj neobejde, může přidat jen žloutek.