Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přidáme rum, zalijeme částí vlažného mléka a mírně promícháme. Z droždí necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou kvásek.
2
Pak přilijeme vlažný tuk, zbylé mléko a ze všeho vymícháme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.
3
Vykynulé těsto ještě jednou prohněteme, rozdělíme na stejně velké díly, plníme švestkami, které ochutíme skořicí a osladíme dle chuti. Těstem švestky pevně uzavřeme, spojem klademe do olejem vymazaného pekáče a necháme ještě cca 20 minut kynout.
4
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů buchty potřeme bílkem a posypeme skořicovou drobenkou. Po 5 minutách pečení troubu ztlumíme na 165-170 stupňů a dopečeme dozlatova.
5
Po vychladnutí podáváme a před podáváním můžeme pocukrovat.