Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, vlijeme vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky a vejce, přidáme cukr, polovinu rozpuštěného vlažného másla, jemně nastrouhanou kůru z citronu a trochu soli. Vypracujeme vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé a hladké těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
2
Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Těsto na moukou posypané desce vyválíme na plát silný asi 1,5 - 2 cm a rozkrájíme na čtverce. Do prostředka každého dílu těsta zabalíme dvě i více půlek švestek (podle velikosti) lehce obalených ve vanilkovém a skořicovém cukru a okraje dobře spojíme a uzavřeme. Buchty potřeme ze stran rozpuštěným máslem a skládáme těsně vedle sebe spojem dolů do máslem vylitého pekáče. Zbylým máslem potřeme povrch a necháme v teple nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
3
Upečené buchty vyklopíme, oddělíme od sebe a podáváme poprášené moučkovým cukrem.
Tak za tento recept Vás už navždy budu chválit, kudy budu chodit!
Úžasné opravdu.
Buchty jsem dvakrát přemísila a plnila jsem tvarohem a domácími povidly,
vyšlo mi jich celkem 16, na veliký pekáč.
Jsou voňavé, nadýchané, měkoučké, naprosto úžasné!!!!
Tak buchtičky se právě dopékají a je to naprostá bomba...Perfektní recept, buchty dělám poprvé a vše jsem zvládla...Z jedné várky těsta jsem udělala 30 megabuchet (jen jsem musela přidat trochu mouky cca 150 g, abych měla nelepivé těsto, ale možná jsem dala více mléka nebo jsem měla větší vejce (domácí ;-) )...Petra