Švestková povidla mají široké využití. Nejčastěji najdou uplatnění při přípravě buchet nebo jiných moučníků, zrovna tak si z nich ale můžete připravit třeba vynikající omáčku k masu.
Hmm to je dobré http://www.recepty.cz/recept/svestkova-povidla-10015#
Dělala jsem podle receptu a povidla jsou vynikající, ale musí se to vařit v hrnci s hrubým dnem., vv obyčejném hrnci se to samozřejmě přípálí. :-)
Delal jsem podle receptu a hrnec sel do popelnice
Podle mě tenhle recept někdo opisuje, aniž by ta povidla kdy dělal. Důvodu nerozumím. Do žádných povidel ani marmelád se nemá dávat cukr hned na začátku, pokud se delší dobu vaří. Cukr při zahušťování zkaramelizuje a všechno po něm chytne typický "šmak", který ruší původní chuť. Pokud se rovnou nepřipálí. A 8 dl octa na 10 kg švestek, skoro litr, to je opravdu absurdní. Pokud nechceme povidla podávat k buřtům s cibulí. Mlít švestky je, podle mě, zbytečné patlání, rozvaří se. Dotáhnout se to dá tyčovým mixerem. Míchat se, samozřejmě, musí. Nejlépe pod poodklopenou pokličkou, aby to neprskalo do širokého okolí. Je lépe, když jsou houstnoucí povidla v tenčí vrstvě, jinak bubliny, prodírající se silnou vrstvou hmoty, na povrchu doslova explodují a vymalují celou kuchyni. Nejvíc to prská při míchání. A pálí to.
Dobrý den, letos jsem podruhé vyzkoušela, super recept!!! Dělala jsem podle receptu, takže i ocet a vůbec není cítit, protože je na změknutí těch šlupek a dužiny. Letos jsem vařila 4 h a trochu jsem na závěr doslazovala a přidala kapku rumu... Vůbec jsem hrnec neměla připálený. Míchala jsem jen když jsem přidala cukr a rum... Vynikající ;-) Přidávám do kuchařky a moc děkuji <:-)
dobrý den, tak jsem zkusil, ale připálil... i když jsem to přelil do jiného a docukroval, už to má tu připálenou pachuť, škoda. Druhá várka už OK, ale stejně jako marmeládu, tak i povidla jsem míchal, pomalu a občas. Ocet jsem potom vynechal úplně. To dlouhé vaření a nemíchání snad jen na elektrickém sporáku na minimální teplotu. na plynovém ani nejmenší plamen nezabránil připálení - nerez hrnec.
dobrý večer dělám povidla poprvé a zatím vypadají moc dobře nedával jsem ocet a vařila jsem je v klasickém smaltovaném hrnci - bez připálení.
Dobrý den, chci se zeptat, zda mám přidat ocet vinný nebo lihový? Děkuji, Helena
Tož začal sem robit počítám že dnes se do postele nedostanu :-D Jinak ocet působí jako konzervat tudíž je třeba ho dát dle receptu nedávat míň
Zdravím. Tato povidla dělám již několik let. Vařím je na sporáku v nerezovém hrnci a nikdy se nepřipálila ani nepřichytla, ale nesmíte doopravdy míchat. Jakmile začnete, již musíte míchat do úplného uvaření - zhoustnutí. Já je nemelu, vařím přibližně 5 hodin, aby byla hustá. Rozmixuji tyčovým mixerem. Dám znovu na sporák a za stálého míchání odpařím vodu. Horké naplním do sklenic. Octu dávám pouze 1dcl. Používá se na rozložení slupek. Nemíchání je důležité, aby povidla při vaření "neprskala" a nepřipalovala se.
Zdravím, musím podotknout, že jsem povidla dělala také a hned z dvojité dávky. Jsou výborné a hrnec se mi připálil lehce jen jeden, myslím, že záleží na tom jaké nádobí používáte, teflon a nerez se nepřipálily vůbec, obyč hrnec trochu ano, ale žádná tragédie to nebyla, stačí do něj nasypat prášek na praní a chvíli nechat vařit a za chvíli je hrnec jako nový ;-)
Tak jsme dneska s mamkou zkoušely Váš recept na povidla... bohužel musím konstatovat, že se míchat asi opravdu musí... máme v háji dva hrnce, protože střed se vždy připekl tak, že s tím jaksi asi nehnem a budem muset hrnce vyhodit nebo týden v kuse drhnout... to že se povidla nemají míchat jsem viděla i u jiných receptů, takže to asi novinka není, ale spíš by mě zajímal význam toho "nemíchání"...
Nějak jsem se nepodívala na recept předem, takže mám švestkový "rozvar" z vypeckovaných půlek... Předpokládám, že na ocet už je asi pozdě, nicméně by mě zajímal jeho význam - rychleji změknou? nebo dodá nějakou extra chuť? Zkusím do toho šoupnout cukr a uvidím co z toho vznikne :-[
Začínám se zavařováním ovoce první rok. Jsem mladá žába =D Takže uvidím jak to dopadne... =) Dala jsem i ten ocet o kterém tu píšete, že ne... Mě to chutná i nesvařené. Jen jsem se nedočetla, jestli nechat odležet v lednici, chladu špajzu a nebo při pokojové teplotě =(
fakt, to pak vyjde sklenička na stovku, zvlášť když se vaří na elektrice. Ale letos se mi nepovedla, koupila jsem nějaké divné švestky - na zahradě se neurodilo - a je to mdlé a bez chuti.
hrůza když vidím ty hodiny vaření,já je dnes udělala podle receptu z internetu péct v troubě celkem 55minut cukr,ocet,skořice,rum,hřebíček nejenže jsou vynikající ,ale husté až jsem koukala..díky díky :-))
Povidla dělám skoro stejně, jenom nedávám ocet!!! Po zhoustnutí (vařím 3-4 hodiny) je rozšlehám metlou a horké plním do sklenic. Doba vaření se řídí množstvím, teplotou a švestkama. Pokud jsou hodně zralé a mají míň vody stačí kratší doba. Už to odhadnu a pokud by se stalo, že je rozšlehám moc brzo, dovařím je do zhoustnutí klasicky. Chuťově se vyrovnají těm babičkovským - musí se uvařit hodně do husta, nakonec pořádně rozmíchat a nedávat ocet!
Jano z VM - děkuji za návod, jak na švestková povidla. Dělám švestková povidla poprvé v životě, zatím na zkoušku z 1,5 kg blum. Včera večer jsem je vařila asi 3 hodiny, dnes ráno asi 4 hodiny, už houstnout a jsou VY-NI-KA-JÍ-CÍ. Počítám, že je ještě večer při žehlení povařím asi 2 hoďky a bude to stačit a pak šup s nima do sklenic. Ještě jednou moc děkuji, není nad zkušenosti našich chytrých babiček :-)))
Pokud je budete vařit 2,5-3 hodiny, tak určitě nebudou tuhá. Je třeba je vařit 4-5 hodin.
Klasická povidla se jěště vaří. Moje tchýně na to má speciální kotel na až 80 kg nevypeckovaných švestek. Švestky se po rozvaření pasírují přes kameninové síto. A vaří se několik hodin do zhoustnutí za stálého míchání, až je jich třetinové množství z původního. Je třeba obrovské chuti a alespoň dvou lidí na míchání. Povidla nejsou tak sladká jako průmyslová, ale jsou přírodní!!!
Takhle jsem dělávala povidla taky(protože jsem v jádru líná), ale pak jsem od babičky dostala sklenici normálně vařených a od té doby je dělám přesně jako Jana. Ano, tyhle povidla jsou jednoduchá a rychlá, ale chuťově naprosto nesrovnatelná.
dělala jsem tyto povidla loni a letos do nich jdu znova. Jsou výborná !!!!!!!!!! každej z rodiny odemě dostal skleničku a všicni jsou samá chvála
Jdu do toho tak mi držte palce.Už mám vypeckované švestky.Zítra se ozvu jak to dopadlo!
Slyšela jsem také o tomto receptu schválu, ale já konzervativně dodržuju starý postup, t.j. švestky vypeckujeme, pomeleme a ve velkém hrnci vařím postupně skoro týden - stačí vždy třeba jenom pár hodin odpoledne a navečer a potom naplním do sklenic, zadělám je - není potřeba upevňovat, ještě je strčím do teplé trouby na plechu na dece na pár hodin a skladuju v komoře i několik let. Nikdy se povidla nezkazí, jsou výborná.
Zdavím, tento recept mám od babičky a zavařuji podle něj každý rok a musím říct, že se povidla opravdu nepřipalují, ale také musím dodat, že moje tchýně v nich ten OCET cítí
Jitko dělala jsem domácí švestkovou marmeládu, je jednoduchá a rychlá také z těchto stránek.
Díky za názory.
Dělám povidla ze 4 kg švestek,rozemelu, přidám 1,25 dcl octa a 0,2-0,5 kg cukru. vše nechám do druhého dne a potom 4 hod.peču v remosce bez jakéhokoliv míchání.Potom plním do sklenic.Švestky se nikdy nepřipálí a povidla vydrží několik let.
Pravá povidla se dělají jen ze švestek,bez cukru a bez octa.Ani se nemusí zavařovat, ani zavíčkovávat.Vaří se několik hodin,takže potom obsahují tolik cukru,že ten je vlastně konzervuje.Ale je to příliš zdlouhavé a dnes se to snad už tak ani nedělá.
Jitko,já jsem kdysi dávno zkusila podobný recept povidel s octem,ale povidla nebyly dobré a ocet byl cítit hodně.Nedá se to srovnat s klasickými povidly.Tak jen jeden názor.
Nikdy jsem povidla nedělala, takže je můj dotaz možná hloupý. Není toho octa moc a není v povidlech moc cítit? A jak je možné, že se švestky nepřipálí?