• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Švestková povidla
Napište svůj komentář k receptu

Švestková povidla

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 102
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
Švestková povidla
4fotografie
Nahrát fotku
 

Švestková povidla mají široké využití. Nejčastěji najdou uplatnění při přípravě buchet nebo jiných moučníků, zrovna tak si z nich ale můžete připravit třeba vynikající omáčku k masu.

Suroviny

1 porce
    • 2
      dl ocet
    • 2,50
      kg švestky
    • 0,50
      kg cukr

Postup přípravy receptu

1
Omyté, vypeckované švestky smícháme s cukrem a octem a necháme do druhého dne odležet. Druhého dne dáme švestky vařit asi na 2,5-3 hodiny. Záleží na tom, jak hustá povidla chceme. Nejdříve uvedeme do varu a potom vaříme při mírném ohni. Nejdůležitější na tomto receptu je to, že se švestková hmota nesmí míchat!!

RADA: 6 lahodných koláčů z ovoce nejen ze zahrádky

2
Doporučovala bych švestky před naložením umlít na masovém strojku. Ještě horké dávám do připravených zavařovacích sklenic, uzavřu víčkem, obrátím sklenici dnem vzhůru a nechám tak do vychladnutí. Jsou-li povidla v okamžiku potřeby tužší, ředím je rumem - dle potřeby. Věřím, že můj recept vyzkoušíte a oceníte jeho jednoduchost.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Čočkový salát se švestkami

Čočkový salát se švestkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pan Kaplan | 31. 8. 2016 17:39

    Hmm to je dobré http://www.recepty.cz/recept/svestkova-povidla-10015#

  • Šárka | 31. 8. 2016 07:59

    Dělala jsem podle receptu a povidla jsou vynikající, ale musí se to vařit v hrnci s hrubým dnem., vv obyčejném hrnci se to samozřejmě přípálí. :-)

  • Rene | 19. 8. 2016 19:52

    Delal jsem podle receptu a hrnec sel do popelnice

  • Václav Holič. | 14. 8. 2016 22:35

    Podle mě tenhle recept někdo opisuje, aniž by ta povidla kdy dělal. Důvodu nerozumím. Do žádných povidel ani marmelád se nemá dávat cukr hned na začátku, pokud se delší dobu vaří. Cukr při zahušťování zkaramelizuje a všechno po něm chytne typický "šmak", který ruší původní chuť. Pokud se rovnou nepřipálí. A 8 dl octa na 10 kg švestek, skoro litr, to je opravdu absurdní. Pokud nechceme povidla podávat k buřtům s cibulí. Mlít švestky je, podle mě, zbytečné patlání, rozvaří se. Dotáhnout se to dá tyčovým mixerem. Míchat se, samozřejmě, musí. Nejlépe pod poodklopenou pokličkou, aby to neprskalo do širokého okolí. Je lépe, když jsou houstnoucí povidla v tenčí vrstvě, jinak bubliny, prodírající se silnou vrstvou hmoty, na povrchu doslova explodují a vymalují celou kuchyni. Nejvíc to prská při míchání. A pálí to.

  • Janina | 6. 8. 2016 12:37

    Dobrý den, letos jsem podruhé vyzkoušela, super recept!!! Dělala jsem podle receptu, takže i ocet a vůbec není cítit, protože je na změknutí těch šlupek a dužiny. Letos jsem vařila 4 h a trochu jsem na závěr doslazovala a přidala kapku rumu... Vůbec jsem hrnec neměla připálený. Míchala jsem jen když jsem přidala cukr a rum... Vynikající ;-) Přidávám do kuchařky a moc děkuji <:-)

  • honza | 30. 9. 2015 14:28

    dobrý den, tak jsem zkusil, ale připálil... i když jsem to přelil do jiného a docukroval, už to má tu připálenou pachuť, škoda. Druhá várka už OK, ale stejně jako marmeládu, tak i povidla jsem míchal, pomalu a občas. Ocet jsem potom vynechal úplně. To dlouhé vaření a nemíchání snad jen na elektrickém sporáku na minimální teplotu. na plynovém ani nejmenší plamen nezabránil připálení - nerez hrnec.

  • Helena | 12. 9. 2015 22:52

    dobrý večer dělám povidla poprvé a zatím vypadají moc dobře nedával jsem ocet a vařila jsem je v klasickém smaltovaném hrnci - bez připálení.

  • Helena | 12. 9. 2015 14:47

    Dobrý den, chci se zeptat, zda mám přidat ocet vinný nebo lihový? Děkuji, Helena

  • Zdenda | 11. 9. 2014 20:36

    Tož začal sem robit počítám že dnes se do postele nedostanu :-D Jinak ocet působí jako konzervat tudíž je třeba ho dát dle receptu nedávat míň

  • Jarka | 31. 8. 2014 08:54

    Zdravím. Tato povidla dělám již několik let. Vařím je na sporáku v nerezovém hrnci a nikdy se nepřipálila ani nepřichytla, ale nesmíte doopravdy míchat. Jakmile začnete, již musíte míchat do úplného uvaření - zhoustnutí. Já je nemelu, vařím přibližně 5 hodin, aby byla hustá. Rozmixuji tyčovým mixerem. Dám znovu na sporák a za stálého míchání odpařím vodu. Horké naplním do sklenic. Octu dávám pouze 1dcl. Používá se na rozložení slupek. Nemíchání je důležité, aby povidla při vaření "neprskala" a nepřipalovala se.

  • Iva | 4. 8. 2014 08:52

    Zdravím, musím podotknout, že jsem povidla dělala také a hned z dvojité dávky. Jsou výborné a hrnec se mi připálil lehce jen jeden, myslím, že záleží na tom jaké nádobí používáte, teflon a nerez se nepřipálily vůbec, obyč hrnec trochu ano, ale žádná tragédie to nebyla, stačí do něj nasypat prášek na praní a chvíli nechat vařit a za chvíli je hrnec jako nový ;-)

  • Lenka | 29. 9. 2013 13:11

    Tak jsme dneska s mamkou zkoušely Váš recept na povidla... bohužel musím konstatovat, že se míchat asi opravdu musí... máme v háji dva hrnce, protože střed se vždy připekl tak, že s tím jaksi asi nehnem a budem muset hrnce vyhodit nebo týden v kuse drhnout... to že se povidla nemají míchat jsem viděla i u jiných receptů, takže to asi novinka není, ale spíš by mě zajímal význam toho "nemíchání"...

  • Thea | 13. 9. 2013 12:24

    Nějak jsem se nepodívala na recept předem, takže mám švestkový "rozvar" z vypeckovaných půlek... Předpokládám, že na ocet už je asi pozdě, nicméně by mě zajímal jeho význam - rychleji změknou? nebo dodá nějakou extra chuť? Zkusím do toho šoupnout cukr a uvidím co z toho vznikne :-[

  • Evka | 19. 8. 2013 17:06

    Začínám se zavařováním ovoce první rok. Jsem mladá žába =D Takže uvidím jak to dopadne... =) Dala jsem i ten ocet o kterém tu píšete, že ne... Mě to chutná i nesvařené. Jen jsem se nedočetla, jestli nechat odležet v lednici, chladu špajzu a nebo při pokojové teplotě =(

  • lada | 12. 9. 2012 21:06

    fakt, to pak vyjde sklenička na stovku, zvlášť když se vaří na elektrice. Ale letos se mi nepovedla, koupila jsem nějaké divné švestky - na zahradě se neurodilo - a je to mdlé a bez chuti.

  • pavla | 26. 8. 2012 22:46

    hrůza když vidím ty hodiny vaření,já je dnes udělala podle receptu z internetu péct v troubě celkem 55minut cukr,ocet,skořice,rum,hřebíček nejenže jsou vynikající ,ale husté až jsem koukala..díky díky :-))

  • Jana T. | 25. 8. 2009 20:26

    Povidla dělám skoro stejně, jenom nedávám ocet!!! Po zhoustnutí (vařím 3-4 hodiny) je rozšlehám metlou a horké plním do sklenic. Doba vaření se řídí množstvím, teplotou a švestkama. Pokud jsou hodně zralé a mají míň vody stačí kratší doba. Už to odhadnu a pokud by se stalo, že je rozšlehám moc brzo, dovařím je do zhoustnutí klasicky. Chuťově se vyrovnají těm babičkovským - musí se uvařit hodně do husta, nakonec pořádně rozmíchat a nedávat ocet!

  • Jean Deary | 25. 8. 2009 11:49

    Jano z VM - děkuji za návod, jak na švestková povidla. Dělám švestková povidla poprvé v životě, zatím na zkoušku z 1,5 kg blum. Včera večer jsem je vařila asi 3 hodiny, dnes ráno asi 4 hodiny, už houstnout a jsou VY-NI-KA-JÍ-CÍ. Počítám, že je ještě večer při žehlení povařím asi 2 hoďky a bude to stačit a pak šup s nima do sklenic. Ještě jednou moc děkuji, není nad zkušenosti našich chytrých babiček :-)))

  • eva,eva | 4. 8. 2007 22:21

    Pokud je budete vařit 2,5-3 hodiny, tak určitě nebudou tuhá. Je třeba je vařit 4-5 hodin.

  • Petra Bukovská | 1. 8. 2007 21:52

    Klasická povidla se jěště vaří. Moje tchýně na to má speciální kotel na až 80 kg nevypeckovaných švestek. Švestky se po rozvaření pasírují přes kameninové síto. A vaří se několik hodin do zhoustnutí za stálého míchání, až je jich třetinové množství z původního. Je třeba obrovské chuti a alespoň dvou lidí na míchání. Povidla nejsou tak sladká jako průmyslová, ale jsou přírodní!!!

  • marysa | 1. 8. 2007 21:11

    Takhle jsem dělávala povidla taky(protože jsem v jádru líná), ale pak jsem od babičky dostala sklenici normálně vařených a od té doby je dělám přesně jako Jana. Ano, tyhle povidla jsou jednoduchá a rychlá, ale chuťově naprosto nesrovnatelná.

  • Lenka černá | 1. 8. 2007 15:09

    dělala jsem tyto povidla loni a letos do nich jdu znova. Jsou výborná !!!!!!!!!! každej z rodiny odemě dostal skleničku a všicni jsou samá chvála

  • Hanka Hofhanslová | 3. 10. 2006 19:09

    Jdu do toho tak mi držte palce.Už mám vypeckované švestky.Zítra se ozvu jak to dopadlo!

  • Jana z VM | 21. 9. 2006 12:46

    Slyšela jsem také o tomto receptu schválu, ale já konzervativně dodržuju starý postup, t.j. švestky vypeckujeme, pomeleme a ve velkém hrnci vařím postupně skoro týden - stačí vždy třeba jenom pár hodin odpoledne a navečer a potom naplním do sklenic, zadělám je - není potřeba upevňovat, ještě je strčím do teplé trouby na plechu na dece na pár hodin a skladuju v komoře i několik let. Nikdy se povidla nezkazí, jsou výborná.

  • Karolína | 13. 9. 2006 18:05

    Zdavím, tento recept mám od babičky a zavařuji podle něj každý rok a musím říct, že se povidla opravdu nepřipalují, ale také musím dodat, že moje tchýně v nich ten OCET cítí

  • Věra | 12. 9. 2006 13:00

    Jitko dělala jsem domácí švestkovou marmeládu, je jednoduchá a rychlá také z těchto stránek.

  • Jitka | 12. 9. 2006 12:38

    Díky za názory.

  • Hana Malá | 12. 9. 2006 12:22

    Dělám povidla ze 4 kg švestek,rozemelu, přidám 1,25 dcl octa a 0,2-0,5 kg cukru. vše nechám do druhého dne a potom 4 hod.peču v remosce bez jakéhokoliv míchání.Potom plním do sklenic.Švestky se nikdy nepřipálí a povidla vydrží několik let.

  • Zdena z JM | 12. 9. 2006 11:11

    Pravá povidla se dělají jen ze švestek,bez cukru a bez octa.Ani se nemusí zavařovat, ani zavíčkovávat.Vaří se několik hodin,takže potom obsahují tolik cukru,že ten je vlastně konzervuje.Ale je to příliš zdlouhavé a dnes se to snad už tak ani nedělá.

  • Šárka Tkáčová | 12. 9. 2006 11:04

    Jitko,já jsem kdysi dávno zkusila podobný recept povidel s octem,ale povidla nebyly dobré a ocet byl cítit hodně.Nedá se to srovnat s klasickými povidly.Tak jen jeden názor.

  • Jitka | 12. 9. 2006 09:30

    Nikdy jsem povidla nedělala, takže je můj dotaz možná hloupý. Není toho octa moc a není v povidlech moc cítit? A jak je možné, že se švestky nepřipálí?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Zavařování & nakládání Džemy a marmelády Jahodová
Moučníky Snídaně Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Vaření Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Ocet Švestky

Domácí zdravé müsli

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolicový koláč

Brokolicový koláč

Klasická hovězí roláda

Klasická hovězí roláda

Telecí perkelt

Telecí perkelt

Mexická zeleninová polévka

Mexická zeleninová polévka

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Dýňový koláč famózní

Dýňový koláč famózní

Jednoduchá nivová pomazánka s křenem

Jednoduchá nivová pomazánka s křenem

Nepečený ostružinový dort

Nepečený ostružinový dort

Dort z OREO sušenek

Dort z OREO sušenek

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Domácí zdravé müsli

Poslední sledované recepty

73
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
66
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
33
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
30
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
24
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Švestková galetka
Švestková galetka
Švestková nutela
Švestková nutela
Švestková pikantní marináda
Švestková pikantní marináda
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez míchání
Švestková roláda
Švestková roláda
Švestková žemlovka
Švestková žemlovka
  • Recepty.cz
  • Švestková povidla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact