Česká klasika v podobě pečené husy, která se tradičně připravuje na svátek svatého Martina. Dozlatova upečená, voňavá pochoutka doplněná o plátky jablek chutná báječně s knedlíkem a se zelím.
Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla prsy dolů. Podlijte 100 ml vody a vložte do trouby. Za hodinu husu obraťte na záda, kůži na několika místech propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Přidejte oloupané a přepůlené cibule, rozčtvrcená jablka zbavená jádřinců. Pečte ještě zhruba 1,5 hodiny. Vypečený tuk průběžně odebírejte.
Husa se dobře peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu vypečenou dozlatova, přendejte ji ke konci pečení na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji 20 minut dopékejte při 200 °C.
3
Slité husí sádlo uchovejte, je skvělé při dalším vaření, na chleba nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů. Tip: Sádlo ale neskladujte dlouho. Díky ovoci má skvělou chuť, ale méně vydrží.