• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Svatomartinská husa
Napište svůj komentář k receptu

Svatomartinská husa

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 39
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      lžíce kmín
    • 1
      ks husa (2,5 - 3 kg)

Postup přípravy receptu

1
Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří možná bílého koně uvidíte.

RADA: Jak připravit dokonalou svatomartinskou husu

2
Troubu předehřejte na 180 °C. Husu zevně i uvnitř osolte, posypte kmínem a položte prsíčky dolů na pekáč. Podlijte naběračkou vody a vložte do trouby. Asi za hodinu husu obraťte, kůžičku hodně propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Pečte ještě zhruba půl hodiny. Vypečený tuk podlévejte horkou vodou, aby se nepřipaloval, a průběžně jej také odebírejte.
3
Husa se nejlépe peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu obzvlášť dozlatova vypečenou, ke konci úpravy ji přendejte na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji prudce asi 20 minut dopékejte při zhruba 200 °C. Odlité husí sádlo uchovejte, je skvělé při přípravě jíšky do polévky, k potření chleba, topinek nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů.

RADA: 5 triků na ty nejlepší knedlíky: kynuté i bramborové

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Martinské rohlíčky pro Zuzku

Martinské rohlíčky pro Zuzku

(nejen) Svatomartinské podkovy - kynuté

(nejen) Svatomartinské podkovy -…

Nejlepší svatomartinská husa

Nejlepší svatomartinská husa

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Raimunda | 12. 7. 2013 21:12

    I feel saitefisd after reading that one.

  • mysalin | 27. 12. 2011 20:32

    Ještě přidejte asi 4 jablka oloupaná na čtvrtky na krájená a 1 cibule na plátky na krájená. Po upečení vyndejte husu, jablka i cibuli a dejte asi 1 - 2 lžíce hl. mouky a metličkou dobřeušlehejte aby nebyly hrudky. A příloha bramborový knedlík.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Husa
Maso Drůbeží Listopad Oběd Večeře Pečení Výjimečný den Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Husa Kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Moučník alá tiramisu

Moučník alá tiramisu

Závin z bramborového těsta

Závin z bramborového těsta

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Jednoduchý meruňkový koláč

Jednoduchý meruňkový koláč

Hlíva s přírodním masem - minutka

Hlíva s přírodním masem - minutka

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Borůvkové knedlíky - bez vajec

Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky

Šneci z listového těsta se zelím -…

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

23
Mňamka štrúdl pro štíhlou linii - S.P.L.K.
Mňamka štrúdl pro…
16
Díratá buchta z čokoládových figurek
Díratá buchta z…
15
Bun bo Nam Bo
Bun bo Nam Bo
14
Osvěžující jogurtový koláč
Osvěžující jogurtový…
12
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Další doporučené recepty:

Sváteční řezy
Sváteční řezy
Sváteční řezy s tvarohem a jablky
Sváteční řezy s tvarohem a jablky
Sváteční sekaná s pistáciemi a švestkami
Sváteční sekaná s pistáciemi a švestkami
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa 13 hodin pečená
Svatomartinská husa 13 hodin pečená
Svatomartinská husa 2
Svatomartinská husa 2
  • Recepty.cz
  • Svatomartinská husa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact