Svatební koláčky by měly být malé, nadýchané, nahoře s křupavou drobenkou a uvnitř se šťavnatou náplní. Přesně jako tyhle z našeho receptu. Jakmile je jednou zkusíte, budete se chtít vdávat nebo ženit pořád znova...
Do mísy robota nalijte vlažné mléko a rozmíchejte v něm droždí a lžičku cukru. Přidejte sůl, mírně vychladlé rozpuštěné máslo, olej, prosátou mouku a zbytek cukru. Začněte míchat pomocí stěrky, jakmile se suroviny spojí, vyměňte ji za hák a uhněťte hladké těsto, 8 až 10 minut. Těsto je lepivější, proto si ruce potřete trochou oleje a bochánek přesuňte do velké čisté mísy. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu až hodinu a půl kynout na teplém místě. Pak těsto na pomoučněné ploše rozválejte na velký plát o tloušťce 0,5 cm a rozkrájejte ho na malé čtverce.
Suroviny na náplň promíchejte v misce. Směs lžičkou nanášejte na každý kus těsta a vždy táhnutím protilehlých stran těsto nahoře spojte. Prsty pořádně stiskněte všechny spoje, aby při kynutí nevytekla náplň. Koláčky uválejte dokulata a položte je spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20–30 minut.
Po nakynutí koláčky potřete žloutky vyšlehanými s tuzemákem. Z másla, cukru, mouky, mandlí a tuzemáku zpracujte rukama drobenku. Tou koláče bohatě posypte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi 15–20 minut.
Náš tip: Zkuste pro změnu povidlovou náplň s mákem: jednoduše smíchejte 250 g povidel, 125 g mletého máku a 25 ml tuzemáku.