Den předem uvaříme brambory. Škvarky podle potřeby překrájíme na menší kostičky a v sádle nahřejeme. Zpracováváme-li těsto hnětacími háky, začneme od tekutých ingrediencí - mléko, vejce, sůl, nastrouhané brambory v míse smícháme, postupně přidáváme mouku, sypké droždí nebo kvásek. Uhněteme tužší těsto, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
2
Až těsto znásobí svůj objem, hodně podsypeme vál a omočněnou lžící vykrajujeme kousky, zakulatíme je a na pečicím papíře zploštíme do placek. Necháme ještě chvíli kynout, pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. Placky vydřží dlouho vláčné (pokud vydrží), dají se i zamrazit. Dělám je vždy, když škvařím sádlo z ještě teplých škvarků, někdy přidám do těsta na sádle osmaženou cibulku.