Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel. Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky citronové a pomerančové kůry (bez hořké bílé části). Povaříme a obsah necháme provonět kořením. Pak přilijeme víno a pomalu ohříváme. Jakmile se na víně tvoří malé bublinky, ihned stáhneme z plamene a rozlijeme do sklenic.
Právě jsem si ho uvařila a je výborný!!! Kardamom jsem doma neměla a vodu jsem také nedávala a přesto je opravdu vynikající!!!Díky za recept! 8-)
emilka z votic
|3. 11. 2014 19:03
Mam rada svaracek, ale k tomu jeste dam panak rumu a to vam me to zkali hrozne moc rychle, funguje to a vyzkousejte to. Meho manzela Lukase Polacka to vzdycky sunda :-).
Svařák dělám obdobně, ale zkaramelizovat cukr jsem ještě nezkoušela, dík za tip, určitě vyzkouším. Jen si nevím rady kolik použít cukru? Sladím vždy až na závěr hotový nápoj podle chuti, takže se mi nemůže stát, že bych přesladila. Tady se dává cukr již na začátku, tak nevím.
Zuzka
|19. 12. 2013 09:52
Když karamel zalijete tekutinou (ještě k tomu studenou) ihned ztuhne a máte pocit, že hrnec je na odpis, ale nebojte se, jakmile se tekutina zahřeje ztuhlý karamel (přiškvařený na hrnci) se rozpustí! Takže se toho vůbec nebojte. I když to v první fázi vypadá strašně ;-)
Petra
|13. 12. 2013 21:50
Kolik se dává přibližně toho cukru? Lžíce? Půl kila? Kilo?
Nina
|27. 11. 2013 19:20
Když karamel zalejete VROUCÍ vodou, tak by to měl hrnec přežít a když tak je to jen cukr,...v teplé vodě se lehce a brzo rozpustí =o)
Krpec
|16. 11. 2013 21:07
Taky jsem měla namále, ale vařečkou jsem všechny ty přilepený hroudy odlepila a rozpustily se, takže dobrý.
Téra
|7. 11. 2013 20:15
Kolik tak dáváte toho cukru? Svařák budu dělat prvně, tak nemám tušení kolik ho tam mám dát =-O Máte i oblíbené víno, ze kterého svařák děláte? Díky za radu!
Raduna
|29. 9. 2013 10:22
Možná jsem blbá, ale díky vlité vodě na karamel se stalo to, že se nejspíš zničil hrnec...!