sojová omáčka
kvalitní (např. Kikkoman) k podávání
Postup přípravy receptu
1
Rýži důkladně propláchněte a uvařte se dvěma hrnky vody na skus. Ihned promíchejte s octem a rozestřete na talíř. Okurku a mrkev nakrájejte na hranolky. Řasy ostrým nožem rozpulte.
2
Na balicí podložku si položte 1/2 plátku řasy lesklou stranou dolů a namočenou rukou na něj rozestřete vrstvičku rýže, potřete trochou wasabi. Doprostřed položte hranolky zeleniny a tuňákem či lososem.
3
Pomocí podložky pevně stočte do roličky. Nechte chvilku odpočinout spojem na podložce a pak rozkrojte na dílky. Stejně postupujte, až spotřebujete všechny suroviny. Podávajte se sójovou omáčkou a wasabi.
4
//**Know-how:** Suši je tradiční japonské rychlé občerstvení (slovo znamená „octová rýže“), které se stalo nesmírně populární takřka po celém světě. V USA dokonce natolik, že v Kalifornii vznikly další svérázné varianty tohoto původně velmi jednoduchého jídla. Základem úspěchu nicméně zůstává rýže – na suši musí být pouze japonská rýže, nejlépe Sasanishiki, Koshihikari či Akita Komachi. Je krátkozrnná a po uvaření zrnka lnou k sobě, ale není tak škrobnatá jako italské rizotové rýže.//
Dovolím si jen jeden poznatek ze včerejšího kuchtění - na dva hrnky syrové rýže potřebujete buď dvojnásobné množství řasy, nebo ze zbylé vytvořte jiný typ sushi - bez řasy (správný výraz mi tu coby nežádoucí slovo nedovolí použít), jinak vám jí opravdu dost zbyde. Mně stačila rýže z jednoho hrnku na výrobu sedmi rolek (půl řasy na každou).