Rýži důkladně propláchneme. Uvaříme ji 1:2 hrncích vody na mírném ohni asi 15 minut přikrytou pokličkou. Rýži klidně necháme trochu rozvařit. Občas rýži zamícháme, aby se nám nepřipálila.
2
Necháme rýži zchladnout a zalijeme ji lžicí jablečného octa (můžeme osolit a ocukrovat - dle chuti).
3
Na bambusovou podložku položíme řasu Nori (lesklou stranou dolů) a dáme na ni rýži asi do 2/3 plochy (pro snazší práci si můžeme ruce namáčet ve studené vodě).
4
Do středu rýžové plochy položíme tenké proužky okurky, oloupaného avokáda, cibulky nebo lososa (můžete i spojit dohromady).
5
Pomocí bambusové podložky zabalíme do válečku a pevně stiskneme.
6
Roličky krájíme ostrým nožem, který namáčíme ve vodě, aby se nám rýže nelepila.
7
Podáváme se sojovou omáčkou, trošku wasabi (velmi ostré) a nakládaným zázvorem
Vždy se užívá ochucený rýžový ocet, ne jablečný. Stejně tak rýže se nesmí rozvařit, struktura zrnka se musí zachovat. Po uvaření lepí sama o sobě dost. Také se při vaření v hrnci nemá míchat - nerovnoměrně se provaří. Nejlépe je nechat přivést k varu, vypnout plotnu a na sklokeramice nechat dojít, nebo šoupnout do trouby 160°C 16 min.