• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
Napište svůj komentář k receptu

Sushi pro začátečníky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 82
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sushi pro začátečníky
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 500
      g sushi rýže
    • 6
      plátek řasa wakame
    • 1
      ks okurka salátová
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks avokádo
    • 1
      ks citron
    • 3
      lžíce rýžový ocet
    • 2
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      balení pasta wasabi
    • 1
      balíček sezamová semínka
    • 1
      lahev sojová omáčka
    • 1
      sklenice kandovaný zázvor

Postup přípravy receptu

1
**Příprava rýže**
2
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže).
3
Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
4
**Příprava Maki a Californian Maki sushi**
5
Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
6
**Maki sushi**
7
Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR: Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
8
Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
9
**Californian Sushi**
10
Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
11
Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • slunko sol | 18. 2. 2018 20:37

    NE! Pozor! To je šílenost a ne recept na suši! Vařit rýži s půlkou citronu? Směšné. Ale pokoušet se balit maki rolky do wakame??????

  • Tomas | 31. 12. 2016 20:39

    Ty kundo jedna, naleteli jsme!!! Sushi ala Láďa Hruska

  • Uff | 31. 12. 2016 13:52

    Co je to za patlaninu? Když něco neumíte, tak o tom nepište.

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:36

    Škoda surovin

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:35

    Bohužel jsem na tento recept naletěl. Při správném postupu a poměrech pro sushi ocet má samotná rýže výbornou chuť. Tohle je totální paskvil....

  • lendula | 5. 11. 2015 19:19

    přešně, směs se přidává až do hotové rýže :-(

  • David | 3. 8. 2015 08:01

    Tak to jsem ještě neviděl tak zprznit sushi. Doufám, že se nenašlo moc důvěřivců a nezničili si všechny suroviny ;-)

  • perchta | 26. 5. 2015 22:51

    Takhle napálit začátečníka… Recept okamžitě vymazat, je to návod na zničení a likvidaci surovin. Naštěstí jsem pochopila ihned po uvaření rýže …Chuť, vůně a konzistence připomínala průjem paní radové a tak obsah hrnce putoval do patřičné mísy (ne jídelní). Pokus č. 2 vyšel na jedničku a s jistotou mohu konstatovat, že rýže se vaří nejprve samotná v cca dvojnásobném množství vody a nálev z octa, cukru a soli se do rýže velmi opatrně vmíchává až po uvaření a desetiminutové odstávce…No prostě HLEDEJTE JINDE, TADY PŠENKA NEPOKVETE… Hruškovi a Babicovi patláto matláto zdar! :-P

  • aston | 25. 2. 2015 16:48

    sushi má prostě daný postup přípravy i ingredience...ale holt češi jsou zblbnutí Láďou hruškou a dělají pak patvary typu sushi s párkem.. :)

  • Limakos | 2. 1. 2015 17:41

    Proc ne citron? Citron se používá, ale ne do základů přípravy ryze! Ryzí vaříme cca 10-15 min. Co hrnek ryze tolik vody. Ryze se propláchne předem. Než uvedeme ryzí k varu promícháme a pak zakryjeme a necháme Celých 10-13 min bez všimnete. Jakmile zavaří dáme na mírný plamen nebo indukce na 4 stupeň. Necháme odstát 20-25 min. A teprve pak uděláme zálivku - ryžový ocet cukr sul. A promícháme! Sul cca lžíci a cukr kávovar 3 x lžíci octa. Pak se nám ryze začne krásně lepit :-! Jo a ten citron se dává pokud děláme s avokádem! Jinak fakt ne :'( Jinak jestli je to sushi ocet nebo ryžový je to úplně fuk.

  • pacec | 22. 6. 2014 02:00

    Naprostý souhlas.

  • liborM | 22. 6. 2014 01:58

    Takhle prasácky zabalené sushi se jen tak nevidí. Raději koukněte třeba na kluky v akci, tam to Pan kuchař ukazuje parádně.

  • pacec | 22. 6. 2014 01:47

    Recept na sushi alá pomocná škola. Doporučuji nějaký spolehlivější zdroj. :-D

  • nikita | 5. 10. 2013 12:03

    To jes tou rizi teda totálni blbost aktomu jeste pridavat citrn :-D :-)) :-)) :-D :-P ;-) :-*

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • cuoco | 5. 8. 2012 16:08

    Hmm. s tym citronom to je asi take iste ako ked idem robit vepro knedlo zelo a zelo nahradim mrkvou. Je to blbost na kvadrat a nie ina priprava, asi lepsia alternativa namiesto citrona je dat pomaranc ;-) ..Ako robim ked nemam specialny sushi miesany ocot "awase- zu" , tak sa da namiesat doma ze das ryzovy ocot 1/3 hrnceka pridas mirin alebo sake ryzove vino 1 lyzica , cukor 1 lyzica, sol 1/2 lyzice a das trochu zohriat -rozpustit. Takze ked nemas suroviny tak to nerob :'(

  • ajasekpes
    ajasekpes | 5. 8. 2012 13:34

    blbost?? je to jen jiná příprava tak nekomentuj chci tě vidět jak vaříš :-D to by bylo když si přečteš 1 recept a jiná příprava tě nezajíma tak nech pusu zklapnutou

  • cuoco | 25. 6. 2012 00:30

    :-D neviem co to fajcite ale ta priprava ryze s citronom je totalna blbost. Ta zmes (sushi-zu) co je ryzovy ocot, cukor a sol sa vmiesava do ryze az ked je ryza uvarena.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sushi Rýže Vegetariánské a zdravé Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Z rýže Ze zeleniny Bezmasá jídla Oběd Večeře Vaření Dietní Děti Vegetariáni Japonsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Avokádo Citron Hnědý cukr Kandovaný zázvor Mrkev Okurka salátová Pasta wasabi Řasa wakame Rýžový ocet Sezamová semínka Sojová omáčka Sůl Sushi rýže
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cuketové chlupaté knedlíky

Cuketové chlupaté knedlíky

Nepečené trubičky II.

Nepečené trubičky II.

Čočková polévka z komentářů

Čočková polévka z komentářů

Švei-ču-žou

Švei-ču-žou

Dětská pomazánka

Dětská pomazánka

Mexická polévka z naší hospody

Mexická polévka z naší hospody

Výborné zapečené kuřecí s tatarkou

Výborné zapečené kuřecí s tatarkou

Salátový dresing

Salátový dresing

Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony

Bylinkové vepřové s bramborem a…

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

20
Gnocchi se zelím a mletým masem
Gnocchi se zelím a…
20
Dýňová tortila
Dýňová tortila
16
Mletá směs se zeleninou a čočkou
Mletá směs se zeleninou…
16
Čokoládový závin - nejrychlejší
Čokoládový závin -…
14
Torta di spaghetti KOPRA
Torta di spaghetti KOPRA

Zajímavé články

Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ženy.cz Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Blesk.cz Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

Seriáloví fanoušci v slzách: Tragická smrt hvězdy Cosby Show!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy 10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

Další doporučené recepty:

Sushi burger
Sushi burger
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi s lososem
Sushi s lososem
Sushi sendvič Onigirazu
Sushi sendvič Onigirazu
Sušená rajčata
Sušená rajčata
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact