• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
Napište svůj komentář k receptu

Sushi pro začátečníky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 79
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sushi pro začátečníky
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 500
      g sushi rýže
    • 6
      plátek řasa wakame
    • 1
      ks okurka salátová
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks avokádo
    • 1
      ks citron
    • 3
      lžíce rýžový ocet
    • 2
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      balení pasta wasabi
    • 1
      balíček sezamová semínka
    • 1
      lahev sojová omáčka
    • 1
      sklenice kandovaný zázvor

Postup přípravy receptu

1
**Příprava rýže**
2
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže).
3
Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
4
**Příprava Maki a Californian Maki sushi**
5
Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
6
**Maki sushi**
7
Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR: Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
8
Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
9
**Californian Sushi**
10
Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
11
Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • slunko sol | 18. 2. 2018 20:37

    NE! Pozor! To je šílenost a ne recept na suši! Vařit rýži s půlkou citronu? Směšné. Ale pokoušet se balit maki rolky do wakame??????

  • Tomas | 31. 12. 2016 20:39

    Ty kundo jedna, naleteli jsme!!! Sushi ala Láďa Hruska

  • Uff | 31. 12. 2016 13:52

    Co je to za patlaninu? Když něco neumíte, tak o tom nepište.

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:36

    Škoda surovin

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:35

    Bohužel jsem na tento recept naletěl. Při správném postupu a poměrech pro sushi ocet má samotná rýže výbornou chuť. Tohle je totální paskvil....

  • lendula | 5. 11. 2015 19:19

    přešně, směs se přidává až do hotové rýže :-(

  • David | 3. 8. 2015 08:01

    Tak to jsem ještě neviděl tak zprznit sushi. Doufám, že se nenašlo moc důvěřivců a nezničili si všechny suroviny ;-)

  • perchta | 26. 5. 2015 22:51

    Takhle napálit začátečníka… Recept okamžitě vymazat, je to návod na zničení a likvidaci surovin. Naštěstí jsem pochopila ihned po uvaření rýže …Chuť, vůně a konzistence připomínala průjem paní radové a tak obsah hrnce putoval do patřičné mísy (ne jídelní). Pokus č. 2 vyšel na jedničku a s jistotou mohu konstatovat, že rýže se vaří nejprve samotná v cca dvojnásobném množství vody a nálev z octa, cukru a soli se do rýže velmi opatrně vmíchává až po uvaření a desetiminutové odstávce…No prostě HLEDEJTE JINDE, TADY PŠENKA NEPOKVETE… Hruškovi a Babicovi patláto matláto zdar! :-P

  • aston | 25. 2. 2015 16:48

    sushi má prostě daný postup přípravy i ingredience...ale holt češi jsou zblbnutí Láďou hruškou a dělají pak patvary typu sushi s párkem.. :)

  • Limakos | 2. 1. 2015 17:41

    Proc ne citron? Citron se používá, ale ne do základů přípravy ryze! Ryzí vaříme cca 10-15 min. Co hrnek ryze tolik vody. Ryze se propláchne předem. Než uvedeme ryzí k varu promícháme a pak zakryjeme a necháme Celých 10-13 min bez všimnete. Jakmile zavaří dáme na mírný plamen nebo indukce na 4 stupeň. Necháme odstát 20-25 min. A teprve pak uděláme zálivku - ryžový ocet cukr sul. A promícháme! Sul cca lžíci a cukr kávovar 3 x lžíci octa. Pak se nám ryze začne krásně lepit :-! Jo a ten citron se dává pokud děláme s avokádem! Jinak fakt ne :'( Jinak jestli je to sushi ocet nebo ryžový je to úplně fuk.

  • pacec | 22. 6. 2014 02:00

    Naprostý souhlas.

  • liborM | 22. 6. 2014 01:58

    Takhle prasácky zabalené sushi se jen tak nevidí. Raději koukněte třeba na kluky v akci, tam to Pan kuchař ukazuje parádně.

  • pacec | 22. 6. 2014 01:47

    Recept na sushi alá pomocná škola. Doporučuji nějaký spolehlivější zdroj. :-D

  • nikita | 5. 10. 2013 12:03

    To jes tou rizi teda totálni blbost aktomu jeste pridavat citrn :-D :-)) :-)) :-D :-P ;-) :-*

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • cuoco | 5. 8. 2012 16:08

    Hmm. s tym citronom to je asi take iste ako ked idem robit vepro knedlo zelo a zelo nahradim mrkvou. Je to blbost na kvadrat a nie ina priprava, asi lepsia alternativa namiesto citrona je dat pomaranc ;-) ..Ako robim ked nemam specialny sushi miesany ocot "awase- zu" , tak sa da namiesat doma ze das ryzovy ocot 1/3 hrnceka pridas mirin alebo sake ryzove vino 1 lyzica , cukor 1 lyzica, sol 1/2 lyzice a das trochu zohriat -rozpustit. Takze ked nemas suroviny tak to nerob :'(

  • ajasekpes
    ajasekpes | 5. 8. 2012 13:34

    blbost?? je to jen jiná příprava tak nekomentuj chci tě vidět jak vaříš :-D to by bylo když si přečteš 1 recept a jiná příprava tě nezajíma tak nech pusu zklapnutou

  • cuoco | 25. 6. 2012 00:30

    :-D neviem co to fajcite ale ta priprava ryze s citronom je totalna blbost. Ta zmes (sushi-zu) co je ryzovy ocot, cukor a sol sa vmiesava do ryze az ked je ryza uvarena.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sushi Rýže Vegetariánské a zdravé Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Z rýže Ze zeleniny Bezmasá jídla Oběd Večeře Vaření Dietní Děti Vegetariáni Japonsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Avokádo Citron Hnědý cukr Kandovaný zázvor Mrkev Okurka salátová Pasta wasabi Řasa wakame Rýžový ocet Sezamová semínka Sojová omáčka Sůl Sushi rýže
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem

Jednoduchý koláč s jablkovými povidly…

Hrách na maďarský způsob

Hrách na maďarský způsob

Americké muffiny

Americké muffiny

Bramborová (úková) omáčka

Bramborová (úková) omáčka

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Kuřecí stehna na medu s jablky

Kuřecí stehna na medu s jablky

Angreštové / rybízové knedlíky

Angreštové / rybízové knedlíky

Pořádná česnečka

Pořádná česnečka

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

74
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
71
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
68
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
45
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Sushi burger
Sushi burger
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi s lososem
Sushi s lososem
Sushi sendvič Onigirazu
Sushi sendvič Onigirazu
Sušená rajčata
Sušená rajčata
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact