• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
Napište svůj komentář k receptu

Sushi pro začátečníky

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 89
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sushi pro začátečníky
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 500
      g sushi rýže
    • 6
      plátek řasa wakame
    • 1
      ks okurka salátová
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks avokádo
    • 1
      ks citron
    • 3
      lžíce rýžový ocet
    • 2
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      balení pasta wasabi
    • 1
      balíček sezamová semínka
    • 1
      lahev sojová omáčka
    • 1
      sklenice kandovaný zázvor

Postup přípravy receptu

1
**Příprava rýže**
2
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže).
3
Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
4
**Příprava Maki a Californian Maki sushi**
5
Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
6
**Maki sushi**
7
Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR: Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
8
Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
9
**Californian Sushi**
10
Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
11
Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Sushi cupcakes (Candy sushi)

Linecké těsto pro začátečníky

Linecké těsto pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

Košíčky i pro začátečníky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • slunko sol | 18. 2. 2018 20:37

    NE! Pozor! To je šílenost a ne recept na suši! Vařit rýži s půlkou citronu? Směšné. Ale pokoušet se balit maki rolky do wakame??????

  • Tomas | 31. 12. 2016 20:39

    Ty kundo jedna, naleteli jsme!!! Sushi ala Láďa Hruska

  • Uff | 31. 12. 2016 13:52

    Co je to za patlaninu? Když něco neumíte, tak o tom nepište.

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:36

    Škoda surovin

  • voloda2 | 14. 2. 2016 21:35

    Bohužel jsem na tento recept naletěl. Při správném postupu a poměrech pro sushi ocet má samotná rýže výbornou chuť. Tohle je totální paskvil....

  • lendula | 5. 11. 2015 19:19

    přešně, směs se přidává až do hotové rýže :-(

  • David | 3. 8. 2015 08:01

    Tak to jsem ještě neviděl tak zprznit sushi. Doufám, že se nenašlo moc důvěřivců a nezničili si všechny suroviny ;-)

  • perchta | 26. 5. 2015 22:51

    Takhle napálit začátečníka… Recept okamžitě vymazat, je to návod na zničení a likvidaci surovin. Naštěstí jsem pochopila ihned po uvaření rýže …Chuť, vůně a konzistence připomínala průjem paní radové a tak obsah hrnce putoval do patřičné mísy (ne jídelní). Pokus č. 2 vyšel na jedničku a s jistotou mohu konstatovat, že rýže se vaří nejprve samotná v cca dvojnásobném množství vody a nálev z octa, cukru a soli se do rýže velmi opatrně vmíchává až po uvaření a desetiminutové odstávce…No prostě HLEDEJTE JINDE, TADY PŠENKA NEPOKVETE… Hruškovi a Babicovi patláto matláto zdar! :-P

  • aston | 25. 2. 2015 16:48

    sushi má prostě daný postup přípravy i ingredience...ale holt češi jsou zblbnutí Láďou hruškou a dělají pak patvary typu sushi s párkem.. :)

  • Limakos | 2. 1. 2015 17:41

    Proc ne citron? Citron se používá, ale ne do základů přípravy ryze! Ryzí vaříme cca 10-15 min. Co hrnek ryze tolik vody. Ryze se propláchne předem. Než uvedeme ryzí k varu promícháme a pak zakryjeme a necháme Celých 10-13 min bez všimnete. Jakmile zavaří dáme na mírný plamen nebo indukce na 4 stupeň. Necháme odstát 20-25 min. A teprve pak uděláme zálivku - ryžový ocet cukr sul. A promícháme! Sul cca lžíci a cukr kávovar 3 x lžíci octa. Pak se nám ryze začne krásně lepit :-! Jo a ten citron se dává pokud děláme s avokádem! Jinak fakt ne :'( Jinak jestli je to sushi ocet nebo ryžový je to úplně fuk.

  • pacec | 22. 6. 2014 02:00

    Naprostý souhlas.

  • liborM | 22. 6. 2014 01:58

    Takhle prasácky zabalené sushi se jen tak nevidí. Raději koukněte třeba na kluky v akci, tam to Pan kuchař ukazuje parádně.

  • pacec | 22. 6. 2014 01:47

    Recept na sushi alá pomocná škola. Doporučuji nějaký spolehlivější zdroj. :-D

  • nikita | 5. 10. 2013 12:03

    To jes tou rizi teda totálni blbost aktomu jeste pridavat citrn :-D :-)) :-)) :-D :-P ;-) :-*

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • kuba | 5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • cuoco | 5. 8. 2012 16:08

    Hmm. s tym citronom to je asi take iste ako ked idem robit vepro knedlo zelo a zelo nahradim mrkvou. Je to blbost na kvadrat a nie ina priprava, asi lepsia alternativa namiesto citrona je dat pomaranc ;-) ..Ako robim ked nemam specialny sushi miesany ocot "awase- zu" , tak sa da namiesat doma ze das ryzovy ocot 1/3 hrnceka pridas mirin alebo sake ryzove vino 1 lyzica , cukor 1 lyzica, sol 1/2 lyzice a das trochu zohriat -rozpustit. Takze ked nemas suroviny tak to nerob :'(

  • ajasekpes
    ajasekpes | 5. 8. 2012 13:34

    blbost?? je to jen jiná příprava tak nekomentuj chci tě vidět jak vaříš :-D to by bylo když si přečteš 1 recept a jiná příprava tě nezajíma tak nech pusu zklapnutou

  • cuoco | 25. 6. 2012 00:30

    :-D neviem co to fajcite ale ta priprava ryze s citronom je totalna blbost. Ta zmes (sushi-zu) co je ryzovy ocot, cukor a sol sa vmiesava do ryze az ked je ryza uvarena.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sushi Rýže Vegetariánské a zdravé Zelenina
Pokrmy Zdravě i chutně Z rýže Ze zeleniny Bezmasá jídla Oběd Večeře Vaření Dietní Děti Vegetariáni Japonsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Avokádo Citron Hnědý cukr Kandovaný zázvor Mrkev Okurka salátová Pasta wasabi Řasa wakame Rýžový ocet Sezamová semínka Sojová omáčka Sůl Sushi rýže
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sekaná se sýrovou kůrčičkou

Sekaná se sýrovou kůrčičkou

Trhanec

Trhanec

Čokoládová bábovka bez vajec

Čokoládová bábovka bez vajec

Kokosová bábovka III.

Kokosová bábovka III.

Vepřový králík pečený na bylinkách

Vepřový králík pečený na bylinkách

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Cuketová směs s uzeninou

Cuketová směs s uzeninou

Pomazánka z červené řepy I.

Pomazánka z červené řepy I.

Doporučujeme

110 minut
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou

Kuřecí miso polévka s nudlemi a…

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

38
Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem
Dýňové nebo mrkvové…
33
Ananasovo-kokosová roláda "Piña Colada"
Ananasovo-kokosová…
32
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
30
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
24
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Není vidět, přesto vás chrání každý den. Kdo je váš tajný strážce?

Není vidět, přesto vás chrání každý den. Kdo je váš tajný strážce?

Ženy.cz Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Knírek jako nový trend! Nejvíc HOT jsou totiž muži s knírkem

Blesk.cz Poslední stěhování Jiřího Krampola (†87): Z Pařížské do pečovateláku!

Poslední stěhování Jiřího Krampola (†87): Z Pařížské do pečovateláku!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Partner podle čísla vědomí: Kdo je samec a kdo ženu nosí na rukou?

Další doporučené recepty:

Sushi burger
Sushi burger
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi cupcakes (Candy sushi)
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi dortík s lososem a avokádem
Sushi s lososem
Sushi s lososem
Sushi sendvič Onigirazu
Sushi sendvič Onigirazu
Sušená rajčata
Sušená rajčata
  • Recepty.cz
  • Sushi pro začátečníky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact