Originální variace na burgery inspirovaná asijskou kuchyní - to jsou sushi burgery, kde bulku nahradí rýžové bochánky. Mezi nimi najdete lososa, okurku i avokádo. Nesmí chybět také řasa nori a majonéza ochucená japonským křenem wasabi.
Rýži důkladně propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad rýži. Přiklopte, přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte. Rýže je hotová, jakmile se odpaří všechna tekutina. Hotovou rýži nechte asi 20 minut chladnout.
Mezitím si připravte nálev: smíchejte rýžový ocet, cukr, a sůl, krátce povařte, aby se vše spojilo, a nechte vychladnout. Vychladlou rýži přendejte do mísy a promíchejte s nálevem. Vlhkýma rukama tvarujte malé bochánky (asi 4 cm v průměru), rovné jako spodní část „burgeru“, vypouklé nahoru.
3
Lososa pokrájejte na plátky, okurku na kolečka. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, lžící vydlabejte dužninu a nakrájejte na plátky. Majonézu promíchejte podle chuti s wasabi, řasu pokrájejte na čtverečky.