to je hnus! :-$
to je hnus! :-$
Co já vím, tak se před samotným sušením doporučuje dát mas na cca 10-20 minut do trouby na 100 stupňů. Případní parazity se tím zničí.
Sušit vepřové doporučuji jen šíleným sebevražedným idiotům. Vepřové maso nemá tak přísné veterinární kontroly jako hovězí a je ideálním zdrojem parazitů do vašeho těla, neprojde-li dostatečnou tepelnou úpravou, dobré chutnání a poděkujte za přání.
Pokud teprve zvažujete koupi sušičky , hlavní atribut je její hlučnost !!! Budete pravděpodobně sušit 10-12 hodin na 60 stupňů a nechcete , aby vás to budilo. Doporučuji sušit vepřové maso. Hovězí je dražší , tuhé a zdaleka ne tak dobré. Příprava: kilo a půl vepřové kýty nebo plece očistíte, nakrájíte na plátky 3-5 mm a rozmlátíte je z obou stran paličkou na žmach. Když to neuděláte, plátky budou tlusté tuhé a vepřové bude dlouho schnout. Na tohle množství dávám tak tři polévkové lžíce vrchovaté soli, jednu polévkovou lžíci pepře, malou lžící chili a worchester a sojovku doléváte dokud ho maso vsakuje. Po usušení jsou plátky křehké , tenké a druhý den děláte další , protože je hned sežerete ;-) 8-)
Dělám Jerky dle tohoto receptu. Na nějaké přehnané mytí rukou, masa, nože, pracovní desky atd. se vys.rte, stejně se to vypálí v troubě. Stačí jenom opláchnout maso ve studené vodě a hotovo. Místo 3 lžíc soli dávám jenom 1,5-2. Navíc přidám hodně chilli (to je ale individuální). Maso naházím do zipovacího pytlíku a vytlačím všechen vzduch. Tím zaručím rovnoměrný přistup marinády k masu. Jelikož jsem líny maso napichovat na špejle, navíc se ohýbají (lepší by byli nerezové), maso suším na pečícím plechu ve dvou řadách nad sebou. Čas sušení je alchymie (nemám ani troubu s ventilátorem), cca kolem 6h. Po třetím sušení už budete vědět přesně. První pokusy byli špatné. Asi 2x jsem vysušil maso na kámen. Díky za recept!
Lidi mějte rozum, maso obalte směsí kterou ochutnáte, nevalte tam soli ,jako když nakládáte maso na uzení. Já si namíchám směs do misky fantazii se meze nekladou, poté ochutnám, doladím a jde se obalovat.
JERKY si doma dělám často, používám horkovzdušnou troubu 75° po dobu 10h, Zkoušel jsem různé koření, nejvíce nám chutná grilovací (bez glutamanu) s trochou čili. Náklady jsou 1/3 než při koupi podobných výrobků v obchodě a radost, že si něco tak chutného vyrobíte doma z kvalitního čerstvého masa je nenahraditelná. Bohužel musím napsat jeden velký zápor, tohle maso má velice krátkou dobu trvanlivosti, když ho objeví moje děti :-D
Na Jamajce konzumují leda tak hašiš :-D
Včera jsem vyzkoušela z cca půl kila zadního hovězího a půl kila vepřové plece. Nenakládala jsem na noc ale jen na 3 hodiny do ledničky. V troubě jsem nejdřív sušila 40 minut na 75°, pak ztlumila na 40° troubu lehce pootevřela a šla spát - ráno na mě v troubě čekala mňamka :-) (sušilo se to cca 8 hodin) Maso je pěkně nasáklé marinádou a kořením takže 3 hoďky marinování očividně úplně stačily. Musím říct že chuťově je to vepřové i o trochu lepší takže příště udělám asi jen tu levnější variantu z vepřového a také trochu uberu soli. Ty 3 lžíce soli by asi byly v pořádku jenže v grilovacím koření, worcestrové a sojové omáčce je také přidaná další sůl takže pak už je to moc přesolené. Ještě malý tip pro ty co chtějí mít maso opravdu tenoučké - pokud vám nejde nakrájet velmi tenké plátky tak je jen po nakrájení stačí roztáhnout tupo stranou nože - tak vám vzniknou velmi tenké proužky jako na carpaccio.
Výborný, koření super, ale teda moc slaný. Z kila roštěný nám vzniklo zhruba 300 g sušenýho. Celkově jsme platili 300,-. Jeden balíček 25g jerky jsme v obchodě (ne ve studentovi) kupovali za zhruba 55 kč. Za 3 stovky by jsme si koupili tedy 5 a pul baličku. My jich máme 12. V susičce maso zabralo 6 úplně plných pater a sušili jsme asi 6 hodin.Pokud jste milovníci sušeného masa, rozhdně doporučuji. Brzy uděláme zase. :-)
Výborný, koření super, ale teda moc slaný. Z kila roštěný nám vzniklo zhruba 300 g sušenýho. Celkově jsme platili 300,-. Jeden balíček 25g jerky jsme v obchodě (ne ve studentovi) kupovali za zhruba 55 kč. Za 3 stovky by jsme si koupili tedy 5 a pul baličku. My jich máme 12. V susičce maso zabralo 6 úplně plných pater a sušili jsme asi 6 hodin.Pokud jste milovníci sušeného masa, rozhdně doporučuji. Brzy uděláme zase. :-)
Všichni mi říkají že hodně solím, ale tohle je vrchol slanosti. Při prvních 3 kouscích jsem vypila půl litru obávám se co bude dál =-O jinak vše ok.. příště teda ze svým kořením ...
zverina je (po hovezim) to nejbezpecnejsi maso na suseni.. veprovy nebo dokonce kureci je naprosta domaci sebevrazda kvuli salmonele a svalovcum.. to v domacich podminkach bezpecne ususit holt nejde:-(( Hovezi mi prijde jako nejlepsi, nejbezpecnejsi, nejmene narocne ..
Já dělám sušené maso i ze zvěřiny ze srnčího. Maso nenapichuji na špejle, ale dávám normálně na pečící papír a nepoznal jsem rozdíl. Pod papír dávám třeba čínské hůlky a jiné dřevěné "podložení", aby to vytvořilo jakýsi rošt a maso nebylo přímo na plechu (s mezivrstvou pečícího papíru). Ušetří to spoustu práce (nemusí se to napichovat) a nezasviní to tolik věcí (nic nekape). Zvěřinu dělám i úplně čistou bez nakládání - prostě klasicky tenké plátky, hodím na pečící papír, posolím a popepřím, to je všechno. Část pak dělám i "klasicky" se sojovou omáčkou, pepřem, česnekem (ale čerstvým utřeným) a solí (nechávám jen 2 hoďky naložené). Opět na pečícím papíru.
cca 300g
Prosím, kolik gramů masa usuším z jednoho kila (popr. z teto davky)? Děkuji ;-)
Recept jsem dodržela a normálně je nejedlý - hrozně slaný. Bacha na množství soli!!! :'( :'(
Je to luxusní. Udělal jsem to stejně, akorát se svíčkovou. Výborný!
https://www.facebook.com/groups/723855234316885/ přijďte se podělit o své zkušenosti se sušením masa
kubo jak dlohu to sušiš na těch 40 stupnu a co da vaš za kořeni :-\
super, moc dobrý :-)
toto maso sa konzumuje vsade, preco by sa malo len na jamajce? :D
tak tak jen nasolit a narezat si to jak chci..vzdycky to susim v zime u nas na pude..mam tam chladno ale pritom sucho a maso je pak jak od eskymaku..prirodni chut a ni to neni presolene..sul se tam dava hlavne kvuli konzervaci...
Dle mého názoru zbytečně složitý, aromatický a poněkud peprný recept, ale i přesto je to velice dobrý recept, postup je popsán poměrně srozumitelně, ale koření bych nechal pouze na kuchaři.
No, tak se zvěřinou, bych se do sušeného masa nepouštěl.
Zdravím lidi,takže žádný koření žádný extra bla bla bla,2mm silné proužky dlouhé jak je libo,nasolit lehce z obou stran,napíchat na špejli co se jich tam vejde at se nedotýkají nebo jen mírně,pověsit do špajzu a za tři dny to je,ŽÁDNÁ TROUBA, ŽÁDNÝ EXTRA MARINOVÁNÍ.vše přírodně,a je to labůžo.
Takže jakožto amatér který si kuchtí maximálně sóju a míchaná vajička, jsem se rozhodl tento recept ozkoušet s 600g daňka, ano opravdu daňka :-D plátky jsem udělal o něco menší než na obrázku a mám pocit že i relativně tlustší. Jako koření jsem použil mix: 4-barevný pepř, černý pepř, sůl, grillovací koření, drcená pikantní paprika, a nějakej tím oplácal maso ze všech stran. Jelikož jsem neměl náladu na odměřování pocákal jsem maso sojovou omáčkou a worchesterem (poměr cca 3:1).. Přes noc jsem marinoval a hned ráno jsem se pustil do sušení, překvapivě když jsem maso ochutnal po 4h tak jsem zjistil že chutná téměř stejně jako kupované Jerky. Nechal jsem ho dojít v troubě a k mému překvapení jsem zjistil že z 600g mám sotva 200g sušeného masa :DD Ale chuť vinikající, paprika dodala masu úžasnou pikantní chuť a její chuť není silná natolik aby překryla chuť masa. Říkal jsem si že si to budu šetřit ale do 3 hodin jsem zkonzumoval i poslední špejli :D příští tejden si vezu z venkova nejmíň 2kg zvěřiny a suším znovu, doporučuji recept!
no hlavně tu reklamu nenápadně:)
Vyzkouším. Moje kamarádka měla na večírku toto maso a je velice chutné..... Pán/paní zapomněl/a dodat že toto maso se konzumuje na Jamjce.... Pardon že takto opravuji :)
Určitě vyzkouším. Mně se osvědčil jednoduchý recept.Hovězí nakrájim na plátky, nesolím jen přidám z mlejnku směs 6 pepřů. Nechám den v lednici marinovat. A pak jen sušim a sušim a sušim. Teplotu mám stále kolem 70 a prostě tak dlouho zkoušim ,až uznám že je to OK.Oproti Jerky mám pocit,že jim víc maso,než směs koření a solí. Jinak je to super, když člověk potřebuje bílkoviny během dne ;-)
Docela bych s tim souhlasil. Prekvapilo me i mnozstvi pepre. Ja solik a peprim vzdy jednu vrstvu platku, ktere skladam na talir a necham ulezet. Pouzivam Maldonskou sul a samozrejme peprovy mlynek
Zhruba 1/4 Viz muj prispevek: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32371&postdays=0&postorder=asc&workarround=0&start=15
To je trochu nebezpečné u vepřového masa a zvlášť u kuřecího. Sušení není klasická tepelná úprava a pochybuji, že se zabijí breberky. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.
No,vidim,že vždy se nějaky radoby chytrak najde aby kritizoval....
Kdysi jsem podle podobného receptu maso sušila.Bylo to zdlouhavé a výsledek nebyl zdaleka ani tak dobrý jako když suším maso teď. Používám teď hlavně vepřové,protože nám chutná nejvíc,ale zkusila jsem i krůtí,kuřecí a hovězí a byly taky dobré. Nemarinuju,nenechávám odležet,prostě jsem si to hodně zjednodušila a přesto je to ve výsledku to nejlepší sušené masíčko jaké znám :-) Takže: koupím vepřovou kýtu, rozdělím si jí na špalíčky přibližne 8 x 20 cm a vysoké cca 2 cm. Tyhle kousky dám na pár hodin do mrazáku. Musí být zmrzlé na povrchu aby se dali krájet na tenké plátky,ale nesmí být zmrzlé na kost,protože to už by se krájet nedalo. Potom je teda nakrájím hodně ostrým nožem na cca 3 mm tenké plátky. Krájí se ta kratší strana,tzn.že plátečky jsou potom velké zhruba jako prst.Tyhle plátky rozložím na sušičku ovoce,tak aby se nedotýkali a nepřekrývali a teprve potom je pouze z jedné strany osolím a opepřím. Nepoužívám žádné jiné koření,protože takhle nejlépe vynikne chuť masa.No a potom už jen zapnu sušičku a čekáme jako hladoví vlčáci :-) Trvá to asi 10 hod (podle sušičky - já mám úplně to nejobyčejnější,kde se ani nedá regulovat teplota) Většinou to zapnu na noc a když potom ráno vstaneme,je hotovo. POZOR: PRUDCE JEDLÉ !!!
kolik z toho 1,5 kg zustane? at vim jestli delat z jedne nebo rovnou dvou davek :-D
ted jsem to dodělal a musím říct že je to super, užaně tam vynikne ta chut hovězího vřele doporučuju fakt to stojí za to
Na 1,5 kg masa? S přehledem. Když kořeníš každej plátek z obou stran. Navíc plátky jsou tenký skoro jak na carpaccio.
tak přátelé tento recept asi psal člověk který neumí ani do pěti počítat. tolik soli co je tam psáno by porazilo i vola , asi tento človek je jen experiment se zdravím a o sušení masa nemá ani šajnu. nemá smysl sem toho psát více k tomuto receptu, autor je prostě jen teoretik :-D :-D :-D :-D :-D
ja podle toho receptu suším už dlouho jsem vojak a na cvičení je to luxusni, udělate si to jak chcete jak komu chutná . a suším to v obyčejny sušičce na ovoce kde ta teplota muze byt max 40 stupnu a v pohode. když jite tatarak tak je to taky sirovy tak proč řešit teplotu a nějaky indiani taky neřeší teplotu až to na sluníčku uschne tak je hotovo.
sušené maso uděláte jednoduše i v sušičce na ovoce... a hlavně nezapomínejte nic se nemá přehánět a to platí i o konzumaci sušeného masa... můžete do sebe během chvilky dostat např. 1,5kg masa a ani nemrknete a to vám už moc dobře neudělá...
Sušené. Prostě se žvýká. A v ústech se smísí se slinami, takže krásně změkne. (Takhle spisovný komentář jsem nenapsal ani napamatuji) :-D
Nooo, souhlasím s předchozím komentářem. . . Nicméně, já si pro jistotu koupím ověřené JERKY a bude vyřešeno. :-D P. S. Nevěřím totiž ani tomu, že by takto sušené maso chutnalo jako právě JERKY.
Ahoj.. Jsem vojak a muzu rict ze kdyz jsem nekde v lesich na cviceni tak je to nezbytna soucast meho jidelnicku.Skoro nic to nevazi,da to dostatek energie a hlavne se na tom da prezit :-)
Myslim, ze recept je zbytecne vedecky a slozity. Vcera jsem susil, tak o tom neco taky vim. Suseni - normalne jsem to zavesil do trouby jak je popisovano a zapnul s vetrakem na cca 70-80°C na cca 10 min a pak stahnul na cca 50. Tim jsem susil asi 4 hod a na zaver dopek zase cca 15min na 70-80°C. To vse odhadem dle kolecka trouby, takze tak +-10°C. Maso je krasne vysusene a lamave. Nedelal bych z toho vedu.Tatarak a carpaccio jime taky syrove. Marinad udelal jsem 3 - slozitou - worchester, sojovku, cesnek, cukr, cibule... palivou - sojovka a chilli a uplne natural - posolit popeprit. Absolutne nejlepsi byla ta posledni. chut masa vynikla a nebyla prebita nejakym korenim. Je to jednoduche, tak s chuti do toho.
V Jizni americe se bezne konzumuje susene hovezi maso. Pripravuje se zcela jednoduseji, nez je v tomto navodu. Maso dobre kvality, hovezi ,se nareze na slabe platky, ty se vice osoli o povesi na silne slunce na snury ven a prikryje sitkou, aby na to nesly mouchy. Maso se timto zpusobem rychle dezhydratuje, ztvrdne, a zbeli trochu.Potom ho muzeme skladovat v suchu v platenem sacku. Je velice chutne osmazene v oleji. Nejdrive suche maso varime ve vode asi 20 minut, pak kdyz trochu vychladne ho vyklepeme poradne a roztrhame na kousky a prudce osmazime v horkem oleji. Je to velmi chutne, krupave.
No ano, a když klesne teplota, tak dát väčší? Nastavíme trobu na 75oC a když klesne dáte na 80oC, proste tomu nerozumím.Jak to řešíte?
Pokusím se Vám odpovědět. Sušené maso se konzumuje tak jak je,.. kousek si uloupnete, a žvýkáte. Maso se pomalu rozpouští v ústech a nechává velmi dlouho užasnou masově kořeněnou chuť. Většinou se konzumuje jako chips k telce s dobrým vínem naprosto ideální. Co se týká teplot a spínání,.. nebojte se toho,.. pokud budete mít v troubě teploměr na vaření cca 150,- Kč tak nemůžete udělat chybu. Jde o to že většina trub, začne topit a po určité době zase vypne. Tato teplota se musí pohybovat okolo zmiňovaných teplot. Taky pošlu nějaký fotky. Zatím ahojte H13
Sušené maso v dnešní době je dobré,protože je dobré,ba i výborné.Třeba Istrijský pršut a podobné jiné lahůdky jsou vynikající.Ale tohle asi zkoušet nebudu,neboť mám elektrickou troubu a tomu sepnutí a vypnutí čidla s následný dojezdem a poklesem teploty nerozumím.To ten můj jeden knoflík asi nezvládne....:-)))Ale je to velmi zajímavé,i na to mám chuť...Možná až se stanu Indiánkou..:-))
Maso se pak konzumuje sušené, nebo se musí předem namočit? Nikdy jsem to nejedla. Sušené se chroupá jako chipsy?
K čemu je dobré sušené maso v dnešní době?